Autoritățile greșesc mult cu o abordare nediferențiată a politicii de sănătate publică

0
1833

Mortalitatea din diverse accidente este de cca. 50 de cazuri/100 000 de locuitori în SUA, conform datelor CDC, similară cu cea din România. Ca detaliu, din totalul deceselor cauzate de răni accidentale, cele provenind din accidente rutiere reprezintă aproximativ o cincime, adică 11,5/1000 000 de loc. în SUA, iar România este aproape de acest nivel, înregistrând anul trecut 8,5 decese/100 000 de loc.

Sunteți curioși să vedeți cum arată mortalitatea asociată cu Covid în comparație cu mortalitatea din cauze accidentale? Nu pot compara cele două fenomene pe aceeași perioadă de timp, fiindcă nu dețin datele disponibile, însă avem date pentru două perioade foarte apropiate, în care și distribuția demografică a populației este aproape identică. Astfel, pentru Covid am luat datele de pe ultimele 12 luni, mai exact 1.12-2020 – 30.11.2021. Pentru mortalitatea din cauze accidentale am folosit raportul INSP – CNSISP “Mortalitatea generală” pe anul 2019.

Comparând mortalitatea cauzată de Covid cu mortalitatea determinată de accidente, remarcăm următoarele:
– Au murit de cca. 15 ori mai puțini copii (< 18 ani) din cauza Covid decât din cauze accidentale;
– Au murit de 5 ori mai puțini tineri (20-29 ani) din cauza Covid decât din cauze accidentale.
– Apoi, pentru grupele 30-39 ani și 40-49 ani Covid a cauzat o mortalitate apropiată de cea determinată de accidente.
– Au murit de 6-11 ori mai mulți oameni de Covid decât din cauze accidentale în grupele oamenilor vârstnici, de peste 60 de ani.


Ce înseamnă asta pentru tine acum?

Dacă ești tânăr de, să zicem, 30 de ani, atunci riscul MEDIU de a muri de Covid A FOST în ultimele 12 luni mai mic decât riscul de a muri din cauze accidentale. De acum înainte, adică pentru anul următor, va scădea de 10 ori, fiindcă probabil ai trecut deja prin infecție sau te-ai vaccinat.

Dacă nu mai ești chiar așa tânăr și ai un copil de, să zicem, 12 ani, pentru care te îngrijorezi, atunci află că riscul ca acesta să moară de Covid A FOST în ultimul an de 15 ori mai mic decât riscul decesului din cauze accidentale; sau de 3 ori mai mic decât riscul de deces într-un accident de automobil. Însă acest rezultat trebuie amendat serios, fiindcă dacă ai un copil sănătos, atunci riscul a fost absolut miniscul, în schimb, dacă ai un copil cu obezitate sau suferind de alte probleme cronice, atunci riscul a fost mai mare. Indiferent de situație, pentru anul care urmează riscul mediu VA FI cu un ordin de mărime mai mic, deoarece se estimează că majoritatea copiilor au luat deja contact cu virusul.

Dacă ești bunic și nu te-ai vaccinat atunci ȚI-AI ASUMAT un risc de vreo 10 ori mai mare să mori de Covid decât din cauze accidentale. În cazul tău, riscul cu care te vei confrunta în continuare este mult diferit de la caz la caz: dacă ai trecut prin infecție, ai în continuare un risc de deces superior celorlalte categorii demografice, pe care îl poți reduce prin vaccinare; dacă te vaccinezi acum pentru prima dată, atunci vei reduce riscul, până la nivelul riscului de deces accidental; dacă te-ai vaccinat deja, atunci poți reduce riscul de deces Covid sub cel al decesului accidental continuând să te vaccinezi.

Nu uitați, vaccinarea este un act medical, consultați un doctor. Aceasta este o postare despre risc la modul agregat, nu la modul particular; nu este despre avantajele și efectele adverse ale vaccinării. Scopul este să vă ajute să apreciați în mod adecvat riscul, să luați decizii informate/raționale, nu emoționale. Scopul ei este să arate și autorităților cât de mult greșesc cu o abordare nediferențiată a politicii de sănătate publică.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here