100 milioane de lei finantare atrasa de Primaria Iasi

0
1357

Municipalitatea ieşeană va începe proiecte privind modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia, reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea cinematografului Dacia, precum şi reabilitarea termică a 14 grădiniţe, şcoli şi licee, cu ajutorul unor fonduri de 100 de milioane de lei obţinute în urma semnării, joi, a unui contract de credit cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), relatează Agerpres.

Contractul de credit şi contractul de garanţie au fost semnate de primarul Mihai Chirica (foto) în cadrul unui eveniment organizat online, la care din partea BERD au participat Venera Vlad, director asociat Infrastructură Europa, semnatara contractului, Susan Goerranson, director Infrastructură Europa, Elena Kiseleva, manager de proiect, şi alţi reprezentanţi ai băncii.

Primarul Mihai Chirica a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectele fac parte din lista investiţiilor prioritare care necesită concentrarea de resurse financiare proprii considerabile, dar care nu pot fi susţinute din bugetul local. Din acest motiv, în şedinţa de Consiliu Local de la începutul lunii a fost aprobată semnarea unui contract de credit în valoare de 100 milioane de lei, a contractului de garanţie şi a contractului privind contul de rezervă pentru serviciul datoriei.

Potrivit sursei citate, finanţarea rambursabilă externă a fost contractată în urmă cu 17 luni de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a fost aprobată pe 15 martie 2021 şi de Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale (CAIL) din cadrul Ministerului Finanţelor.

„Este un moment important pentru municipiul nostru şi vreau să mulţumesc pentru receptivitatea cu care BERD a înţeles necesitatea acestui împrumut. Fondurile europene nerambursabile sunt prioritare pentru oraşul nostru în prezent şi rămân principalul motor de dezvoltare, însă România trebuie să înţeleagă că finanţările nerambursabile se vor termina la un moment dat, iar exerciţiul dezvoltării prin împrumuturi va trebui să fie bine înţeles din timp, pentru a ne putea pregăti pentru o nouă etapă de dezvoltare”, a afirmat primarul Mihai Chirica, în conferinţa de presă.

Conform unui comunicat de presă remis ulterior de Primăria Iaşi, CAIL a autorizat două trageri, de 13,409 milioane euro în anul 2022 şi de 3,266 milioane euro în anul 2023, restul urmând a fi repartizat după semnarea contractului. Din documentul menţionat reiese că perioada de graţie este de până la trei ani, urmând ca rambursarea să poată fi făcută în următorii 12 ani, în 24 de rate semestriale egale. Din bugetul local al Municipiului Iaşi va fi asigurată plata serviciului anual al datoriei publice locale, impozitelor şi taxelor aferente realizării celor trei proiecte de investiţii şi altor cheltuieli neeligibile ale finanţării rambursabile menţionate.

„Municipalitatea ieşeană a reuşit să obţină condiţii foarte avantajoase pentru acest credit: marja dobânzii peste rata interbancară (EURIBOR la 6 luni) de 1,15% pe an, comision de acordare de 0,50% din împrumut, comision de rambursare avantajos”, se menţionează în documentul de presă.

Primăria Municipiului Iaşi a mai făcut un împrumut de la BERD, de 15 milioane de euro, cu ajutorul căruia au fost achiziţionate 88 de autobuze ISUZU Citiport, după o licitaţie europeană organizată tot cu asistenţă BERD.

Din informaţiile furnizate de Primăria Iaşi, reiese că în prezent gradul de îndatorare al municipiului este de 4,99%, „un nivel foarte redus pentru un oraş în plină dezvoltare, în condiţiile în care procentul maxim de îndatorare prevăzut de lege este de 30% (putând urca până la 70% pentru susţinerea unor proiecte cu finanţare europeană)”. Maximul de îndatorare pe care Municipiul Iaşi îl va atinge în urma acestui contract este de 8,35% în perioada 2024 – 2025.

Cu banii obţinuţi de la BERD, va fi modernizat depoul Companiei de Transport Public (CTP) din cartierul Dacia, care se află într-un stadiu avansat de degradare. Tehnologiile existente sunt la nivelul anilor 1970 – 1980. Costurile estimate sunt de 151,56 milioane de lei, cu TVA, din care valoarea lucrărilor de construcţii-montaj reprezintă 80,92 milioane de lei, cu TVA. Investiţia este eşalonată pe o perioadă de trei ani, din care durata lucrărilor de 22 de luni.

„Modernizarea depoului devine prioritară şi în contextul achiziţiei, prin intermediul fondurilor europene, a 32 de tramvaie (Bozankaya şi PESA) şi a 44 de autobuze electrice. Astfel, depoul va avea două spaţii de adăpostire, unul pentru 46 tramvaie, celălalt pentru 62 de autobuze electrice, în funcţie de gabarit. Va fi primul depou din România, dar şi din Europa de Est, construit pentru a fi independent energetic, astfel că toate capacităţile energetice vor fi asigurate de panouri fotovoltaice. Modernizarea depoului din zona Dacia va atrage după sine şi o serie de modificări în structura arterelor de circulaţie din zonă, prin realizarea unei conexiuni rutiere cu zona Complexului ERA prin prelungirea străzii Tabacului. Pe strada nou creată va fi construită şi o cale de rulare a tramvaielor, cu plecare din Rond Dacia, iar trama stradală va fi modernizată”, se precizează în comunicatul Primăriei Iaşi.

Un alt proiect care va fi finanţat cu banii de la BERD vizează reabilitarea termică a 14 unităţi şcolare. Lucrările sunt estimate la peste 31 milioane de lei, suprafaţa totală propusă spre reabilitare termică fiind de aproape 35.818 metri pătraţi.

Cel de-al treilea proiect finanţat cu bani BERD este modernizarea, extinderea şi dotarea cinematografului Dacia, care a fost construit în perioada 1984-1987. Valoarea totală a proiectului este estimată la 12,812 milioane de lei, cu TVA.

„Prin intermediul proiectului se propune amenajarea unor spaţii pentru recuzită şi pentru actori, precum şi reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii pentru a respecta standardele şi cerinţele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislaţia şi normativele în vigoare. Intenţia municipalităţii este aceea de a transforma Cinema Dacia într-un spaţiu de spectacole şi activităţi cultural-educative pentru cei mici: ‘Ateneul copiilor’”, se mai precizează în comunicatul de presă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here