Ciutacii presei și adevărații jurnaliști

0
1072

Știu că sunt arogant și genial, dar îmi place să mi-o spună și alții, a decretat singurel Victor Ciutacu în urmă cu mulți ani, când blogăreala era o joacă. Și el a rămas cu râma-n nisip să se joace mai departe. Din ce în ce mai periculos însă.

20.000 de euro va costa România TV ultima mizerie comisă de acest producător de biluțe, pe care le lipește pe bordul mașinii sau de manșetă. O chestie scârboasă ca toată activitatea sa de când a intrat în presă, apoi a fost sluga cu nume de consilier al unui infractor dovedit și încarcerat ( n.r. Codruț Șereș, fost ministru și cu două condamnări), după care frate de televiziune cu alt infantil celebru, Mircea Badea, ambii în solda lui Felix, poreclit Dan Voiculescu (desigur și el infractor condamnat cu executare, dar și turnător), iar la final a ajuns să arunce lături de pe trambulina unui fugar: fostul parlamentar Sebastian Ghiță.

Rezumatul acestui CV deloc impresionant poate da pe spate vreo fătucă de la Capital.ro, care-l descrie ca mare vedetă și-i pupă cariera dubioasă cu gura închisă. Din motive necunoscute sau pur și simplu din prostie. Ciutacu n-a produs nimic remarcabil de când s-a angajat trepăduș pentru diverse lichele supranumite moguli, dar de fapt infractori în toată regula.

Acum, imberbul pe veci a atacat un subiect în trei faze. Și mă refer la moartea jurnalistei Iulia Marin. În prima parte, ciutanul a spus că el n-ar fi angajat o persoană cu probleme psihice (depresie, printre altele), așa cum a făcut Libertatea. A dat în ziarista moartă ca-n cauciucul legat cu lanțuri  pe care-l lovea sălbatic Badea, pentru că nu putea reacționa. Apoi, vedeta celor cu minte împrăștiată a acuzat trustul Ringier și pe Cătălin Tolontan de decesul jurnalistei, ba chiar a venit cu idei halucinante, pe care le-a considerat dovezi. În ultima fază, el și televiziunea fugarului a decis să înființeze un premiu pentru jurnalism cu numele Iuliei Marin (se cere acordul rudelor, printre altele, dar bunul simț și informațiile nu-s în zona crespusculară a televiziunii delirante). A ajuns de la huooo cu bolnavii la uite ce genial sunt, să nu spunem că-i joacă neuronii ca bilele în rotativa loto. Și CNA a decis că e suficient pentru o amendă de 20.000 de euro, pe care probabil o va contesta entitatea controlată de tovarășul Ghiță.

M-am întins nepermis,cu toate că m-am abținut o vreme, dar acest vierme intestinal al presei nu poate decât să te provoace să-i dai cu pastila-n cap, până este eliminat împreună cu ceea ce produce zilnic. Rahat, pentru a nu se feri de cuvinte.

Și în final revin pe scurt la adevărații jurnaliști. Așa cum a fost Iulia Marin, cu o activitate nu foarte întinsă, dar curată și pe alocuri spectaculoasă. De aceea și sute de redacții și organizații au protestat față de încercarea penibilă a lui Victor Ciutacu de a ataca o persoană care nu are cum să se apere. Și pentru a face o comparație despre munca de jurnalist veritabil și ciutacii presei, voi pomeni un singur nume, care s-a stins la scurt timp după Iulia: Radu Cosașu. Dacă vei citi orice articol semnat de distinsul nuvelist și gazetar, din respect, simți să-ți ridici pălăria. Cronicar ca Radu Cosașu nu mai avem. O cultură extraordinară și o modestie înduioșătoare te copleșesc în timp ce citești despre sport, cinema sau literatură. Intri în povestea gazetarului și rămâi cu gura cascată cum putea să se joace cu cuvintele, legăturile invizibile pentru mulți, atenția la gesturi, detalii remarcabile, concluzii logice și o scriitură nemaiîntâlnită. Presa ar trebui să rămână cu aceste nume, nu cu ale ciutacilor care caută sfadă, pentru că singura lor armă pe lângă incompetență este răutatea. Și așa ajung să aibă succesul de casă. Ah, desigur, nu-s mereu răi, pentru că au un talent special în a linge dosurile și mirosi cu admirație gazele celor care-i plătesc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here