Ce face salariul minim? Redistribuie bogatia…

0
2786

Mi-am amintit de promisiunile livrate de guvernanții noștri, cum că vor face studii privind efectul creșterii salariului minim. Ați văzut vreunul?! Până la urmă decizia de creștere a salariului minim s-a luat în gașca Politicieni-Sindicate-Corporații (fiindcă, din motive pe care le înțelege oricine, IMM-urile și start-up-urile nu au loc la masa de discuții). Toți oligarhii au fumat pipa păcii și mașinăria de propagandă împrăștie mai departe ideea că salariul minim este o măsură care îi ajută pe cei mai săraci salariați – deci doar un nesimțit sau un prost ar putea să o critice.

În SUA, Congressional Budget Office face genul de analize pe care ni le-au promis și tehnocrații dâmbovițeni. Iată cum arată un astfel de raport:

Rezumat:

Creșterea salariului minim va avea două consecințe importante asupra salariaților cu venituri mici. Cei mai mulți dintre ei vor primi un salariu mărit, care va crește venitul familial și astfel o parte din aceste familii vor ieși de sub pragul sărăciei. Dar probabil unele slujbe pentru muncitorii slab remunerați vor fi eliminate, venitul majorității salariaților care vor ajunge șomeri va scădea substanțial, iar ponderea muncitorilor slab remunerați care au un loc de muncă se va reduce ușor.”

În engleză, mai exact:

Efectele salariului minim

Putem fi sau nu de acord cu cifrele oferite de guverne, dar ideea principală rămâne:salariul minim este mumă pentru unii, ciumă pentru alții. Contrar alegațiilor socialiștilor, creșterea salariului minim echivalează cu extinderea prohibiției muncii (la un anumit nivele salarial) și are efecte oarecum asemănătoare cu creșterea poverii fiscale. Inevitabil, vor fi unii – puțini sau mulți, asta depinde de gap-ul dintre salariul de echilibru și salariul minim – care își vor pierde locurile de muncă. Să fie clar: nu vorbim de doctori, corporatiști, profesori, tehnocrați sau gargaragii de pe statul de plată al politicienilor, ci de muncitorii slab productivi și slab remunerați. Tocmai acest segment al forței de muncă, cel relativ needucat, fără vreo calificare importantă sau chiar fără nici o calificare (aici intră și tinerii fără experiență), tocmai ei vor ajunge șomeri.

Socialiștii nu vorbesc niciodată despre ei. Deși tocmai pe ei ar trebui să-i privească în ochi și să le spună: “Dragi tovarăși, am decis că este spre binele vostru să vă pierdeți slujbele!”. Dar nu au atât tupeu. Deocamdată.

Și atunci ce face de fapt salariul minim? Redistribuie avuția, de la ghinioniștii care își pierd locurile de muncă la norocoșii al căror salariu crește (inclusiv persoanele bine remunerate, al căror salariu va crește deoarece este influențat de salariul minim).Inevitabil, inegalitatea crește: cei săraci vor deveni și mai săraci.

Pe ansamblu, o restricție suplimentară nu poate decât să reprime funcționarea eficientă a economiei și să întârzie dezvoltarea generală.

Citeste mai mult pe Logica Economica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here