Prejudiciile şi tentaculele Firii

1
16586

În urma controlului efectuat de inspectorii Departamentului de Inspecţie Economică din cadrul Ministerului de Finanţe, la Primăria Municipiului Bucureşti a rezultat un prejudiciu calculat de aproximativ 200 milioane lei (40 milioane Euro).

Luni, 12 octombrie 2020, ministrul finanţelor, Florin Cîtu, a declarat într-o conferinţă de presă că „au fost venituri la Primăria Municipiului Bucureşti”, având în vedere că bugetul pentru anul 2020 se ridică la 3.5 miliarde lei iar nivelul încasărilor în luna septembrie s-a ridicat la 99%.

Într-o postare pe Facebook, Florin Cîtu spune:” Să fie clar pentru toată lumea. Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)”.

Ministrul a mai adăugat spunând că datoriile Primăriei Municipiului Bucureşti către ELCEN şi RADET (Termoenergetica) sunt de 837 milioane de lei.

Referindu-se la subvenţiile alocate pentru energia electrică şi transportul public, Florin Cîtu a spus: ”Sunt două cheltuieli importante despre care s-a tot vorbit: subvenţia la energie electrică şi la transportul public. Bugetul a avut aceste sume prinse în buget, pe trimestre. Dacă ne uităm la execuţie, pentru energia termică a fost plătită doar suma de 331 milioane lei, până în septembrie, din 935 milioane de lei alocaţi pe tot anul. Deci o treime! La transportul în comun s-au plătit 624 milioane lei, din 1,5 miliarde lei, alocaţi. Banii au fost trimişi la primărie… Sunt sume mai mari decât în 2019! Situaţia datoriilor arată rău, arată o administrare proastă a banului public.”

În timpul campaniei electorale, Nicuşor Dan, primarul ales al Capitalei, făcea referire la caracatiţa din Primăria Municipiului Bucureşti, formată din oameni apropiaţi fostului primar, Gabriela Firea şi soţului acesteia, Florentin Pandele, primarul Oraşului Voluntari. Cei care i-au furnizat candidatului dreptei unite lista de personaje contestate, s-au declarat scandalizaţi de faptul că angajarea acestora s-a făcut pe baza legăturilor de rudenie şi nu pe baza competenţei şi profesionalismului dovedit.

Unul dintre aceste personaje este Marius Coaje, consilier al primarului Gabriela Firea pe probleme de infrastructură şi director adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Omul, condamnat cu suspendare pentru furt, nici măcar nu şi-a publicat CV. Acesta deţine trei apartamente, un autoturism, iar în conturi are 267.000 de lei. În ultimă Declaraţie de Avere, dată în iulie 2020, datoriile lui Marius Coaje se ridică la 268.000 de lei, iar veniturile sunt de 52.017 lei, salariu încasat pentru funcţia de consilier al primarului general şi 24.000 de lei din chirii.

Un alt personaj de acelaşi calibru este Mirela Ercută, fostă Caragata directorul Direcţiei de relaţii publice şi registratură din Primăria Municipiului Bucureşti, care, în trecut, a fost condamnată pentru evaziune fiscală. În luna decembrie 2019, PRO TV anunţă că Mirela Ercută şi soţul acesteia au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, fiind cercetaţi pentru evaziune fiscală pentru un prejudiciu de peste 2,2 milioane de euro.

Tot în anul 2019, Agenţia Naţională pentru Funcţionari Publici a înaintat o adresă către Primăria Capitalei, în care atrăgea atenţia că Mirela Ercută este incompatibilă cu funcţia de director în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, însă nu s-a întâmplat nimic.

Nici stimabila doamnă Ercută nu are un CV public iar în Declaraţia de Avere a trecut la venituri suma anuală de 127.404 lei (10.617 lei/lună) încasată pentru funcţia de director al Direcţiei de relaţii publice şi registratură din Primăria Municipiului Bucureşti. Nu deţine terenuri, case, apartamente sau maşini pe numele său, neavând nici economii şi nici datorii către bănci sau persoane fizice.

Mirela Ercută a fost angajată în mandatului lui Sorin Oprescu şi menţinută în Primăria Capitalei de Gabriela Firea.

Ştefan Dumitrașcu, actualul arhitect şef al Capitalei, a realizat “un folos necuvenit” în valoare de 600.000 de euro, conform DNA, obţinut în urma eliberării unor autorizaţii ilegale pentru imobilul din Calea Dudeşti, nr 94. Odată numit în funcţie, la Primăria Capitalei, Ştefan Dumitraşcu a întocmit un PUZ al Sectorului 3, prin care a introdus în legalitate o parte din construcţiile pentru care, tot el, dăduse autorizaţii ilegale de construire, în perioada în care a ocupat funcţia de arhitect şef al Sectorului 3.

Nici Ştefan Dumitraşcu nu şi-a publicat CV-ul. În Declaraţia de avere din anul 2019, apar: o casă, un apartament, un autoturism Toyota şi depozite în bănci în valoare de 3.500 de euro, 1.000 de dolari şi 35.000 de lei.

Dumitru Cătană este şeful corpului de control al primarului general al Municipiului Bucureşti din anul 2017. Pe baza raportului întocmit de acesta, actriţa Dorina Lazăr a fost demisă de la conducerea teatrului Odeon. În urma procesului intentat de aceasta, Primăriei Capitalei, instanţa a constatat că raportul de control întocmit de Cătană a fost abuziv, prin urmare şi concedierea Dorinei Lazăr a fost abuzivă.

De remarcat este faptul că, în anul 2015, Dumitru Cătană era membru în Consiliul de Administraţie al Green City Voluntari, care se ocupă de administrarea şi întreţinerea spatiilor verzi şi a parcurilor, parcări, întreţinerea lacurilor, montarea şi întreţinerea mobilierului stradal şi a aparatelor de joacă. Potrivit declaraţiei de avere din anul 2015, Dumitru Cătană deţine un autoturism Skoda din anul 2011, iar în bănci are 130.000 de lei, 4.300 de dolari şi 124.500 de euro. Soţia sa, Gabriela Cătană, deţine două terenuri intravilane, o casă de locuit şi o casă de vacanţă.

Tania Haritonivici a fost consilier juridic, mediator autorizat şi a avut propriul cabinet de insolvenţă. În anul 2017 a devenit şefa Serviciului de Resurse Umane din cadrul RADET Bucureşti, apoi director general adjunct. Ulterior, în luna decembrie 2019 a trecut şi în cadrul Termoenergetica, făcând parte din Consiliul de Administrare al acestei entităţi.

Potrivit CV-ului, Tania Haritonivici a absolvit Facultatea de Chimie Industrială, la Institutul Politehnic Iaşi şi Facultatea de Drept, la Universitatea Ecologică din Bucureşti. Deţine două terenuri intravilane, două case de locuit şi are o datorie de 70.000 de euro. În declaraţia de avere publicată recent, are un venit anual de 124.000 de lei de la RADET şi 32.000 de lei de la Termoenergetica.

Adrian Corbu este, din anul 2015 director general adjunct al Societăţii pentru servicii de mentenanţă a reţelei electrice de transport “SMART”. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, relaţii internaţionale. A lucrat în mediul privat, a fost consilier în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, membru în Consiliul de Conducere al Autorităţii Navale Române, în Consiliul de Administrare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti şi în Adunarea Generală a Acţionarilor Aeroportului Timişoara. A mai fost şef de departament la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară București-Ilfov şi director de cabinet la Ministerul Dezvoltării.

În declaraţia de avere completată în 2020, Corbu spune că deţine trei terenuri intravilane, două în Voluntari şi unul în Predeal, două case de locuit, un spaţiu comercial, o motocicletă, bijuterii în valoare de 10.000 de euro şi tablouri în valoare de 4.000 de euro. În conturi are 83.200 de euro, 23.300 de dolari şi peste 138.000 de lei. Datoriile lui Adrian Corbu sunt de 32.000 de euro şi peste 997.000 de lei. De curând, Adrian Corbu şi-a botezat copilul, primind cu această ocazie 23.300 de dolari, 41.800 de euro şi aproape 70.000 de lei.

Veniturile anuale ale lui Adrian Corbu se ridică la aproape 240.000 de lei, bani obţinuţi de la mai multe companii.

Alexandru Burghiu este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” şi a făcut o specializare la Colegiul Naţional de Apărare. În perioada 2008-2014, Alexandru Burghiu a fost ofiţer special al Ministerului Afacerilor Interne. Din 2016, este consilier pentru relaţii externe al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti şi din 2017, administrator neexecutiv al Metrorex şi al Companiei Naţionale Parcuri şi Grădini. Din noiembrie 2017 până în martie 2018 a fost director general al Companiei Municipale Managementul Traficului Bucureşti, de unde a plecat pentru a ocupa funcţia de administrator special al RADET. În final, a ajuns la conducerea Termoenergetică.

În declaraţia de avere, Alexandru Burghiu a trecut multe proprietăţi. Câteva îi aparţin exclusiv, altele sunt ale soţiei iar unele sunt deţinute împreună. Astfel, familia Burghiu deţine un teren agricol, cinci terenuri intravilane, patru spaţii comerciale, două apartamente şi două case de locuit, trei maşini şi bijuterii în valoare de 300.000 de euro.

În conturi, Alexandru Burghiu are 15.500 de lei şi 77 de euro. Pe de altă parte, directorul Termoenergetica a acordat împrumuturi în valoare de peste 70.000 de lei, iar datoriile sale se ridică la 97.000 de euro şi 477.000 de lei.

Cumulat, Alexandru Burghiu a încasat de la RADET, Termoenergetica, Metrorex, Compania de Parcuri şi Grădini şi Comisia pentru aplicarea legii 550/2002 un venit anual de peste 347.000 de lei.

În discursul său despre caracatiţa din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan a vorbit şi despre alţi foşti directori de companii municipale, susţinând că aceştia ar fi fost angajaţi pe filiera Voluntari, unde primar este soţul Gabrielei Firea, Florentin Pandele. Unul dintre exemple este Mihaela Oana Barbu, director al Companiei Municipale Imobiliare Bucureşti care, în perioada februarie – iunie 2018 a lucrat la Compania Green City Voluntari, alături de Dumitru Cătană.

1 COMMENT

  1. Ramai stupefiat cand vezi cat de mult si-a intins tentaculele caracatita din Voluntari, Pandele, prin intermediul sotiei sale Firea si tocmai unde, in Capitala Romaniei.
    Este trist si dureros, cat de mult rau a putut face bucurestenilor, familia Pandele, in acesti patru ani de mandat, ai abramburicai Firea. Ii intreb pe cei care au votat-o pe Firea, nu pe cei care au fost in preajma ei, pentru ca si ei au ros la ciolan alatiri de Firea, ci pe cei care nu au avut beneficii de pe urma lui Firea, adica pe bucuresteanul de rand, simplu, cum va simtiti acum cand se fac aceste dezvaluiri despre sifonarea banului public ??????????????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here