Încheierea acordului comercial Asia-Pacific ar trebui să trezească Europa

0
1797

Camera Internaţională de Comerţ a solicitat ţărilor membre ale Uniunii Europene să liberalizeze comerţul, declarându-se total nemulţumită de relația neclară a legăturilor comerciale cu țările din America de Sud.

După încheierea acordului Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), Asia-Pacific, Camera Internațională de Comerț consideră că Europa ar trebui să accelereze, la rândul său, liberalizarea schimburilor comerciale. „Europa trebuie să se întrebe ce viziune de viitor, are. Avem nevoie de progrese rapide, în această privinţă”, a declarat, luni, Holger Bingmann, președintele Camerei Internaţionale de Comerţ Germania. „Situația actuală ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru urgentarea încheierii acordului dintre Uniunea Europeană și Canada”, a adăugat, acesta. Pe de altă parte, Camera Internaţională de Comerţ a criticat suspendarea planului pentru crearea unei zone de liber schimb împreună cu confederația sud-americană, Mercosur.

China a semnat, duminică, alături de alte 14 state ale zonei Asia-Pacific, cel mai mare acord de liber schimb din lume. Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), include o piaţă de 2,2 miliarde de persoane și aproximativ o treime din producția economică globală. Acordul reduce tarifele, stabilește reguli uniforme și simplifică lanțurile de aprovizionare.

“Chiar dacă detaliile acordului sunt încă în discuţie, importanța strategică a unei zone economice care ar putea depăși Uniunea Europeană, din punct de vedere economic, în câţiva ani, este enormă. Acordul încheiat oferă mult potențial companiilor care activează în noua zonă de liber schimb care va fi creată”, a mai declarat Holger Bingmann, președintele Camerei Internaţionale de Comerţ, Germania.

De partea cealaltă, criticii acordului au declarat noul parteneriat regional, RCEP, nu are reglementări adecvate pentru liberalizarea economiilor și pentru siguranța mediului și a muncii.

Între timp, Europa se mişcă mult mai încet

Uniunea Europeană împreună cu statele membre ale blocului comercial sud-american, Mercosur, format din Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay, au ajuns la un acord politic, de principiu, în anul 2019. Cu toate acestea, mai multe țări ale Uniunii Europene pun sub semnul întrebării înţelegerea încheiată pentru că solicită acordarea unei protecții sporite asupra pădurilor tropicale. Mai mult, rezistența la acord a devenit mult mai puternică, în ultimele luni, din cauza liniei politice adoptate de șeful statului brazilian, Jair Bolsonaro.

Acordul CETA (Comprehensive Economic Trade Agreement) încheiat de Unuinea Europeană cu Canada, este în vigoare, provizoriu, din anul 2017. În Germania au fost înregistrate mai multe plângeri împotriva acestui parteneriat. Recent, Curtea Constituțională Federală a Germaniei a trebuit să se pronunţe, din nou, asupra Acordului CETA. În cel din urmă, Parlamentul german a ratificat înţelegerea după primirea deciziei pozitive din partea Curţii Constituţionale.

Alte parlamente europene, cum este cel al Franței, au ratificat deja Acordul CETA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here