“NABABII” din DNA: Claudiu Dumitrescu, cel care a “confirmat” achitări în dosare celebre, a încasat 450.000 de euro din bani publici de când se află în DNA

0
1131

Un răspuns oficial al DNA arată că procurorul Claudiu Constantin Dumitrescu, în prezent procuror şef serviciu al Secţiei a II-a din DNA- Serviciul de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE a beneficiat de când se află în DNA de venituri, decontare contravaloare chirie, indemnizaţii de încadrare, sporuri, prime de vacanţă, prime lunare/anuale, indemnizaţii de hrană, drepturi salariale restante în valoare totală de 2.114.195 lei. Adică 449.828 euro din bani publiciClaudiu Constantin Dumitrescu, ca procuror şef de secţie în DNA a confirmat de-a lungul timpului “sub aspectul legalităţii şi temeiniciei” mai multe dosare celebre în care judecătorii au dispus achitări definitive ca, de exemplu, speţele Călin Popescu TăriceanuVictor PontaToni GreblăDan Motreanu, George Scutaru sau Cristian David.


Claudiu Constantin Dumitrescu (48 de ani) susţine că în CV-ul său (document mai jos) că este absolvent al unei faculăţi de drept neprecizate, a obţinut în 2005 certificat de curs post universitar de Securitate Naţională la Academia de Naţională de Informaţii- SRI, Colegiul Superior de Siguranţă Naţională, a efectuat cursuri la distanţă pe fraudă comunitară, a mai urmat cursuri post universitare de Securitate şi Apărare Naţională la Universitatea Naţională de Apărare, Colegiul Naţional de Apărare, ca din procuror şi prim procuror la Pachetul de pe lângă Judecătoria Câmpina şi Sinaia, să ajungă în 2003 în DNA.

11-Dumitrescu-Constantin-Claudiu

Din 2003 până în 2010, Claudiu Dumitrescu a stat în DNA, inclusiv pe funcţii de conducere, din 2010 până în 2013, procurorul a fost detaşat la DLAF, ca apoi din iulie 2013 să se întoarcă în DNA, tot pe funcţii de conducere, unde se află şi în prezent.

Potrivit răspunsului DNA (document mai jos), până în iulie 2019, procurorul DNA, Claudiu Constantin Dumitrescu a beneficiat de următoarele beneficii materiale din bani publici:

  • decontare contravaloare chirie – 126.884, 84 lei (26.996 euro)
  • drepturi salariale- 1.619.335 lei (344.539 euro)
  • drepturi salariale restante, câştigate în instanţă (sporuri)- 302.758 lei (64.416 euro)
  • cheltuieli transport- 54.395, 60 lei (11.573 euro)
  • cheltuieli delegare- 3.892,42 lei (828 euro)
  • călătorii gratuite- 4.029,50 lei (857 euro)
  • vouchere de vacanţă- 2900 lei (617 euro)

Rasp-763-1

Apropiat de-a lungul timpului al lui Victor Ponta şi al mai multor actuali şi foşti şefi din SRIClaudiu Dumitrescu şi-a construit “faima” pe instrumentarea dosarului de corupţie la nivel înalt “Caltaboşul”, pe dosarul Brădişteanu (achitare) sau pe speţa “Valiza”. Ulterior, Claudiu Dumitrescu a ocupat mai multe funcţii de conducere în DNA şi chiar a candidat şi pentru şefia DNA.

Ca procuror şef şecţie în DNA, care “verifica sub aspectul legalităţii şi temeiniciei” rechizitoriile DNA, Claudiu Constantin Dumitrescu a confirmat, printre altele, următoarele speţe în care DNA a obţinut achitare definitivă în instanţă: Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian, Cristian David, Toni Greblă, Silvian Ciupercă, Dan Motreanu, George Scutaru etc.

În aceste condiţii, în iulie 2019, Claudiu Dumitrescu, alături de Cătălin Borcoman, rudă a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Koveşi, şi Daniel Horodniceanu, a fost selectat de fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, să fie procuror european.

În ultima declaraţie de avere postată atât pe siteul ANI cât şi pe siteul DNA, în 2017, Claudiu Dumitrescu susţinea că are un salariu de 12.722 lei pe lună, soţia sa lucrând la DGFP Prahova.

În prezent, Claudiu Constantin Dumitrescu este procuror şef serviciu al Secţiei a II-a din DNA- Serviciul de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE, delegat pe funcţie până pe 22.01.2020, fără să mai instrumenteze un dosar de foarte mulţi ani.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here