Poveştile Cisnadiei! Geneza unui SPA de poveste sau cum să umbli rupt în coate dar cu tichie de mărgăritar

11
13315

Am folosit pentru contrast şi pentru o înţelegere mai profundă a situaţiei, aceste fotografii care vorbesc de la sine… Acesta este SPA-ul în care se vor scălda, odată cu venirea ploilor, cisnădienii plătitori de taxe şi impozite în timp ce primarul construieşte o oază de linişte şi relaxare în valoare de peste 2.000.000 de euro. Îmi revine obsesiv aceiași intrebare… Pentru cine?! Câți cisnădieni simpli vor avea acces la serviciile oferite de cei care vor administra Centrul SPA?

Ştiţi de unde a apărut mirifica idee a SPA-ului din Cisnădie? Ne luminăm citind un articol mai vechi, publicat în ianuarie 2018 pe site-ul oradesibiu.ro şi preluat de horecainsight.ro. Ei bine domnul primar Gheorghe Huja ne scoate din întuneric: “Am avut un excedent de vreo 500.000 de euro, restul sunt alocaţi din buget. Mereu alocăm fonduri pentru proiecte de acest gen, de exemplu am avut pista de biciclete Cisnadie-Cisnadioara, iar anul trecut, Casa de Cultură.”

La final de august, 2017, omul avea, în oraş, toate lucrurile puse la punct şi s-a trezit cu o jumătate de milion de euro, excedent. Îmi imaginez zbuciumul creator care a cuprins mintea febrilă a înfăptuitorului edil… „Ce să fac? În ce aş putea să investesc banii ăştia? Străzile sunt perfecte, abia le-am terminat de asfaltat… Canalizarea, apa curentă, sunt toate la standard european, făcute înainte să asfaltez… Iluminatul este desăvârşit, noaptea poţi să bagi aţa în ac în orice colţ al oraşului… Patinoar, am, Casă de Cultură, am, Sală Polivalentă, de asemenea… Echipă de handbal, am, la cimitir am făcut o mândreţe de poartă maramureşeană, cu 5 stâlpi… Am făcut statui… Nu ştiu, nu ştiu în ce aş putea să… Ah, am găsit! Asta este, fac un SPA să ne mai relaxăm şi noi, eu si ai mei, după atâta muncă! Se recuperează şi fetele de la handbal dupa antrenamente, se simt bine si Cetatenii de Onoare, iar la matineu, o zi, doua pe săptămână, vreo două ore, pot să vină şi cațiva pensionari, ca să-mi zică bogdaproste, să povestească și să nu uite să mă voteze!”

Astfel s-a născut IDEEA SPA… Dintr-o nimica toată… Un excedent de 500.000 de euro!

Imediat s-a activat bravul primar Gheorghe Huja pentru transpunerea măreţului vis în realitate. În data de 29 august, 2017, a și lansat oferta de achiziţie publică.

http://www.achizitiipubliceonline.ro/412272-piscina-publica-sala-aerobic-si-spa-orasul-cisnadie-5207185-ron/

Cinci luni mai târziu, edilul declara: ”Centrul se va întinde pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, construiţi pe un teren ce aparţine Primăriei. Contractul cu constructorul prevede ca finalizarea lucrării să se facă în luna decembrie 2018, aşa că până la finalul anului sperăm să tăiem panglica. SPA-ul va cuprinde un bazin olimpic, o sală de fitness, săli de masaj, saună, precum şi un loc special dedicat copiilor”.

https://www.horecainsight.ro/primaria-cisnadie-investeste-circa-doua-milioane-de-euro-intr-un-modern-spa/

După doi ani de la lansarea procedurii de achiziţie publică, în luna august, 2019, primarul Cisnadiei spunea: ” În două luni lucrările vor fi finalizate”, după care face o afirmaţie de-a dreptul stupefiantă:” După ce vom finaliza lucrările, intenționăm să dăm acest centru în administrare. Primăria Cisnădie este oricum supraîncărcată cu administrarea altor obiective ale orașului, de la stadion, ștrand, cimitir, patinoar și așa mai departe. Vom căuta o echipă competitivă pentru administrarea acestei facilități.”

http://www.turnulsfatului.ro/2019/08/25/foto-cum-arata-spa-ul-din-cisnadie-doua-luni-il-terminam/

Pentru cine pregătiţi, domnule primar, acest business construit din banii cisnădienilor? Cui îi veţi preda la cheie o afacere de peste 2.000.000 euro? Cum va arăta viitorul contract de administrare? Aţi întocmit un caiet de sarcini precis, cu clauze clare? Aţi stabilit cuantumul garanţiei şi criteriile de performanţă ale managementului? Dar grila de penalităţi, în cazul neîndeplinirii obiectivelor asumate prin contract? Veţi organiza un concurs cu o comisie de examinare formată din membri ai Consiliul Local, care este de partea dumneavoastră şi pe care puteţi să-i lămuriţi? Cum, pe unde „veţi căuta o echipă competitivă pentru administrarea acestei facilităţi?” Printre rude, prieteni, cunoştinţe? Din om în om? Poate vor accepta cei de la Sobis Solutions pentru că au experienţa Albota şi în plus au în grijă Râu Sadului, frumoasa pensiune a fetelor dumneavoastră… Aţi luat în calcul această variantă? Lăsând la o parte orice glumă, mai mult sau mai puţin amară, vă solicit deschis să faceţi publice toate aceste documente, pentru că acolo nu aţi construit din banii personali ci din banii contribuabililor cisnădieni!

Anul acesta, la sfârşit de ianuarie, primarul orașului Cisnădie, domnul Gheorghe Huja, declara triumfalist: „În 2019, vom avea un nivel al investițiilor fără precedent. Vom finaliza Centrul SPA, vom moderniza drumuri și iluminatul public, vom amenaja pista de biciclete între Cisnădie și Sibiu, vom continua modernizările la școli, grădinițe și la spital. Imaginea Cisnădiei se îmbunătățește de la an la an și încetul cu încetul reușim să le oferim locuitorilor orașului cele mai bune condiții, atât în privința infrastructurii, cât și a posibilităților de petrecere a timpului liber. Nu multe sunt orașele de mărimea Cisnădiei care se pot mândri că au o Sală Polivalentă ca a noastră, patinoar, ștrand, terenuri de tenis, parcuri și un Centru SPA. Cu toate că nu a trecut mult timp de la inaugurarea Casei de Cultură, se poate constata că această instituție are o activitate intensă, reușind să ofere publicului spectacole și manifestări culturale de înaltă ținută. La fel, viața sportivă a orașului a cunoscut în ultima perioadă un salt calitativ, discipline precum handbalul, ciclismul sau fotbalul înregistrând performanțe notabile. Toate acestea sunt dovada faptului că atunci când vrei să te dezvolți, o poți face prin muncă susținută și perseverență.”

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/2019-aduce-investitii-mari-la-cisnadie-centru-spa-drumuri-si-iluminat-public-modernizate-dotari-pentru-spitalul-orasenesc-141407.html?fb_comment_id=1901240740004480_1901761609952393

Are dreptate, domnul primar… Puţine sunt oraşele în care edilul este preocupat doar de posibilităţile de petrecere a timpului liber. Cântec, joc şi voie bună, să fie! Asta înseamnă, pentru domnia sa, dezvoltare!

Şi ca să vedeţi că preocuparea dlui Huja a fost continuă, în acest sens, am să vă citez un alt pasaj din acel articol vechi, din ianuarie 2018:” SPA-ul va fi deschis tuturor, ne dorim ca cei care vin aici să se simtă bine, îl facem pentru cei din Cisnădie, dar și pentru alții care doresc să vină aici. Patinoarul atrage 70% dintre vizitatori din Sibiu, iar ştrandul 80%. La fel va fi și cu SPA-ul… Creăm condiții pentru cei care doresc să vină la noi.”

https://www.oradesibiu.ro/2018/01/15/incep-lucrarile-la-spa-ul-de-doua-milioane-de-euro-de-la-cisnadie-huja-da-noi-detalii/

Domnule primar, cât se regăseşte cisnădianul plătitor de taxe şi impozite, în discursul dumneavoastră? 20-30% iar restul pentru vizitatorii din Sibiu? Atât reprezintă cetăţeanul din Cisnădie, pentru dumneavoastră? Dacă v-ar fi votat doar 20-30% dintre alegători, aţi mai fi fost astăzi primar? Revin cu o întrebare pe care am pus-o şi în primul articol… Pentru cine faceţi toate aceste lucrări? Pentru cisnădieni, pentru sibieni sau pentru trufia dumneavoastră? Cu ce îl încălzeşte sau îl ajută pe cisnădianul de rând, din banul căruia aţi construit măreţele edificii, că 70% dintre vizitatorii patinoarului şi 80% dintre cei ai ştrandului, sunt din Sibiu? Ce încasări spectaculoase aveţi din exploatarea sezonieră a acestor obiective astfel încât să puteţi justifica investiţiile făcute?

Să ne uităm puţin la pagina 46 a RAPORTULUI DE SPECIALITATE privind aprobarea indicatorilor economici pentru obiectivul de investiţii – „Piscină Publică, Sală Aerobic şi SPA”, aprobat de dumneavoastră, în data de 28.02.2017, unde găsim analiza de consum.

06 php indicatori tehnico economici SPA

Astfel, după darea în exploatare a Centrului SPA, vom avea următoarele consumuri anuale:

675.104 Kwh, curent electric, în valoare de 387.058,25 lei

5.274 mc, apă, în valoare de 21.781,62 lei

194.681 Nmc, gaz natural, în valoare de 321.224 lei

Deci, numai costurile energetice anuale, estimate, la nivelul din 2017, se ridică la valoarea de 721.063,87 lei, adică 60.088,67 lei/lună, aprox. 13.265 euro (la cursul din 2017 de 4.53 lei/1 euro).

La acestea se adăugă costurile cu salariile aferente celor 13 locuri de muncă necesare bunei exploatări a capacităţii create, conform paginii 48 din acelaşi raport. Şi acestea, indiferent cum le împărţiţi, se vor ridica la aprox. 10 – 11.000 euro/lună, cu toate taxele incluse.

Prin urmare, rezultă că în cel mai optimist scenariu, costurile de exploatare ale Centrului SPA se vor ridica, grosso modo, la aprox. 25.000 euro/lună, fara materialele consumabile.

Cine va primi în administrare Centrul SPA va trebui să acopere, înainte de toate, aceste costuri de exploatare. Aţi făcut un calcul estimat al încasărilor? V-aţi gândit la preţurile biletelor de intrare calculate în funcţie de unitatea de timp petrecută în interiorul centrului? Capacităţile nu sunt foarte mari, doar 175 persoane/zi, conform celor scrise la pagina 49: 30 persoane pe terasele exterioare, 67 persoane pe şezlonguri şi restul, probabil în piscină, saune, aerobic, masaj, etc. În vestiare, prin rotaţie probabil, a fost calculată o capacitate maximă de 164 de persoane în condiţiile în care vestiarul pentru bărbaţi are 40mp iar cel pentru femei 37mp. Nicaieri, în documentație nu mai apare spațiul special destinat copiilor…

În aceste condiţii, aţi estimat câţi cisnădieni, oameni simpli, vor avea acces la facilitatea oferită cu atâta emfază? Pana la urma, este un centru SPA comparabil cu cel al unui hotel de 4-5 stele, numai ca acolo amortizarea costurilor se face din preturile incasate pentru cazare, masa si alte servicii. Veţi oferi centrul, gratis, pentru “competiţii de înot, pentru ore de sport şi pentru cursuri de înot” aşa cum frumos spuneţi în expunerea de motive întocmită? Cum se vor realiza aceste promisiuni, făcute în 2017, în condiţiile în care veţi da centrul în administrarea privată pe care „o veţi căuta”, conform declaraţiei din august 2019?

Eu cred că, deocamdată, aţi realizat doar un mare centru de cost a cărui realizare a înghiţit deja peste 2.000.000 de euro, din banii contribuabililor şi care, după tăierea panglicii, va înghiţi alţi 25.000 euro, în fiecare lună. De acesta, numai dumneavoastra stiti exact cine si cum va beneficia.

În plus, vă lăudaţi cu echipă de handbal în Liga Florilor, cu Sală Polivalentă, cu patinoar si cu ștrand… Toate acestea reprezintă investiţii uriaşe pentru bugetul Oraşului Cisnădie, absolut nejustificate din punct de vedere economic pentru că toate merg în pierdere, adică generează cheltuieli mai mari decât veniturile realizate, în condiţiile în care infrastructura, pe toate liniile sale, este la pământ. Dumneavoastră chiar nu vedeţi străzile oraşului care sunt rupte şi care se inundă la fiecare ploaie mai serioasă? În acest moment despre amortizarea acestor investiţii nici nu poate fi vorba! Spuneţi că veţi moderniza iluminatul public, dar cum? Printr-un împrumut bancar planificat prin Strategia anuală achiziţiilor publice pe anul 2019, în valoare de 3.252.401,75 lei?

În acelaşi timp, o linie mai jos în documentul amintit „aruncaţi” din bugetul local 1.195.000 lei pe lucrarea ecvestră regele Ferdinand? Chiar nu se mai poate trăi în oraș fără statuia regelui Ferdinand? Evident, una este să te prezinţi la bancă şi să soliciţi un credit pentru reabilitarea iluminatului public şi alta este să spui că vrei să faci o statuie! Cu alte cuvinte, din taxele şi impozitele colectate vă fac statui şi centre de entertainment, pentru ca asta este “pohta ce-am pohtit” (am citat din domnitorul Mihai Vitezu, stiți, cel urcat pe cal, care arată de acolo, din fața Primariei, spre Selimbar) iar dacă vreţi iluminat public şi sistem de telegestiune, vă îndatorez la bănci pe X ani cu N% dobândă! Cum să iei credit bancar pentru reabilitarea sistemului de iluminat public când ai la dispoziţie fonduri europene nerambursabile? În ce an, în care secol, aţi rămas, domnule Huja?

Aşa cum v-am cerut, prin solicitarea transmisă zilele trecute, insist, domnule primar Huja, să ne puneţi la dispoziţie, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, lista detaliată a tuturor contractelor încheiate.

Aţi făcut achiziţii prin încredinţări directe în valoare de 8.479.594,60 lei, în anul 2017 şi in valoare de 17.218.685 lei, în anul 2018. Cisnădienii trebuie să ştie ce aţi făcut cu banii lor!

P.S. Priviți, va rog, aceste fotografii:

În care oraş european, aşa cum declaraţi că este Cisnădie, aţi văzut dumneavoastră că au fost luate trotuarele destinate circulaţiei pietonilor pentru a fi transformate în parcări? Nu v-aţi gândit nicio clipă la pericolul la care sunt expuşi bătrânii şi copii nevoiţi să circule pe partea carosabilă? Împingerea acestora la încălcarea legii circulaţiei pe drumurile publice nu reprezintă, ea însăşi, o încălcare flagrantă a legii? Poliţia rutieră a avut un punct de vedere în legătură cu această briliantă decizie? Ah, am uitat… “Ați băgat buldozerul și ați făcut-o!”

11 COMMENTS

  1. Aroganta si dezmatul pe bani publici va continua in primaria Cisnadie, atata timp cat nicio institutie a statului nu va interveni ferm.Primarul se pregateste de un nou mandat,face sondaje in urma carora anunta cu mandrie pe facebook ca este pe primul loc.Cu siguranta, ne va surprinde cu noi idei de investitii care nu se vor amortiza curand.
    “În urma unui sondaj realizat astăzi, 27 iulie 2019, sunt bucuros sa vă împărtășesc rezultatele acestuia: Sondaj alegeri locale:
    Întrebare: Dacă mâine ar avea loc alegerile locale, pe cine ați alege primar?
    Total persoane: 832
    Gheorghe Huja: 624 pers., 75%”
    In acest timp, locuitorii din Cartierul Arhitectilor, asista neputinciosi cum problemele lor sunt ignorate, iar cei din Cisnadioara raman in continuare fara retea de apa si canalizare.Raspunsul primarului va fi acelasi : nu sunt bani.
    Asteptam cu nerabdare inaugurarea SPA-ului, si poza de grup cu primarul si consilierii locali, la scaldat, in sala de fitness,la masaj si la sauna transpirati de efortul depus pentru o asemenea investitie.

  2. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol !
    Ar fi probabil, o idee buna, ca acest articol,sa fie afisat, in mai multe puncte de interes prin oras, pentrut ca si locuitorii, fara acces la internet, sa aiba acest prilej,de a se documenta si informa corespunzator.
    Mi-ar fi placut daca a-ti fi mentionat si faptul ca nu se investeste nimic in scolile orasului, iar elevii si parintii trebuie sa gaseasca bani pt sapun si hartie igienica.

  3. Ar fi buna o privire si asupra administratorului salii de sport. Dupa ce i-a fost dat in “administrare” si strandul in vara, acum se lauda “o sa iau si spa-ul si patinoarul dupa ce se deschid” , vorbind arogant la telefon. Personajul respectiv lipea tot in acest an afișe in defavoarea primarului (cu casele furate/construite din banii orasului). Ma gandesc cumva gresit la o forma de șantaj?

  4. 2000000€ Spa
    500000€ anual buget echipa de handbal
    Trotuar sau pista biciclete… de fapt nu
    este nici una nici alta… o vrajala
    pe bani 700000€ – pe bune !!!!!
    Trotuar executat cu umpluturi si resturi
    de constructii si 1 cm de asfalt…cat de
    Fraieri ne considera oare autoritatile locale?
    Ce sa mai zicem de dezvoltatorii imobiliari au incalacat PUZ-ul aprobat initial, bineinteles, cu girul primarie Cisnadie care a aprobat alte puz-uri …
    Legat de asa zisul trotuar…. pista de biciclete nu se poate numi… primaria Cisnadie, nu numai ca nu ajuta cetatenii din cartier, ba chiar isi bate joc de ei, sa nu mai vorbim de calea catre Selimbar…
    Am vazut de curand rectificarea bugetara, Cisnadia a primit 85000 de lei, mai putin ca cea mai mica comuna din judet… felicitari alesilor locali. SERIOS, unde este curtea de conturi? , poate iluminatul este singurul lucru util…, in vreme ce in Cisnadie, Cisnadioara si cartierul arhitectilor drumurile sunt jalnice, Cisnadioara in 2019 nu are retea de apa si canalizare, iar in cartier amenajaza drumuri cu balast de cea mai proasta calitate, ca sa nu zic pamant!!!!
    Rusine e un cuvant elegant pt alesii din Cisnadie… dar poate la alegerile din 2020, acesti minunati, o sa fie rasplatiti cu voturi suficiente pentru contracandidati!

  5. Nu sanctionarea la alegeri este solutia.Ei trebuie sa plateasca pentru toate abuzurile savarsite cu buna stiinta, in interesul personal, de familie, de grup. DNA si Curtea de cconturi trebuie sa intervina ferm si sa verifice aceste abuzuri.
    Au distrus Cartierul Arhitectilor, prin nerespectarea PUZ, au aprobat PUZ-uri peste PUZ-ul coordonator,tocmai pentru a obtine bani la bugetul local, care le-a permis dezmatul din bani publici..
    Primarul si serviciul arhitect sef sunt singurii responsabili pentru cosmarul urbanistic din cartier si pentru alterarea calitatii vietii locuitorilor intr-un mod revoltator.De ce a prevalat doar interesul dezvoltatorilor imobiliari in detrimentul locuitorilor, este intrebare la care tot primarul trebuie sa raspunda.
    Mai mult, Inspectoratul de Stat in Constructii Sibiu, are cunostinta de nerespectarea documentatiilor de urbanism aprobate in emiterea autorizatiilor de constructie – blocuri in zona reglementata prin PUZ ca zona pentru locuinte individuale.
    Locuitorilor, li s-a ingradit in mod constant accesul la informatii de interes public.Certificatele de urbanism si autorizatiile de constructie -nu au fost publicate pe site conform legislatiei in vigoare – decat incepand cu data de 1 iulie 2019.
    Documentatiile de urbanism aprobate si in termen de valabilitate – exemplu PUZ aprobat pentru UTR 29 nu este nici in prezent publicat pe site ( desi exista numeroase solicitari), tocmai pentru ca locuitorii sa nu fie informati.
    La solicitarea acestui plan urbanistic zonal, locuitorii au primit doar documentatie incompleta, modificata si fara Regulamentul local de urbanism aferent, in care este precizat locuinte individuale.
    O expertiza informatica in calculatoarele celor implicati, ar demonstra si alte abuzuri.

  6. Asa cum spuneam
    Oare ce Hotarare cu nr. 157/2019 a fost aprobata de Consiliul local, ulterior radiata si introdus intre 25.07.2019 si 29.08.2019 , cu acelasi nr. 157 , dar cu data de 08.10.2019 – hotarare privind vanzarea terenurilor prin licitatie publica.
    Pentru data de 08.10.2019, nu a existat proiect de hotarare si convocator pentru sedinta a Consiliului local
    Totul s-a rezolvat din calculator

  7. HCL 157/2019 a fost aprobata in 9 august 2019
    Au omis sa o publice la acel moment .
    Nu este prima data cand se pot constata aceste omisiuni.HCL 82/ aprilie 2019 publicata de 2 ori la sfarsitul HCL-urilor din septembrie 2019
    Intarzierea cu care se publica HCL-urile si procesele verbale din sedintele Consiliului local, este un aspect de nerespectarea constanta a legislatiei de catre cei din primarie..Cetatenii sa afle cu intarziere ceea ce s-a aprobat si ceea ce s-a discutat in sedinta.

  8. Cinci milioane de lei: Cisnădia a lansat licitația pentru extinderea spitalului orășenesc
    Turnul Sfatului -27 noiembrie 2019,
    Beneficiarii sunt aproape 50.000 de persoane
    Ambulatoriul va deservi nu doar populația Cisnădiei, ci și a Avrigului, Tălmaciului și a comunelor Sadu, Rîu Sadului și Boița, adică un bazin estimat la aproape 48.000 de persoane.
    Cele doua orase :Avrig si Talmacu, contribuie la finantarea acestui spital?
    Sau investitia este mult prea mare in raport cu numarrul locuitorilor orasului Cisnadie, si primarul a mai gasit o justificare ?

  9. Primarul Gheorghe Huja , a anuntat public ca va candida pentru un nou mandat, din partea PNL.
    Acesta este portretul unui primar de oras european!!!!
    TRIST SI REVOLTATOR

  10. In 15 iunie 2020, Consiliul Local Cisnadie urmeaza sa aprobe inchirierea, prin licitatie publica, a imobilului “Piscina publica, sala aerobic si SPA”
    Valoarea de piata stabilita de evaluator 1500 euro/luna (7261 lei/luna)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here