Potrivit Cristinei Prună, deputat USR, negocierile asupra Legii offshore s-au purtat departe de opinia publică, sub patronajul lui Liviu Dragnea

0
1600

Indignată în legătură cu modul „neprofesionist şi lipsit de transparenţă în care s-au desfăşurat discuţiile în Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului de lege offshore”, deputatul USR Cristina Prună atacă „regimul autocrat” impus de liderul PSD Liviu Dragnea, afirmând că, în România, nu mai poţi să faci o afacere, fără a cere binecuvântarea „jupânului”.

Potrivit acesteia, negocierile asupra Legii offshore s-au purtat departe de opinia publică, sub patronajul lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, aproape în nicio şedinţă a comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor nefiind discutat cadrul fiscal şi veniturile care ar putea fi încasate de stat de pe urma producţiei de gaze din Marea Neagră.   

În primul rând, dezbaterile au început foarte târziu, abia în urmă cu patru săptămâni, după ce proiectul a fost blocat mai bine de două luni de preşedintele Comisiei, domnul Iulian Iancu, care a invocat o serie de argumente procedurale pentru a explica întârzierea. În al doilea rând, chiar şi atunci când proiectul de lege a ajuns pe ordinea de zi, aproape în nicio şedinţă a Comisiei nu s-a discutat clar cadrul fiscal şi ce venituri ferme va încasa statul de pe urma producţiei de gaze din Marea Neagră. Toate aceste negocieri cheie s-au purtat departe de restul parlamentarilor şi de opinia publică, sub patronajul lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor”, se arată în comunicatul de presă.  

Pe de altă parte, deputatul USR Cristina Prună susţine că proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră poate avea un impact benefic asupra pieţei interne, dar „nu făcut pe genunchi, în biroul domnului Dragnea”.   

Acest tip de negociere ascunsă a viciat dezbaterea publică. Din această cauză, în loc să discutăm despre beneficiile exploatării gazelor din Marea Neagră pentru securitatea energetică, despre relansarea industriei şi despre creşterea numărului de conectări la reţelele de gaze naturale, dezbaterea a fost poluată de tot felul de teorii conspiraţioniste.  

Lipsa de transparenţă, discuţiile în spatele unor uşi închise şi fuga de răspundere a ministerelor şi a celorlalte instituţii ale statului ne-au adus în punctul în care vedem cum exploatarea gazelor din Marea Neagră este pusă sub semnul întrebării. Un alt semnal dat ieri este că, în România, dacă vrei să mai faci o afacere, trebuie să te duci, exact ca într-un regim autocrat, să discuţi cu jupânul Liviu Dragnea. Vrei să deschizi o frizerie, să faci un reactor nuclear sau să deschizi un cabinet medical? Trebuie să primeşti binecuvântarea jupânului. Coordonatele democratice ale instituţiilor statului nu mai contează. Contează doar ce spune Liviu Dragnea”, consideră deputatul USR Cristina Prună.  

Deputaţii PSD şi ALDE au introdus pe ultima sută de metri în Legea offshore, cu câteva ore înainte de adoptare, amendamente importante legate de fiscalitate în ceea ce priveşte producţia de gaze din Marea Neagră.   

Amendamentele au fost votate luni în jurul orei 18.00 de comisiile reunite pentru industrii, pentru administraţie şi pentru buget-finanţe, iar seara târziu, au intrat în plenul Camerei Deputaţilor, fără o analiză serioasă asupra lor.   

Un amendament important, pe care deputaţii din opoziţie nu au avut timp să-l analizeze, dar care a fost votat luni, se referă la introducerea unor impozite progresive pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea producţiei din Marea Neagră, aplicate în funcţie de preţul gazelor.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/deputat-usr-In-romania-vrei-mai-faci-afacere-trebuie-discuti-jupanul-dragnea-1_5b459915df52022f7516831d/index.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here