Cifrele de anul acesta arată o piaţă de birouri record în Bucureşti unde se estimează a fi livraţi 400.000 de metri pătraţi

0
1421

Marius Şcuta, şeful departamentului de birouri JLL România:

“Cifrele de anul acesta arată o piaţă record. Arată că piaţa merge foarte bine, ceea ce este în contrast cu informaţiile pe care le avem din afara ţării. Informaţii cum că se apropie o recesiune, urmează să fie o criză. Acest lucru îl auzim deja de un an şi jumătate – doi ani. Semne din piaţa noastră arată exact contrariul şi nu suntem exact ca în 2006 – 2007 în care vorbim doar de un boom pe piaţa de construcţii. Aici vorbim şi de tranzacţii, pentru că vorbim de activitatea companiilor existente. În cifre, în termeni de livrări suntem peste dublul anului trecut, dar în acelaşi timp avem şi record pe partea de tranzacţii întâmplate în piaţă.”

El a afirmat că din cauza climatului politic multe proiecte au fost puse în aşteptare sau multe companii au ales alte ţări. În acelaşi timp, majoritatea companiilor existente în România se extind, iar datorită acestui aspect, chiar dacă există livrări masive pe piaţă, rata de neocupare scade în loc să crească.

De asemenea, el a precizat că se observă o stabilitate a chiriilor în ultimii 6 ani, la valoarea de 18,5 euro / mp/ luna, noutatea constând în faptul ca pachetele de beneficii oferite chiriaşilor au fost reduse în ultimul an.

Potrivit datelor companiei, stocul modern de birouri este de peste 2,84 milioane mp., dintre care mai mult de 66% este reprezentat de clădiri de clasa A. Livrările de spaţii de birouri au ajuns la aproape 180.000 mp. în prima jumătate a anului, comparativ cu 141.800 mp în întregul an 2018.

Conform reprezentanţilor JLL România, chiar dacă în primul semestru livrările au fost mai mari decât în 2018, nivelul ridicat al cererii a determinat reducerea uşoară a ratei medie de neocupare în Bucureşti până la aproximativ 7,5%, de la 8% în urma cu un an.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here