Cum să furi 124 milioane euro… Dobronăuțeanu aka “Nucu” și George Ivănescu aka ,,Semaforu'” plus complicii grupului Murfatlar/Euroavipo, ajutați de o firmă din Bulgaria, în infracțiuni economice care se judecă de …15 ani!

0
1101

Murfatlar, o fraudă cât două spitale. Secretul de milioane de euro din Bulgaria.

O firmă bulgărească este în centrul unei inginerii financiare de zeci de milioane de lei. Banii sunt paguba adunată prin evaziune fiscală de Murfatlar România. Context.ro a descoperit că producătorul de alcool a folosit o rețetă proprie să fenteze financiar statul român ani de zile. Compania bulgărească a fost înființată și operată de un fost angajat al Murfatlar România cercetat și el pentru evaziunea fiscală care a găurit bugetul public. Rețeta a fost reutilizată de companiile afiliate Murfatlar astfel că statul a ajuns să fie păgubit cu sute de milioane de lei. 

De ce e importantă această investigație: 

  • Anual, statul pierde 16 miliarde de euro din evaziune fiscală. O parte din pagubă e realizată cu ajutorul firmelor din Bulgaria.
  • Frauda Murfatlar e echivalentă cu peste 4 milioane de pachete de alimente esențiale pentru cei mai săraci români sau două spitale noi precum cel construit din donații de echipa Dăruiește Viață.

În 2009, consultantul bulgar Ivo Kutov a înființat, în orașul bulgăresc Ruse, o companie care avea să devină pivotul central al afacerii de evaziune pe care am denumit-o, generic, “frauda Murfatlar”. Investigată de procurori, operațiunea de evaziune a generat prejudicii de sute de milioane de lei, s-a întins pe mulți ani și cuprinde un păienjeniș de firme și oameni de afaceri.

ivo kutov

Ivo Kutov, la sediul său din Ruse (sursa foto: Cosmin Savu / România te Iubesc)

Societatea bulgărească se numește Omnilogic și la înființare era controlată de un român cu cetățenie britanică, Mihai Ștefan Frumosu, cu un capital minim de 2.000 de leva (aproximativ 5.000 de lei). Omnilogic s-a activat în România în 2012, cu puțin timp înainte ca Murfatlar România SA (compania centrală a unei rețele de producție și comercializare de alcool) să-și ceară insolvența. Compania bulgărească fost investigată chiar și de către DIICOT într-un dosar de evaziune transfrontalieră. Grupul de firme din care face parte Murfatlar era acuzat că a fraudat TVA-ul aferent achiziției de zahăr. Omnilogic fiind parte cheie a evaziunii.

Omnilogic a devenit partea centrală a insolvenței Murfatlar după ce a cumpărat o datorie generată în interiorul grupului de firme din care făcea parte și producătorul de alcool. Mai exact, United Euro Distribution (UED), una dintre firmele din grup, dezvoltase o rețea de franciză prin care vindea vinurile produse de Murfatlar.

În februarie 2012, UED a cesionat către Murfatlar România SA dreptul de proprietate asupra rețelei de franciză denumită ”Crama Murfatlar” și a ”know-how-ului înglobat în aceasta” pentru suma de 74,4 milioane lei, inclusiv TVA (aproximativ 17,1 milioane euro).

Ca să cumpere franciza, Murfatlar garanta cu o ipotecă mobiliară asupra unui pachet de 113 mărci naționale. Prețul de 74,4 milioane lei trebuia plătit în cinci rate anuale.

În situația în care Murfatlar intra în lichidare/insolvență/faliment, întregul preț trebuia plătit pe loc.

În martie 2012, Murfatlar și-a cerut intrarea în insolvență. Prin urmare, datoria către United Distribution a devenit imediat scadentă.

United Distribution și-a vândut rapid datoria pe care o avea de recuperat de la Murfatlar către Omnilogic Bulgaria, pentru 64,4 milioane lei. Omnilogic nu trebuia să plătească cu banii jos, ci în rate anuale, până în 2014. Nu a plătit nimic. Cu toate acestea, în baza acestor hârtii, a devenit principalul creditor al Murfatlar, adică firma care avea de recuperat cei mai mulți bani.

La trei luni după ce a vândut către Murfatlar franciza, United Distribution a intrat și ea în insolvență, la cererea unor creditori.

Administratorul judiciar al United susține că a descoperit existența contractelor de cesiune către Omnilogic la cinci ani de la declanșarea insolvenței. A cerut în instanță anularea actelor. A câștigat pe fond, dar a pierdut la recurs, pe motiv că acțiunea a fost introdusă tardiv.

Astfel că Omnilogic a rămas creditor al Murfatlar România SA.

Omnilogic devine șeful insolvenței la Murfatlar 

Murfatlar România SA era compania de bază a grupului Euroavipo, care a coagulat mai multe firme care produceau și vindeau alcool și erau controlate de aceiași oameni de afaceri. Societatea a intrat în 2012 în insolvență și a acumulat datorii de zeci de milioane de euro către stat. Imediat după, în peisaj a apărut firma din Bulgaria. Procurorii care au investigat cazul spun că Murfatlar a folosit insolvența tocmai ca să prejudicieze statul.

După ce Murfatlar România a intrat în faliment, bunurile sale au început să fie vândute, în schimb datoria statului (care doar în cazul acestei firme era de peste 90 de milioane de lei) a rămas suspendată în procese. Mai exact, datoria a fost contestată în instanță, iar printre contestatari era chiar Omnilogic Bulgaria.

Documentele consemnează că în timp ce datoria statului era în centrul unei dispute judecătorești, Omnilogic Bulgaria a devenit cel mai mare creditor al Murfatlar.

Un raport de expertiză a constatat că în cadrul insolvenței au fost aprobate datorii care nu trebuiau aprobate. Una dintre aceste datorii bizare este chiar cea a Omnilogic Bulgaria, care a ajuns președintele comitetului creditorilor Murfatlar România.

omnilogic murfatlar

Facsimil din dosarul de insolvență Murfatlar

Deciziile legate de soarta Murfatlar România SA erau luate prin vot de acest comitet. Cele mai multe voturi le avea Omnilogic Bulgaria, adică firma controlată de un colaborator al Murfatlar.

Din documentele consultate de Context.ro rezultă că reprezentanții Omnilogic conducea comitetul creditorilor în timp ce datoriile statului erau contestate pe bandă rulantă. Cu alte cuvinte, a blocat cererile ANAF pentru recuperarea sutelor de milioane de lei din taxe neplătite.

Comitetul creditorilor, dominat de Omnilogic și de alte firme afiliate, a decis evaluarea și vânzarea rapidă a unor bunuri din patrimoniul Murfatlar, în dauna statului. Într-un caz un creditor a observat că bunurile urmau să ajungă la chiar la unul dintre acționarii companiei

Abia în 2021 o parte din datoria statului este recunoscută și ANAF devine creditorul majoritar al Murfatlar. Practic, Omnilogic și companiile afiliate grupului au controlat insolvența și mai apoi falimentul Murfatlar timp de 9 ani, în perioada iunie 2012 – iunie 2021.  Iar în timpul insolventei producătorul de vinuri a făcut evaziune de zeci de milioane de lei.

Investigatorii financiari au concluzionat că rețeta folosită de Murfatlar România a fost replicată și de alte companii din grup și că acest mecanism a fost parte din frauda ce a totalizat aproape 600 de milioane de lei din TVA și accize.

Mike Frumosu de la Poșta Câlnău 

Reporterii Context.ro au descoperit că misterioasa firmă din Bulgaria era și ea controlată tot de un personaj afiliat grupului Murfatlar.

Este vorba de Mihai Frumosu, un om de afaceri originar din Arad. El a terminat Facultatea de Transporturi în 1987 la București, apoi a făcut armata la o unitate militară de lângă Timișoara. După Revoluție, nu a stat mult în țară și a plecat în Marea Britanie, unde a înființat o firmă de consultanță în afaceri, pe numele mamei sale, rămasă în România.

A lucrat în cadrul grupului Murfatlar, dar a făcut parte și din operațiunile grupului considerate acum penale de procurori. El a fost investigat și acuzat că a participat la circuitul de evaziune al Murfatlar. A scăpat. Însă nu pentru că procurorii n-ar fi găsit probe, ci pentru că le-a luat prea mult timp să cerceteze și faptele sale s-au prescris.

Potrivit profilului său de LinkedIn, Mike a trecut prin mai multe firme mari din Marea Britanie, dar și din Franța. Printre acestea se numără Crown Agents, Arcadis sau Systra.

În prezent, se recomandă expert al Băncii Europene de Investiții (BEI) pe probleme de transporturi și sfătuiește autoritățile române cum să cheltuiască banii din PNRR în domeniul feroviar.

mike frumosu

Captură de pe contul de LinkedIn al lui Mihai Frumosu

În 2014, Mihai Frumosu era cercetat de procurorii din Buzău într-un alt dosar distinct față de cel al Murfatlar, în calitate de fost administrator la Agora International SRL. A scăpat și de acest dosar după ce infracțiunle de care era acuzat au fost dezincriminate.

Dosarul a fost deschis la reclamația fiscului, care acuza societatea administrată de Frumosu că înregistra datorii mari la stat. Până să închidă dosarul, procurorii l-au anchetat pentru o pagubă de 7,9 milioane lei.

Agora International a fost fondată în 2005 de Mihai Frumosu și avea ca obiect principal de activitate „selecția și plasarea forței de muncă”.

După aproximativ o jumătate de an, Frumosu a cesionat firma către Catford International Investments – o societate offshore din Insulele Virgine Britanice, reprezentată tot de el.

În 2008, firma a fost mutată din București în comuna buzoiană Poșta Câlnău, iar în 2009 fiscul i-a cerut insolvența pentru datorii de aproape 60 de milioane lei.

Administrator judiciar a devenit societatea Refalex, administrată de Angelo Florian, aceeași care a fost implicată și în insolvența Murfatlar.

Dosarul de faliment se judecă de 15 ani, având următorul termen în iunie 2024.

Conform rapoartelor referitoare la insolvență, Agora se ocupa de recoltare a strugurilor și avea la rândul său de recuperat circa 35 de milioane de lei de la Fermele Murfatlar, Murfatlar SA, Vinuri Dobrogene SRL, Euroavipo Grup și United Euro Distruibution – firma care a cesionat creanța prin care Omnilogic-ul lui Frumosu a ajuns să controleze insolvența producătorului de vinuri.

Are un doctorat luat în 2009 la ASE București în „Promovarea vinurilor românești pe piețele externe”. Tot conform profilului de pe rețeaua de socializare, Mike a fost director de dezvoltare a exporturilor la Murfatlar, în perioada 2002-2005. Altfel spus, Omnilogic Bulgaria, compania care controlează insolvența Murfatlar, a fost înființată și patronată de un angajat al producătorului de vinuri care a și contribuit la circuitul de evaziune.

Mecanismul fraudei Murfatlar: facturi cu sume astronomice și contracte cu prevederi aberante 

De-a lungul timpului, grupul de firme Euroavipo a scăpat de datorii de milioane de euro printr-o rețetă încadrată acum penal. Grupul Murfatlar producea și vindea vin, coniac sau alte tării. Când consumatorii cumpără o sticlă de vin, plătesc și taxa pe valoarea adăugată care, în final, trebuia să ajungă la stat după ce era colectată de diverse firme precum cele din grupul Murfatlar. În timp, alcoolul era vândut iar grupul de firme acumula datorii către stat. Ca să nu le plătească, au dezvoltat o rețetă prin care generau documente din care să rezulte că de fapt că au de recuperat bani de la stat. Potrivit legislației, dacă ești producător de alcool atunci când achiziționezi ingredientele de bază pentru producție poți să recuperezi TVA-ul plătit furnizorului.

În cazul nostru, o companie care producea alcoolul avea datorii la stat. Altă companie din grup se angaja să-i livreze zahăr, melasă sau alte ingrediente. Încheiau un contract. Furnizorul emitea o factură, iar producătorul emitea un bilet la ordin, un fel de promisiune că dacă la data “X” mergi la bancă, poți să încasezi banii.

În realitate, nu era o plată a facturii. Compania producătoare înregistra însă că a plătit TVA și îl înregistra la ANAF ca deductibil. Asta însemna că putea cere ANAF să-i anuleze taxele datorate, ceea ce se numește compensare. În alte cazuri putea chiar să ceară statului să-i vireze niște bani. Investigatorii financiari au descoperit sute de milioane de lei fictivi generați din contracte absurde, facturi și bilete la ordin.

Într-un caz, o companie din grup a contractat zeci de mii de tone de zahăr, o cantitate despre care investigatorii au arătat că rivaliza cu cantitatea totală de zahăr importată de România într-un an. Era, din punctul lor de vedere, imposibil ca fabricile de alcool Murfatlar să proceseze tot acest zahăr.

În 2014, Bartenders Distilleries S.R.L a cumpărat de la Oana Management SRL 340.000 tone melasă şi 180.000 tone sirop de glucoză. Ambele companii făceau parte din grup. Factura a fost de aproape 370 de milioane de lei, din care 71 de milioane TVA. Sutele de tone de ingrediente nu aveau cum să fie reale, pentru că Bartenders Distilleries a declarat anterior că putea procesa doar 201,6 tone/an sirop de glucoză. Procurorii au estimat că avea nevoie de 892 de ani să proceseze cantitatea din contract. În schimb, operațiunea a fost înregistrată la ANAF și compania a cerut ca zeci de milioane de lei să fie considerate deductibile. Cazul a rămas doar o tentativă pentru că cele 71 de milioane n-au fost înregistrate în final drept deductibile. Dar în alte cazuri schema a fost implementată cu succes.

Imperiul Euroavipo de la Poșta Câlnău

Murfatlar România face parte din grupul Euroavipo. Cel puțin nouă companii din acest grup au fost vizate de procurorii anticorupție. Ele erau controlate de aceiași oameni de afaceri: Emanuel-Corneliu Dobronăuţeanu, Ion-Şerban Dobronăuţeanu, Cătălin Bucura, George Ivănescu şi Nicolae-Marcel Mermeze.

rechizitoriu dosar murfatlar

Facsimil din rechizitoriul dosarului Murfatlar

Oamenii din ANAF au scăpat prin prescripție 

Mai mulți funcționari din cadrul ANAF și ai Ministerului Finanțelor au fost puși sub învinuire pentru că au luat parte la schema de evaziune. Aceștia sunt acuzați că nu ar fi oprit furtul din taxele publice. Parte din ei au scăpat însă pentru că faptele lor s-au prescris. Doar trei inspectori ANAF fără funcții în aparatul central au fost trimiși în judecată. Procurorii DNA au descris însă în amănunt cum angajații ANAF au lăsat fabricile de alcool să producă, deși aveau datorii la bugetul de stat și trebuiau închise. Într-un caz, este descris cum funcționarii statului au ajutat o companie din grup să scape de plata unei datorii de 27 de milioane de lei. Totuși pentru aceste bunuri a existat un sechestru pe niște imobile însă nu e clar dacă ele au fost vândut și dacă în final statul și-a recuperat banii.

Operațiunea Murfatlar II, cu susținerea ANAF

Un raport al Curții de Conturi, realizat în noiembrie 2023, arată că firme din grupul Euroavipo au fost investigate într-un nou dosar. De data aceasta, investigația a pornit de la compania Rotact BEV, care a adunat în perioada  (2018-2022) datorii de peste 238 milioane lei. Raportul Curții de Conturi susține că oficialii ANAF, în special cei de la Direcția Generală de Mari Contribuabili, condusă până de curând de Ionuț Mișa, n-a inclus compania în lista firmelor cu risc și nu a controlat-o.

Fostul șef al Direcției Mari Contribuabili a ANAF a explicat că în momentul în care cazul Roact BEV a ajuns la el, l-a repartizat către direcția inspecție fiscală. El a mai menționat că nu putea să se implice personal acțiunile de control. Ionuț Mișa a mai menționat că în momentul în care a preluat Direcția Mari Contribuabili a ANAF a făcut demersuri scrise care s-au finalizat cu controale la firmele din grupul Euroavipo/Murfatlar.

Rotact BEV a fost înființată în 2012 și avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al băuturilor. În acte, compania are ca acționari un cetățean român născut în Republica Moldova și un ieșean,cel din urmă implicat într-o altă companie a lui Cătălin Bucura, unul dintre oamenii de bază ai grupului Euroavipo. De altfel, Curtea de Conturi a constatat că datoriile mari ale companiei au fost generate pentru că, la rândul ei, avea de recuperat bani de la clienți, în special de la o companie din grupul Euroavipo. Mai exact Wine Solutions Brand SRL, o companie controlată de Cătălin Bucura, personaj cheie în grupul Euroavipo de la care avea de recuperat aproape 154 milioane lei. Pe lângă faptul că a fost ocolită de controale deși era chiar sub investigație penală, Rotact BEV a primit și o eșalonare a datoriilor către stat.

Screenshot 2024 02 17 at 2.23.46 PM

Facsimil din raportul Curții de Conturi

Grupul Euroavipo și oamenii de afaceri implicați și nominalizați în acest material nu au răspuns întrebărilor transmise de Context.ro. Singurul care ne-a trimis un punct de vedere a fost Mihai Frumosu, care a menționat că a acționat legal.

“Firma Omnilogic nu-mi aparține de foarte mulți ani. Pe durata conducerii de către mine firma a operat in mod strict legal, fiind confirmat atât de autoritățile bulgare cat si române. Similar si pentru prezenta mea in alte firme menționate.   După cum se poate verifica, am fost singura persoană care in urma audierii nu a fost inculpata. Pentru activitatea succesorilor mei nu pot răspunde pentru ca am pierdut legătura. Dupa încheierea activității la Mufatlar -export-unde am reușit sa re-deschid multe piețe pierdute in anii 90’ m-am îndepărtat de grupul respectiv. Am lucrat in multe tari ca expert in infrastructura si am avut rezultate.   Deci am rămas intr-un domeniu pentru care m-am pregătit și acum lucrez pentru un angajator care apara legea. Pentru grupul cu care am lucrat nu pot sa ma exprim pentru ca nu am fost efectiv parte din structura lor ci a fost o colaborare. Bineînțeles ca în România lumea judecă in mod subiectiv fără beneficiul unei îndoieli rezonabile. Pot justifica fiecare ban câștigat cu taxele plătite corect. Asta a dus la o viață moderată fara avere dar care m-a ferit de  repercusiuni grave. Doar neplăceri din cauza asocierii precum mesajul dumneavoastră”, este punctul de vedere integral transmis de Mihai Frumosu.

Autori: Bogdan Groșereanu, *Iulia Marin
Editori: Attila Biro, Cristian Andrei Leonte

Fact cheking: Mihaela Tănase, Mathew Garvey 

*Iulia Marin, jurnalist (30 aprilie 1990, Pitești – 18 aprilie 2023, București).

Sursa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here