Orban vrea să desfiinţeze Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, sacul de bani de la „Prognoză“ inventat de Vâlcov

0
708

Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finanţarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educaţia şi cercetarea.

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat că ia în calcul desfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, pârghia de bani pusă la dispoziţia Comisiei de Prognoză de Darius Vâlcov.

”Niciodată nu am înţeles de ce, dacă există PNDL, a trebuit să se mai nască şi Fondul pentru Dezvoltare şi Investiţii (FDI), fără resurse de bază. FDI nu are de ce să existe”, a declarat marţi premierul desemnat, Ludovic Orban, în timpul audierii ministrului desemnat de Finanţe la Parlament.

”La fel, nu înţeleg de ce Comisia de Prognoză ia locul Ministerului Transporturilor şi decide ce investiţii trebuie finanţate”, a mai spus Ludovic Orban, referindu-se la faptul  că FDI este gestionat de Comisia Naţională de Prognoză.

Nou instrument numit Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) a fost lansat de guvern şi Comisia Naţională de Prognoză în această primăvară. Fondul e gestionat formal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituţie condusă de Ion Ghizdeanu şi care e subordonată de facto premierului Dăncilă. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanţare arată că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.

Finanţarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanţare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here