Capcana lui Tucidide: De la tensiuni geopolitice la inovație relevantă în business

0
1657

„Capcana lui Tucidide”, un concept introdus de profesorul de la Harvard Graham Allison, explorează riscul de conflict atunci când o putere emergentă amenință să dezechilibreze o putere dominantă. Exemplul clasic provine din războiul dintre Sparta și Atena, însă acest scenariu nu este doar o relicvă a istoriei antice, ci se repetă și în zilele noastre, reflectând dinamica complexă a relațiilor de putere la nivel global și regional.

Conflictul economic și tehnologic dintre Statele Unite ale Americii și China reprezintă un exemplu contemporan al capcanei lui Tucidide la nivel global. Pe măsură ce China își consolidează rapid poziția pe scena mondială, tensiunile cresc, generând un mediu de incertitudine și competitivitate strategică.

La nivel regional, conflictele dintre Ucraina și Rusia, precum și tensiunile dintre Israel, sprijinit de SUA, UK & UE pe de o parte si Gaza, sprijinită de Iran, țările arabe si mai nou Turcia de partea cealaltă, ilustrează oarecum aceeași dinamică a puterii. Puterile emergente sau cvasi-emergente contestă status quo-ul, provocând conflicte și instabilitate.

În lumea afacerilor, această dinamică se reflectă când o companie nou-venită pe piață sau un ‘challenger’ începe să câștige teren și amenință poziția dominantă a companiilor tradiționale. De cele mai multe ori aceste companii tradiționale reacționează mai degrabă conflictual, prin:

  • Reducerea prețurilor: strategii de preț competitiv care pot ajuta la păstrarea cotei de piață;
  • Competiție agresivă: tactici si initiațive agresive care pot fi folosite pentru a încerca să elimine concurența;
  • Fuziuni și achiziții: integrarea sau achiziția companiilor emergente care pot consolida poziția de lider.

Cu toate acestea, deseori, aceste reacții nu fac decât să adâncească efectele „Capcanei lui Tucidide” și să accelereze spirala către conflict. Putem vedea similitudini în modul în care puterile mondiale răspund la amenințările percepute, agravând adesea situația în loc să o rezolve.

Există o cale mai bună de abordare? Cred că răspunsul se află în a inova modul de a gândi și ca să fiu mai precis, în inovația relevantă.

Atât în sfera geopolitică, cât și în lumea afacerilor, inovația pare a fi soluția pentru evitarea potențialelor capcane ale rivalităților. Chiar dacă nu sunt expert în domeniul geopolitic pentru a propune soluții inovatoare, mă simt încrezător în a discuta despre inovație în afaceri.

În urma unui dialog amănunțit cu ChatGPT-4, am extras 14 criterii esențiale pentru a evalua procesele de inovație și a identifica relevanța. Printre cele mai importante, se numără ‘customer centricity’, rata de succes, predictabilitatea și eficiența. Ulterior, am promptat ChatGPT-4 să identifice și apoi să evalueze cele mai cunoscute procese de inovație din lume pe aceste criterii, locurile 3, 4 si 5 fiind atribuite urmatoarelor ‘frameworks’ (pe o scală de la 1 la 10):

3. Design Thinking – 7.42

4. Lean Startup – 6.78

5. Agile Development – 6.67

Pe locul 1, la distanță mare, ChatGPT-4 recomandă ODI&JTBD (Outcome Driven Innovation & Jobs-To-Be-Done), cu un scor de 9.06. Prin acest ‘framework’, Tony Ulwick, creatorul ODI și cel care a tradus în practică conceptul JTBD al lui Clayton Christensen (the most influential business idea of the early 21st century from ‘the most influential management thinker of his time’-The Economist), potențează Design Thinking, Lean Startup si Agile Development. Implementând ODI&JTBD apriori, aceste procese de  inovație ar putea avea rezultate semnificativ îmbunătățite. Fără a mai face pivotari costisitoare.

Inovația relevantă își are rădăcinile în înțelegerea profundă a nevoilor oamenilor. A înțelege și a răspunde direct la așteptările lor este esențial pentru a aduce schimbări cu adevărat semnificative. Metodologii precum Outcome Driven Innovation & Jobs-To-Be-Done (ODI&JTBD) oferă cadrul perfect pentru a pătrunde la nucleul acestor nevoi și pentru a inova într-un mod care este nu doar eficient, ci și intrinsec legat de așteptările reale ale oamenilor.

Indiferent de context, fie că vorbim de geopolitica sau de piața afacerilor, capacitatea de a inova într-un mod relevant este esențială. “Capcana lui Tucidide” ne amintește că, în fața provocărilor, inovația relevantă și gândirea strategică “din spatele acesteia” sunt esențiale pentru a evita conflictul și pentru a construi un viitor mai stabil și prosper.

Alternativa?

Să rămânem un conflict distructiv, cu consecințe nedorite.

Alegerea ne aparține.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here