Cine a îndatorat România? – o opinie a profesorului Bogdan Glăvan

0
1825

În 2019 România condusă de guvernul Viorica Dăncilă a avut cel mai mare deficit bugetar din UE. În 2020 România condusă de guvernul Orban ȘI ÎN TIMP DE PANDEMIE a crescut deficitul bugetar doar cu 5 p.p., până la 9,3% din PIB. În același timp Franța l-a crescut cu 6 p.p., Croația l-a crescut cu 7 p.p. etc. în medie țările UE au mărit deficitul cu 6,2 p.p. în vreme ce, repet, România doar cu 5 p.p. În 2021 deficitul a scăzut, în 2022 cu guvernul Ciucă deficitul a scăzut dar foarte puțin (și strict datorită inflației), ceea ce a făcut ca România să aibă al doilea cel mai mare deficit bugetar din UE.

Pentru anul 2023 Comisia Europeană estimează că deficitul va fi tot de 6,3% din PIB, adică CEL MAI MARE DIN UE! Vedeți că estimarea pentru Italia este 5,3%, iar pentru Ungaria 5,8%, deci deficite mai mici decât cel al României, detalii în comentarii. Pe scurt, se compară mere cu pere atunci când se spune că guvernul din 2020 a îndatorat țara. Adevărul este că toate guvernele lumii au făcut datorii în timpul pandemiei, iar România s-a comportat relativ prudent atunci, având una din cele mai mici creșteri ale deficitului din întreaga Uniune Europeană.

Problema nu este datoria născută în 2020, care încă nici nu a ajuns la scadență, ci datoria născută înainte de 2019 și datoria născută după pandemie. România a fost campioana Europei la deficit bugetar în 2019 și este din nou campioana Europei la deficit în 2023. Problema nu este că statul s-a îndatorat când toate statele s-au îndatorat, problema este că statul român se îndatorează când aproape toate celelalte state și-au însănătoșit finanțele publice.

  • No alternative text description for this image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here