Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.
Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa până în 2020 o nouă rată de referință overnight după ce o restructurare a indicatorului Euribor, afectat de scandaluri de manipulare, a eșuat anul acesta, transmite Reuters.
Rata dobânzii overnight negarantată, care va fi o rată de siguranţă, se va adăuga actualelor rate ale dobânzii şi se va baza în întregime pe tranzacţiile raportate, a anunţat joi BCE.
Ratele de referinţă pentru operaţiuni interbancare, cum ar fi Euro Interbank Offered Rate (Euribor) şi echivalentul său pe piaţa londoneză — Libor (London Interbank Offered Rate) — sunt folosite pentru a evalua derivate în valoare de miliarde de euro şi, în unele ţări, pentru a determina ratele dobânzilor la creditele ipotecare.
Pe plan global, băncile centrale şi autorităţile de reglementare lucrează la dezvoltarea unor rate de referinţă alternative, căutând să reformeze actualul sistem. Mai multe bănci importante şi societăţi de brokeraj din Europa şi SUA au primit amenzi consistente pentru că au manipulat ratele dobânzilor Euribor şi Libor în ultimii ani.
BCE a acţionat după ce planul de reformare a indicatorului Euribor a eşuat anul acesta, iar băncile se plâng că un nou sistem bazat pe tranzacţiile raportate va avea un impact excesiv asupra nivelului ratelor dobânzilor, volatilităţii şi volumelor tranzacţiilor.
Și Marea Britanie a anunţat că va elimina rata dobânzii Libor până la sfârşitul anului 2021, organismele de reglementare intenţionând să înlocuiască acest indicator afectat de scandaluri de manipulare, cu un indicator cu un grad mai mare de încredere.
Libor, utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.
În iulie, preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţei financiare din Marea Britanie (FCA), Andrew Bailey, a declarat că băncile “au convenit voluntar să susţină Libor pentru o perioadă de patru-cinci ani, adică până la finele lui 2021”.
Băncile vor putea să calculeze această rată şi după 2021, dar Bailey a subliniat că Libor nu va mai fi susţinut de mecanismul prin care FCA obligă băncile să rămână membre ale panelului. “Suportul băncilor pentru actualul Libor până la finele lui 2021 va permite o tranziţie care poate fi planificată şi executată fără probleme”, a spus Bailey.
Libor a devenit sinonim cu corupţia după ce mai mulţi traderi au fost acuzaţi de manipularea acestui indicator, rezultând amenzi de peste nouă miliarde de dolari şi condamnarea mai multor bancheri.