Profesia de contabil sub impactul sistemului de plată defalcată a TVA. CECCAR propune o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea acestuia

0
1657

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) consideră că sistemul de plată defalcată a TVA, aflat în prezent în dezbatere în Parlament, are impact şi asupra profesiei de contabil, iar Robert Şova, preşedintele consiliului superior al CECCAR, spune că organizaţia propune o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea acestuia.

”Activitatea profesionistului contabil este şi ea influenţată de acest proiect. Noi am transmis punctul de vedere Ministerului Finanţelor Publice în luna august, în care am propus modificări la proiectul iniţial. Printre propunerile înaintate, amintim: disproporţionalitatea între sancţiunile contravenţionale şi gravitatea erorilor privind plăţile efectuate în contul de TVA, prelungirea termenului pentru depunerea în contul de TVA a diferenţei dintre TVA încasată şi TVA plătită aferentă operaţiunilor în numerar”, a declarat Robert Şova, preşedintele consiliului superior al CECCAR.

Acesta menţionează că o altă propunere a făcut referire la amânarea aplicării obligatorii a sistemului de plată defalcată a TVA, astfel încât agenţii economici să poată să îşi adapteze procesele din cadrul companiei, precum şi o perioadă prin care agenţii economici să aplice opţional acest sistem de plată a taxei.

”Am considerat totodată că este util să se elaboreze un studiu de impact privind implementarea sistemului de plată defalcată a TVA”, a adăugat Robert Şova.

Reprezentaţii CECCAR spun că vor înainta şi alte propuneri în vederea corectării unor aspecte pe care le consideră neclare şi care pot avea un impact negativ, atât asupra mediului de afaceri, cât şi asupra reglementatorului.

O soluţie ar fi ca obligativitatea aplicării sistemului de plată defalcată a TVA să fie restrâns doar la o anumită categorie de contribuabili, iar pentru ceilalţi, cel puţin pentru o perioadă, să rămână aplicarea prin opţiune, consideră oficialii CECCAR.

”Suntem încrezători că autorităţile vor ţine cont de propunerile noastre, astfel ca în final legea de aprobare a Ordonanţei de Guvern nr. 23/ 2017, privind plata defalcată a TVA, să fie îmbunătăţită, în interesul public”, menţionează reprezentantul CECCAR.

CECCAR a marcat a XIII-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român.

La eveniment au participat, între alţii, George Constantin Păunescu, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), Alexandra Lazăr, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, Dantes Bratu, inspector general de stat la Inspecţia Muncii, Marius Vorniceanu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Gabriel Radu, preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR), Adela Şova, reprezentant ACCA, Tatiana Soroiu, reprezentant al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here