Gabriel Comănescu se dă mare afacerist, dar deține datorii de milioane de euro către Portul Constanța

0
717

Am asistat recent la o schimbare de conducere în Portul Constanța. La momentul așezării lui Florin Vizan pe scaunul de director al APMC, mulți dintre noi ne-am întrebat cărei grupări servea noua numire. Pentru că așa ne-am obișnuit în toți anii ăștia. Așa au fost cam toți directorii portului, aserviți uneia dintre găștile de șmecheri care conduc interesele zonei.

E prea recent Florin Goidea, ca să-l uităm, cu jocul lui pervers în care a stat în genunchi ba la gruparea Midia, ba la Convex, ba la stăpânul inelelor Gabriel Comănescu, încercând să fie prietenul tuturor pentru a-și menține funcția.

Noul director, însă, a făcut o mutare care, ne arată că numirea sa vine la pachet cu ordinul de ”curățenie generală” în Portul Constanța.

Toți operatorii economici care au datorii către instituție au fost notificați în cursul zilelor trecute să-și achite datoriile. O măsură pe care, nu poți să nu te întrebi, de ce n-au luat-o ceilalți directori până în prezent?

Sigur, dacă privești lista datornicilor, răspunsul vine ușor. Sau mai bine zis, lista datornicului. Puțină răbdare, veți înțelege.

Din experiența anilor trecuți, știm deja că puţini sunt cei care au avut curajul să se ia de marii şmecheri din Port şi să le pună în vedere că trebuie să respecte legea, pentru că şmecherii au fost mai tot timpul deasupra legii, dar şi deasupra directorului APMC. Dacă printr-o minune le-o mai fi trimis cineva vreo somaţie, acel cineva fie a fost schimbat înainte ca şmecherii să plătească, fie demersul lui a fost doar de faţadă, la înţelegere cu ei, tu te faci că ne ceri banii, noi ne facem că plătim, fie a fost valabil doar pentru cei mici.

Astăzi, însă, situația e reală, iar această măsură a creat deja mare agitație în Portul Constanța. Marii datornici, care ni se prezintă pe la televizor drept agenți economici de success, ar prefera, după vechiul obicei, să fie păsuiţi, sau chiar să nu plătească.

Surse autorizate şi credibile din interiorul APMC ne-au adus la cunoştinţă că omul cel mai agitat ar fi însuşi marele mogul, Gabriel Comănescu, ale cărui firme, Grup Servicii Petroliere Shipyard SRL şi Grup Servicii Petroliere S.A., ocupă primele două locuri în topul datornicilor şi au de plată numai pentru utilităţi suma totală de 8.121.748 lei, echivalentul a 1.657.499 euro.

Pe următoarele două poziţii se află Spitalul Clinic Căi Ferate cu 909.189 lei şi Tigitrans SA Constanţa cu 213.299 lei. Restul operatorilor înregistrează datorii mai mici de 50.000 de lei, de fiecare. Vorbim doar de datoriile pentru utilități.

Acum, puţină atenţie.

APMC a notificat , la această categorie, 100 de agenţi economici; datoria totală a acestora la utilităţi este de 9.815.832 lei, echivalentul a 2.003.231 euro.

Dacă raportăm debitul înregistrat de GSP-urile lui Gabriel Comănescu la suma totală pe care APMC o are de recuperat, rezultă că firmele marelui mogul deţin 82,74% din această datorie.

Pe lângă proporţia şi suma nesimţite, se ridică două întrebări ale căror răspunsuri ar putea avea inclusiv un caracter penal: de cât timp nu şi-a plătit Comănescu datoriile la utilităţi şi ce au făcut directorii dinaintea lui Florin Vizan pentru recuperarea lor?

Şi înca una: câţi agenţi comerciali îşi permit să nu plătească curentul, căldura, apa şi canalizarea, precum şi chiria pe spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, fără să fie deranjați?

Concluzia este una singură: să tot faci afaceri în port, unde nimeni nu te întreabă nimic de datorii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here