Morală zero, etică zero, credite bancare nereturnate, offshores&shell companies, Panama Papers presence, cercetat penal de DNA în dosarul 2788 /P/2014… cu cine e coleg de bancă Liviu Tudor? Toni Blair, premierul ceh anchetat pentru corupție – Andrej Babis, regele Abdullah al Iordaniei etc… Raiul “afaceriștilor” detaliat într-o anchetă amănunțită

0
5388
Sursa foto: AGERPRES
Dl. LIVIU TUDOR – „Corigent” la plata taxelor, dar „Premiant” la evaziune fiscală. De unde se inspiră „Regele Imobiliarelor” din România și cine sunt „colegii” săi de bancă

Foarte cunoscut în peisajul business-ului românesc, Dl Liviu Tudor – supranumit „Regele Imobiliarelor” din România, joacă rolul principal în multe subiecte cu și despre bani, evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, constituire de grup infracțional organizat, devalizări ale unor instituții bancare, scandaluri sexuale, iar lista poate continua dacă am avea cel puțin câteva luni la dispoziție.

Totuși, dacă mai există cineva care nu a auzit de acest domn, vă invit să îi parcurgeți „cartea de vizită”:

BIO LIVIU TUDOR (realizat de presa din România)

Latura profesională:

Odinioară șefii uneia dintre marile publicații din România, susținută financiar de magnatul Dinu Patriciu, jurnalistul Adrian Halpert și managerul lui Patriciu, Răzvan Cornețeanu, se străduiesc azi să prospere cu o marcă crescută de jurnalistul Tiberiu Lovin, scrie obiectiv.info. Adrian Halpert şi Răzvan Cornețeanu au asistat deja la înlăturarea din firmă, pentru „mărunțiș”, a lui Lovin și l-au pus la masă pe omul de afaceri Liviu Tudor, unul dintre foștii „îmbogățiți” de la Bancorex.”

  • Latura penală:

 Acesta figurează ca anchetat în mai multe procese –  unde a fost cercetat penal, conform Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Structura Centrală, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte și Justiție, pentru: 

  • infracțiuni de spălare de bani
  • constituire de grup infracțional organizat
  • delapidare,

conform dosarului penal nr. 2788/D/P/2014.

Iar motivul pentru care dl Liviu Tudor nu a fost condamnat sub egida acestor acuzații, nu se datorează nevinovăției sale, ci datorită clasării cauzei.

  • Latura personală:

 Dl Liviu Tudor nu are o imagine mai bună nici vizavi de acest subiect, acesta fiind cel mai probabil, implicat și in adultere cu personaje de o imagine indoielnică (e.g.: Vica Blochina, dar și alte „cântărețeși „vedete” din spațiul public) din punct de vedere al conduitei morale, conform informațiilor existente in spațiul public, unde este comentat chiar de diversele sale „cunoștiințe”.

Poate vă imaginați că stilul său de a face afaceri, pompând prin diverse „inginerii” financiare milioane de EUR in offshore-uri din Panama, Coasta de Azur, dar și alte locații, este marcă proprie LIVIU TUDOR.

Surprize, Surprize

Dl Liviu Tudor are, se pare,  „colegi” de bancă de la care a preluat aceste modele, originalitatea nefiind printre atributele care îl definesc.

Conform investigației economice din Pandora Papers, mai multe figuri publice și-au construit averile în același mod în care a făcut-o și dl Liviu Tudor:

  1. Fostul premier britanic, Tony Blair, care de altfel s-a pronunţat decenii la rând împotriva înlesnirilor fiscale, în documentația prezentată în Pandora Papers se demonstrează că tocmai acesta şi soţia sa au ajuns să posede o clădire în valoare de 8,8 milioane USD (7,6 milioane EUR), după ce au cumpărat o companie imobiliară offshore de la familia ministrului Industriei şi Turismului din Bahrain, Zayed bin Rashid al-Zayani.

How they did it?

Cumpărând acţiunile companiei, şi NU imobilul directTony Blair şi soţia sa Cherie au evitat să plătească un impozit pe proprietate în valoare totală de 400.000 USD.

  1. Premierul ceh Andrej Babisun miliardarcare a ajuns la putere în 2017 promiţând combaterea corupţiei, este şi el nominalizat în celebra investigație Pandora Papers.

Înregistrări dezvăluite arată că în 2009Babis a injectat 22 de milioane USD, într-o reţea de firme-fantomă pentru a cumpăra o vilă cu două piscine şi sală de cinema într-un sat de munte de pe riviera franceză, în apropiere de Cannes.

Site-ul Investigace.cz a descoperit că în declaraţia sa de avere, Babis NU a trecut reţeaua acelor firme-fantomă şi nici imobilele respective. 

3. Preşedintele UcraineiVolodymyr Zelensky, care a deţinut şi el o parte dintr-o firmă-fantomă înregistrată în Insulele Virgine Britanice. 

Cu o lună înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale, în aprilie 2017, actorul transformat în politician de vârf şi-a vândut pe tăcute acţiunile de beneficial owner, adică de persoană care poate influenţa tranzacţiile de acţiuni, avute la compania Maltex, către Sergiy Shefir, un prieten apropiat şi partener de afaceri.

Un document datat din iunie 2019 arată că Shefir şi-a păstrat acţiunile Maltex şi după ce s-a alăturat administraţiei prezidenţiale Zelensky. 

4. Preşedintele Kenyatta, descendent al uneia din cele mai cunoscute dinastii politice dinKenya, şi-a făcut campanie cu lupta împotriva corupţiei şi a cerut imperios mai multă transparenţă în politică. 

Dar înregistrări ajunse în posesia jurnaliştilor de investigaţie arată că preşedintele Kenyatta şi mama sa sunt beneficiarii unei fundaţii secrete din Panama. 

Alţi membri ai familiei, inclusiv trei fraţi, deţin cinci firme-fantomă offshore cu valori care însumează peste 30 de milioane USD.

5. Trecem la „Țara Sfântă”, care nu este chiar „sfântă”, dacă ne referim la Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei care a cumpărat în Malibu, California, trei vile la malul oceanului, în valoare totală de 68 de milioane USD, prin firme-fantomă offshore, în toiul Primăverii Arabe, când supuşii săi ieşeau în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei şi a lipsei locurilor de muncă.

6. Documente secrete au demascat-o şi pe prinţesa Marocului, Lalla Hasnaa, în calitate de deţinătoare a unei firme-fantomă care a cumpărat un imobil în valoare de 11 milioane USD într-un cartier de lux al Londrei, în apropiere de Kensington Palace.

Hasnaa a făcut achiziţia folosind fonduri ale „Moroccan Royal Family”, potrivit documentelor ajunse în posesia jurnaliștilor de la ICIJ – International Consortium of Investigative Journalists, din care mai reiese că ocupaţia ei este aceea de „Prinţesă”.

 O prințesă… evazionistă

7. Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premierul Emiratelor Arabe Unite şi Emirul Dubaiului, ar deţine și el acţiuni la trei companii înregistrate în jurisdicţii secrete.

Vorba cântecului… Dubai, Dubai, viață ca-n Rai…

8. Nici vecinul lui, Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, nu se lasă mai prejos, și se folosește și el de firme offshore pentru a face investiţii, a-şi administra averea şi a o pune la „adăpost”, în beneficiul familiei sale.

Panama Papers au dezvăluit deja că super-iahtul său în valoare de 300 de milioane USD a fost administrat prin firme offshore.

9. Miliardarul turc Erman Ilicak, un mogul în domeniul construcţiilor, a avut și el legături cudouă companii offshore, amândouă fiind trecute pe numele mamei sale în 2014.

Ambele au deţinut valori din conglomeratul de firme de construcţie aparţinând familiei.

Ca să întelegem puțin despre cine este vorba, firma lui Ilicak, Ronesans Holding, a fost cea care a construit palatul prezidenţial cu 1.150 de încăperi, despre care atât de mult s-a scris şi vorbit, al preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

10. Președintele rus, Vladimir Putin, nu face nici el notă discordantă în acest clasament al evazioniștilor, însă nu apare cu nume și prenume în aceste dosare, ci alături de alți numeroși apropiați ai acestuia, inclusiv cel mai bun prieten al său din copilărie, acum decedat, despre care adversarii politici l-au numit “Portofelul lui Putin”.

Totodată, documentele subliniază și o eventuală relație romantică a liderului de la Kremlin cu o femeie a cărei identitate încă nu a fost dezvăluită, dar care a beneficiat de multe „atenții” din partea lui Putin, pe care le-a achiziționat, cel mai probabil, la sfatul lui Putin – prin scheme financiare asemănătoare unei păpuși Matrioșka, plimbându-și capitalul prin Insulele Virgine Britanice și Panama – unde beneficiarul final e ascuns sub mai multe „straturi”.

Tot potrivit documentelor Pandora, unii dintre apropiații președintelui rus au folosit Monaco ca centru discret pentru afacerile lor financiare.

Totodată, și geopolitica are rolul său în această poveste. Prințul Albert, conducătorul principatului Monaco, are o relație foarte bună cu Vladimir Putin.

În ultimele două decenii, influența rusă în principatul de Monaco a crescut și a devenit tot mai evidentă.

Dominique Anastasis, avocat în Monaco, a declarat că străinii, inclusiv rușii bogați, au fost atrași de climatul cald și de lipsa impozitelor din principat. „Aici nimeni nu întreabă de unde provin banii tăi. Nu există nicio cultură a verificării. Nu sunteți obligați să faceți o declarație fiscală”, a mai spus Anastasis.

Îmbogățirea prietenilor lui Putin a început în timpul primului său mandat de la Kremlin, moment în care președintele declara în mod public războiul împotriva oligarhilor.

El a criticat vehement oamenii de afaceri care și-au dobândit averile în anii ‘90 și care s-au considerat, așa cum a spus atunci Putin, drept zei.

Retorica politică a lui Putin a continuat, iar în ultimii ani, după nenumăratele abuzuri politice pe care le-a realizat, a început să se plângă că magnații ruși sunt lipsiți de patriotism și își ascund banii în străinătate.

Practic Vladimir Putin nu i-a îmblânzit pe oligarhi, ci a construit un nou sistem feudal, în care prietenii săi și asociații KGB-ului au fost principalii beneficiari.

Unii au dobândit averi imense, dar suspiciunea mea este că această bogăție nu este a lor în mod real…

Iată deci de unde s-a inspirat în afaceri „Regele Gol” al imobiliarelor din România și care sunt „colegii” săi de bancă…

Dar să vedem ce se va întâmpla la „Bacalaureat” – va pica sau va trece dl Liviu Tudor?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here