A reapărut celebrul săpun Cheia!

0
4530
săpun Chei
Marca, cunoscută de toţi românii înainte de Revoluţie, s-a topit uşor după anii ’90. Însă, de curând un om de afaceri din Baia Mare a cumpărat şi revitalizat brandul. Săpunul costă doi lei şi poate fi găsit în marile magazine din ţară.

Mulţi români îşi amintesc săpunul cu o cheie gravată, unul din rarele produse cosmetice care se găseau în comunism. Exista atunci şi un banc legat de aceast marcă: “Vreţi să cuceriţi femeia? Folosiţi săpunul Cheia!”.

Since 1930

Săpunul Cheia a fost inventat la Galaţi la fabrica industriaşului Lippa Braunstein denumită Apollo. Tudose Tatu, istoric: „După 1930 a început să fie produs săpunul Cheia”. Brandul era sinonim cu luxul şi nu toţi şi-l permiteau. După câţiva ani formula a fost îmbunătăţită şi produsele Cheia ajungeau în casele oamenilor din Anglia, Olanda, Ungaria, Rusia şi Irlanda.

Naționalizată de comuniști

În perioada interbelică fabrica de săpunuri Apollo era una dintre cele mai prospere din oraş. Aici se făcea săpunul Cheia, renumit în toată Europa. Fabrica a fost naţionalizată de comunişti, iar după revoluţie… privatizată, închisă şi demolată în doar câţiva ani. Astăzi în locul vechii fabrici se poate vedea doar un teren viran. Brandul Cheia este dus mai departe. La sute de kilometri depărtare, în Tăuţii de Sus un om de afaceri a reînviat marca românească de tradiţie.

Cadou pentru fata lui

Alin Laslo a înregistrat marca în 2012, fiind un cadou pentru fiica lui la împlinirea a 14 ani. Săpunul Cheia este un realizat manual, la rece, numai din ingrediente naturale. La fabrica din Maramureş se produc săpunuri de mâini, de corp sau pentru păr, dar şi statuete sau mărturii pentru nunți și botezuri.Și astăzi însă, la peste 25 de ani distanță, producția Cheia respectă stilul rudimentar, vechi de peste un secol, dar și principiul: săpun fără steril.

Alin Laslo, investitor: „Am reinventat acel săpun din anii ’77 de pe vremea lui Ceauşescu, respectând procentul de 72% substanță grasă saponificată, am reinventat și noblețea comunistă existentă în anii ’66 – cele 4 tipuri de săpunuri de toaletă cu limbajul Lavandă, Primăvara şi Rodica”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here