Fără precedent în România: IFC investeşte 120 de milioane de euro pentru a sprijini o emisiune de titluri, lansată de Banca Transilvania

0
809

IFC – organizaţie-soră a Băncii Mondiale şi membră a Grupului Băncii Mondiale – cea mai mare instituţie internaţională de dezvoltare focusată pe sectorul privat din pieţele emergente, investeşte 120 milioane de euro într-o emisiune de titluri subordonate lansată de Banca Transilvania (BT), a doua mare bancă din România din punct de vedere al activelor deţinute, pentru a-şi putea consolida baza de capital şi procesul de creştere, precum şi pentru a consolida pieţele financiare, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

IFC este investitorul principal în această emisiune de titluri cu scadenţă pe 10 ani — prima emisiune de titluri subordonate listată pe BVB, care a strâns 285 de milioane de euro cu participarea altor instituţii financiare internaţionale.

Titlurile emise sunt conforme Regulamentului UE privind Cerinţele de Capital şi Directivei IV privind Cerinţele de Capital şi constituie primul instrument de Nivel 2 emis conform Acordului Basel III pe piaţa românească. Titlurile reprezintă capital de Nivel 2 – cea de-a doua componentă a capitalului unei bănci după capitalul principal, care include capitalul propriu şi provizioanele înregistrate în evidenţele contabile.

„Suntem onoraţi de încrederea pe care ne-o arată investitorii şi de apetitul acestora pentru această tranzacţie, care constituie o premieră pe piaţa românească şi care ne va consolida nivelul de dezvoltare. Faptul că sunt implicaţi exclusiv jucători globali de mare calibru, ca IFC şi BERD, este ilustrativ despre valoarea şi puterea acestei emisiuni”, a declarat Omer Tetik, directorul executiv al BT.

Relaţia IFC cu Banca Transilvania a început în anul 2004, când banca a primit un împrumut prioritar pentru creditare din fonduri atrase garantate cu ipoteci. Începând din acel moment, IFC a investit într-o serie de instrumente de datorie cu rang prioritar, subordonate şi convertibile pentru respectiva bancă, la care este şi acţionar începând din anul 2009. O bază de capital mai puternică va contribui la sporirea rezistenţei financiare a BT şi va sprijini viitoarea strategie de creştere a instituţiei internaţionale.

„Investiţiile publice se întemeiază pe succesele anterioare din 2005 şi 2013, atunci când IFC şi BT au încheiat un parteneriat pentru prima emisiune de titluri convertibile subordonate din România, IFC fiind şi atunci investitorul principal. Sperăm că această tranzacţie constituie un test pentru piaţă, care va deschide calea şi altor emisiuni care vor contribui la consolidarea pieţelor de capital din România”, a declarat Manuel Reyes Retana, director regional în cadrul IFC, Grupul Instituţiilor Financiare pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Strategia IFC pentru pieţe financiare în Europa Centrală şi de Sud-est constă în a încheia parteneriate cu bănci sistemice, pentru a putea susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. România a devenit membră IFC în 1990, iar IFC a investit în total aproximativ 3 miliarde dolari în România, începând de la acel moment. IFC a investit în sectoare diverse şi depune eforturi pentru a putea facilita accesul la finanţare al companiilor mai mici din România şi din întreaga regiune.

Citeste si  Banca Transilvania se alătură Fundației Conservation Carpathia Primul pas: construirea unui centru de zi destinat copiilor din mediul rural

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here