Cum a delapidat Florin Spătaru 300 de milioane de euro: Banii destinați industriei prelucrătoare au ajuns la 8 firme fantomă cu 2 angajați și cu cifre de afaceri de 5.000 de lei

0
1972

Industria românească a fost zdruncinată din temelii în ultimii 30 de ani. Am plecat de la o structură planificată, subordonată statului și ne-am îndreptat timid către capitalismul de cumetrie. Chiar și în zilele noastre economia României este dependentă oarecum de stat, deoarece banii de la buget sunt direcționați către companiile de stat și firmele de partid. Banii românilor nu sunt investiți în companii ce pot aduce bunăstare poporului ci doar unei elite cleptocratice.

Prin Legea 58 / 1991 au început privatizările în masă. Guvernul Român a decis ca toate companiile de stat să fie deschise privatizării. Au urmat în total 100 de acte normative care au stat la baza privatizărilor din cei 22 de ani cât a durat acest proces. Industria românească a pierdut aproape 2,1 milioane de oameni, iar în prezent asistăm la cea mai gravă criză postdecembristă a forței de muncă. Jaful provocat de privatizări este estimat la circa 450 de miliarde de dolari.

Sub ochii guvernărilor PSD și PNL în diferitele lor forme și culori s-au scurs resursele financiare şi umane din industria românească, fără ca cineva să facă ceva pentru stoparea dezindustrializării României. Am asistat cu neputință la punerea în aplicare a Planului Valev. Ce nu au reușit sovieticii au reușit elitele cleptocratice ce s-au așezat în fruntea statului după 1990.

Băieții șmecheri de la PSD au avut grijă să direcționeze conductele de bani negri către firmele de partid în defavoarea firmelor românești care încă mai produc ceva în țara asta.

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) împreună cu ministrul Economiei Florin Spătaru (PSD), ministrul Antreprenoriatului și Turismului Constantin-Daniel Cadariu și ministrul Finanțelor Adrian Câciu au dat o hotărâre de guvern cu dedicație pentru mafia de partid și de stat, respectiv HG nr. 959 27 iulie 2022.

Premierul Nicolae Ciucă

Prin ordinul ministrului Economiei nr.1181/2022 a fost aprobat Ghidului solicitantului elaborat în baza  HG nr. 959/2022, astfel 300 de milioane de euro, bani destinați industriei prelucrătoare au ajuns la 8 firme fantomă cu 2 angajați și cu cifre de afaceri de 5.000 de lei.

Cererile de acord pentru finanțare depuse de solicitanți în cadrul schemei de ajutor de stat au fost analizate și evaluate în conformitate cu prevederile HG nr. 959/2022 și cu cele stipulate în Ghidul Solicitantului.”, a transmis ministerul Economiei ziarului de investigații Anchetatorii.ro.

Florin Spătaru – ministrul Economiei

Schema infracțională elaborată de Florin Spătaru se va aplica în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise. Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

– Hotararea-959-2022-schema ajutor industria prelucrătoare.pdf
–  Ghidul Solicitantului V 1 sept.doc
–  Anexa 1_Cerere acord finantare 1 sept.docx
– Anexa 2_Plan afaceri 1 sept.docx
– Anexa 2.1._Plan de investitii final 1 sept.docx
– Anexa 3_Plan creare locuri de munca 1 sept.docx
– Anexa 4_Declarație pe propria răspundere 1 sept.docx
– Anexa 5_Grila punctaj 1 sept.docx
Anexa 6_Cererea de rambursare 1 sept.doc
–  Anexa nr.7_Apartenenta pe codul CAEN 1sept.docx

Un număr de opt firme au fost declarate câștigătoare de către instituția condusă de către ministrul Florin Spătaru. Ministerul Economiei nu a comunicat sumele alocate fiecărei societăți comerciale în parte, doar totalul granturilor – 300 de milioane de euro. După publicarea rezultatelor, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a acuzat ministerul că banii ajung la firme de apartament, unele neavând niciun angajat.

Ștefan Vuza, miliardarul care deține Chimcomplex, a dezvăluit, luni, la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului, că ”8 srl-uri cu 2 angajați și cu cifre de afaceri de 5.000 de lei” au câștigat granturi de la bugetul de stat în valoare de 300 de milioane de euro, iar marile firme din industria românească nu au putut accesa niciun euro. ”Deficitul balanței de cont curent vine din industria chimică, metalurgică și alimentară.”, a punctat Vuza, care i-a solicitat ministrului Economiei, Florin Spătaru, să aloce celelalte 150 de milioane de euro din program și marilor companii românești.

Florin Spătaru recunoaște în fața patronului Chimcomplex că el a elaborat această schemă de ajutor de stat pentru cele opt firme fantomă

”A fost propunerea mea, ca întregul buget de 300 de milioane de euro să fie alocat pentru primul apel, pentru că nu vom mai avea timp să facem alte apeluri în cursul anului 2023. La începutul lunii iunie va fi publicat în Jurnalul European noile modalități de acordare a ajutoarelor de stat. Asta înseamnă că vom modifica ghidul și vom ieși din această perioadă de timp. Alocarea celor 300 de milioane se va face pentru primul apel.”, a explicat Florin Spătaru la evenimentul ”Bucharest Leaders’ Summit: The future is now. Perspectives of the aftermath”, organizat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică.

Lista companiilor care au punctaj maxim (100 de puncte) și care AU FOST SELECTATE pentru ajutor de stat:

Lista companiilor care au punctaj maxim (100 de puncte) și care NU AU FOST SELECTATE pentru ajutor de stat:

Cine sunt beneficiarii

Omul din spatele Pop Cola Alex Melcovich BH SRL. Firma este deținută de către omul de afaceri Alex Melcovich, care deține și Merlins Beverages, firmă ce produce sucurile Pop Cola. În 2021, firma cu care a câștigat ajutoarele a avut vânzări de 2,1 milioane de lei și un profit net de 1,79 milioane de lei, cu 3 angajați. Firma are ca obiect principal de activitate designul specializat. Merlins Beverages a avut în 2021 vânzări totale de 57,9 milioane de lei și un câștig net de 7,9 milioane de lei. Compania avea la acel moment 59 de salariați, conform datelor Ministerului Finanțelor. Conform Ministerului Economiei, firma va realiza o fabrică de producție de băuturi răcoritoare, investiție de 245,8 milioane de lei.

Familia milionarului Cionă, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală Andres Rob Construct SRL.

Este parte din grupul de firme Mitliv, deținut astăzi de Carmen Mioara Cioană. Grupul este legat însă de numele unuia dintre cei mai bogați oameni din Craiova – Liviu Cioană. Acesta a fost condamnat definitiv, în 2019, în dosarul „Ambient Sibiu – Mitliv Craiova” la 4 ani și 11 luni de închisoare cu executare pentru constituirea unui grup infracțional și evaziune fiscală, conform Gazeta de Sud.  Liviu Cioană a fost implicat și în Dosarul „Fațada”, deschis de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) împotriva Olguței Vasilescu, primarul Craiovei. Cioană a avut calitatea de denunțător în dosarul unde Olguța Vasilescu era acuzată de luare de mită și spălare de bani, în condițiile în care firmele sale aveau o serie de contracte cu primăria. Anchetatorii au închis dosarul în 2020. Conform datelor oficiale, firma va realiza o unitate de producție de prefabricate pentru construcții, valoarea investiției fiind de 249,4 milioane de lei.  Firma a avut în 2021 afaceri de 265.000 de lei și un profit net de 94.000 de lei, cu doar doi angajați. Firma are ca obiect de activitate lucrările de pregătire a terenului.

Liviu Cioană

Bani din deșeuri Ecobac Sal SRL. Firma este deținută în proporții egale de către oamenii de afaceri Ciprian Blănaru și Daniel Botez din Bacău. Ecobac a avut în 2021 afaceri totale de 553.000 de lei și un profit net de 424.000 de lei, având un singur angajat. Firma are ca obiect de activitate principal recuperarea materialelor reciclabile sortate. Firma urmează să facă o unitate de tratare și eliminare a deșeurilor nepericuloase, valoarea investiției fiind de 113,4 milioane de lei. Cei doi oameni de afaceri mai dețin o firmă, numită Demeco SRL, care a avut sute de contracte publice pentru incinerarea deșeurilor, conform Presshub.ro.  Concomitent, Ziua News scria în 2021 că Demeco a avut un contract cu u unitate militară din Tunari, în valoare de 13 milioane de lei. În luna iulie a acelui an a explodat o hală din Popești Leordeni a companiei, rănind 11 persoane, din care 5 grav.

De la imobiliare la procesarea lânii Eco Partnersheep Insulation. Firma este deținută în proporție de 99,8% de către Cristian Mercioniu, un investitor în domeniul imobiliar. Cristian Mercioniu, conform datelor Finanțelor, firma a raportat în 2021, ultimul disponibil, afaceri totale de 299.000 de lei și un profit net de 264.000 de lei, cu un angajat. Obiectul de activitate al companiei este cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Firma urmează să construiască o fabrică de procesare a lânii și pentru producția de materiale fono și termo izolante din lână, cu o valoare a investiției de 182 milioane de lei.

Cristian Mercioniu

Bani pentru familia Umbrărescu Eco Wind Power SRL

Firma este deținută de către familia omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, specializat în construirea de autostrăzi și drumuri și cunoscut drept unul dintre „regii asfaltului” din România. Dorinel Umbrărescu. Foto: ziaruldevrancea.ro Firma are ca obiect de activitate producția de energie electrică și avea la final de 2021 zero angajați. În acel an consemna afaceri totale de 370.000 de lei și un profit net de 141.000 de lei. Conform Ministerului Economiei, firma va realiza o investiție de 658 de milioane de lei, iar codul CAEN asociat arată activitatea de tratare și eliminare a deșeurilor nepericuloase.

DORINEL UMBRARESCU

Fata unui om de afaceri liberal din Prahova Feruccio Com SRL. Societatea a avut în 2021 vânzări totale de 4,6 milioane de lei și un profit net de 2,6 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor. La acel moment, compania avea 7 angajați, iar obiectul principal de activitate era de închiriere și subînchiriere a bunurilor imobiliare. În acte, firma este deținută în proporție de 100% de către Gabriela Lorena Alexandru. Este fiica omului de afaceri liberal Ninel Alexandru, din Prahova, specializat în investiții imobiliare. Ninel Alexandru. În 2016, Ziarul de Ploiești scria că liberalul a provocat un scandal în Suceava, după ce o firmă controlată de familia sa, Woma Ecoserv Construct, voia să cumpere Termica Suceava, societatea prin care se livra căldură în municipiul Suceava, aflată în faliment. Feruccio Com SRL urmează să facă o investiție de 109 milioane de lei pentru fabricarea produselor din beton pentru construcții.

NINEL ALEXANDRU

Șefă din retail pentru o afacere cu mase plastice HI-Q Solutions Invest SRL. Firma este controlată în proporție de 100% de către Ramona Păunescu, care este și managing partner, conform paginii sale de LinkedIn. Ramona Păunescu Anterior, aceasta a fost manager de țară pentru România și Republica Moldova în cadrul lanțului de retail de haine LC Waikiki, iar în trecut a condus divizia de fashion a grupului RTC, al omului de afaceri Octavian Radu. În 2021, HI-Q Solutions Invest a raportat afaceri totale de 629.000 de lei și un profit de 427.000 de lei, cu un singur angajat. Obiectul de activitate al firmei este consultanță pentru afaceri și management. Societatea urmează să facă o investiție de 141,8 milioane de lei într-o fabrică de mase plastice. Păunescu deține și 5% din acțiunile firmei HI-Q Moda.

RAMONA PĂUNESCU

Multinațională din Germania în spatele unei firme de apartament Non-Woven Global SRL. Este o firmă cu afaceri totale de doar 5.100 de lei și un profit net de 4.600 de lei în 2021. Firma nu avea la acel moment niciun angajat. Obiectul principal de activitate trecut în acte este fabricarea de textile nețesute și articole din acestea, cu excepția articolelor de îmbrăcăminte.  Firma urmează să construiască o fabrică de materiale nețesute, investiție în valoare de 403 milioane de lei. Societatea este subsidiara grupului PPE Europe AG din Germania, care deține 100% din titluri. Acesta este un producător de costume de protecție. Conform site-ului său, grupul mai deține în România firma Alma Atlas din Câmpina. Aceasta avea în 2021 afaceri totale de 949.000 de lei și o pierdere de 824.000 de lei. Obiectul său de activitate este fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru.

Cristian Bîrcă

Firma din Germania PPE Europe AG este controlată de Jianghua Geuther și Michael Matthias și o are ca asociată la SRL fantomă din România pe Oana Bîrcă. Soțul doamnei Oana este un om de afaceri controversat cunoscut pentru țepele date statului român, respectiv Cristian Bîrcă. Cristian Bîrcă este cunoscut ca un apropiat al PSD și al fostului primar al Constanței, Radu Mazăre. Detalii AICI.

Dl. Bîrcă declara că nu este acţionar în PPE, ci doar manager, grupul înregistrat în Germania fiind controlat de mai mulţi antreprenori nemţi şi de unul român, Radu Ionescu-Vraca, care e plecat însă în Elveţia de trei decenii.

Radu Ionescu-Vraca

SURSA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here