Băncile dau bani către populație taxându-le cu de 5 ori mai mult față de cât oferă ca dobândă la depozitele populației

0
1017

Bancile din Romania fac profituri duble comparat cu bancile occidentale. Pentru populatie si economie este bine sau rau? Fac aceasta analiza din perspectiva unui tip care a fost director financiar intr-o banca. Sa incepem.

  1 Sistemul bancar din Romania se bazeaza exclusiv pe banii populatiei. Bancile pot lua bani de la populatie, firme, actionarii proprii sau din piata de capital emitand obligatiuni. In Romania, tot sistemul bancar se bazeaza doar pe banii de la populatie. In Romania banii depusi de populatie in banci (315 miliarde de lei) este aproximativ egal cu tot activul sistemului bancar. Vezi aici https://lnkd.in/eYi6EBD6

Asta inseamna ca bancile din Romania nu au nevoie sa se imprumute de la actionarii proprii sau sa emita obligatiuni. Din acesti 315 miliarde de lei, jumatate sunt tinuti pe conturi curente, pentru care bancile nu platesc nicio dobanda. Acum, dobanda medie platita de banci pentru banii depusi de populatie este de 2,5% pe an. Comparativ, cand bancile ies pe piata de capital si emit obligatiuni, platesc o dobanda de aproximativ 10% an. Adica o dobanda de 4 ori mai mare. In afaceri este  expresia „clientul nostru, stapanul nostru”. Deci populatia ar trebui sa fie stapanul bancilor din Romania, deoarece toate bancile functioneaza pe banii populatiei. Dar nu este asa.

2. Bancile dau inapoi banii catre populatie cu o dobanda de 5 ori mai mare. Bancile iau banii de la populatie si dau inapoi aceiasi bani sub forma de credite (credite ipotecare, carduri).

Acum, dobanda medie la un credit este de 11% pe an. Deci de 5 ori mai mare decat dobanda medie platita de banci pentru depozitele de la populatie. De exemplu, comparat cu un credit ipotecar din Germania, dobanda la creditul luat de la o banca din Romania este de 3 ori mai mare comparat cu banca din Germania. OK. Acum ai inteles de ce bancile din Romania au profituri duble comparat cu bancile occidentale.

3 Concluzii. Cresterea profiturilor bancilor este determinat de cresterea ratelor populatiei. Pe scurt, mai putini bani la populatie, mai multi bani la banci. Acest sistem functioneaza pana intr-o zi. Pana cand oamenii nu vor mai putea plati ratele la banci.

SURSA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here