Profilul economic al zilei

piete financiare

Ministerul de Finanţe a furnizat ieri detalii suplimentare despre contribuţia de solidaritate socială care va fi plătită de companii din 2018. Contribuţia va fi aplicată la fondul brut de salarii conform comunicatului de presă publicat ieri de minister. Nivelul contribuţiei nu a fost dezvăluit în acest comunicat de presă, dar ministrul finanţelor a spus cu două zile în urmă într-un interviu că ar fi vorba de 2%.

 Ministerul de Finanţe a respins cererile investitorilor la licitaţia pentru obligaţiuni în valoare de 300 milioane lei cu scadenţa în martie 2022. Cererile investitorilor au totalizat 366 milioane lei. Am anticipat o astfel de mişcare deoarece Ministerul de Finanţe şi-a completat rezerva de lichiditate în luna octombrie prin emisiunea de euroobligaţiuni în valoare de 1 miliard de euro. Situaţia s-ar putea schimba în noiembrie când Ministerul de Finanţe ar putea accepta din nou licitaţiile mai ales pe termen scurt.

 Transgaz a convocat adunarea generală a acţionarilor pentru a informa cu privire la contractarea unui credit în valoare de 50 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea fazei I a proiectului BRUA. Nu este o surpriză faptul că Transgaz contractează credite pentru finanţarea BRUA în condiţiile unor ieşiri de lichidităţi de peste 700 milioane lei în 2017, sub forma distribuirii unui dividend ordinar pentru 2016 şi a unui dividend special care va fi plătit până la finalul anului. Considerăm că Transgaz poate implementa planul său major de investiţii care este acoperit în mare parte de cash-flow-ul operaţional puternic. Indicatorii de sustenabilitate a îndatorării vor rămâne confortabili, cu datorii nete / EBITDA sub 2 în 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here