2 milioane de români au contribuţiile reţinute şi neplătite. Ce se întâmplă cu vechimea salariaţilor

0
783
contributii sociale

Ministrul Muncii, Vasilescu, a adus o serie de lămuriri legate de legea pensiilor, în special prevederile potrivit cărora pensia se calculează în funcţie de contributivitate, adică raportat la contribuţiile reţinute şi virate bugetului de stat.

Proiectul noii legi a pensiilor a fost modificat astfel încât să se introducă sintagma „plătit şi datorat”, a declarat ministrul Muncii într-un interviu acordat unui post de televiziune.

„O clarificare la sintagma plătit şi datorat. Ce s-a întâmplat până acum? În lege se scria că se datorează contribuţia către bugetul asigurărilor sociale, dar nu se preciza şi că acestea trebuie plătite. Am ajuns în situaţia în care anul trecut, înainte de transferul contribuţiilor, am avut 2 milioane de persoane care nu aveau plătite contribuţiile către bugetul de asigurări sociale. De fiecare dată exista deficit pe fondul de pensii şi statul trebuia să completeze aceste sume.   În 2016, am avut deficit de 15 miliarde, anul trecut de 13, anul acesta, după transferul contribuţiilor, care ne-a ajutat extrem de mult şi nu au scăzut salariile şi nu au trebuit să pună bani angajatorii, dar că se colectează mult mai mult la buget. Noi estimasem 7 miliarde lei deficit, bani pe care trebuia să-i acopere statul, avem 4 miliarde pe anul acesta. Ne-a depăşit cele mai optimiste aşteptări. La cererea sindicatelor, acest completări trebuia să vină la pachet cu reintroducerea infracţiunii de stopaj la sursă, numai că nu e sediul materiei în legea pensiei, ci în Codul fiscal. Va apărea această infracţiune. Ce va presupune? Acum toate contribuţiile sunt în sarcina angajatului, dar cel care le transferă către buget e angajatorul. Dacă reţine nejustificat, e clar că e vorba de infracţiune şi va suporta consecinţe penale”, a spus ministrul.

Vasilescu a explicat că modificările se vor face în Parlament, unde e OUG pe Codul fiscal.    „Fac o precizare, pentru ca oamenii să nu se sperie. Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în firme de stat şi private care nu au avut contribuţiile plătite de-a lungul anilor. Am spus că până în 2021, legea acţionează ca până acum, în sensul că chiar dacă nu s-au plătit aceste contribuţii şi doar s-au datorat, nu e afectat salariatul, i se va lua în calcul vechimea la pensie. După 2021, toată lumea va trebui să aibă contribuţiile datorate şi plătite, ca să i se recunoască vechimea la pensie. Dacă nu, nu va mai beneficia la pensie de calculul anilor pentru care nu s-au plătit contribuţiile respective.   De ce facem din 2021? Pentru că până acum a fost vina statului. Statul nu s-a protejat şi nu s-a interesat să colecteze aceşti bani. Nu a fost vina angajatului că statul nu şi-a activat toate mecanismele de protecţie, ca să poată beneficia de aceştii bani. De acum încolo, ne vom asigura că angajatul poate intra pe site-ul Casei, să vadă numărul de puncte acumulate şi dacă banii de contribuţii sunt plătiţi de angajator. Atunci pot interveni instituţiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal”, a afirmat Vasilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here