Vitamina D – concurentă nemiloasă pentru serviciile secrete. Proiectul de buget aprobat de Dragnea a fost modificat de Dragnea

0
908

La îndemnul lui Liviu Dragnea, Guvernul încearcă mutarea banilor de la serviciile secrete la sănătate, modificând un proiect supervizat chiar de liderul PSD. Modificarea bugetelor serviciilor de către Guvern necesită un nou aviz al CSAT.

Președintele PSD Liviu Dragnea a cerut Guvernului să reanalizeze sumele „importante” care sunt alocate serviciilor secrete în proiectul de buget pentru anul 2019 și a avertizat la finalul ședinței conducerii PSD că, dacă acest lucru nu se va realiza la nivelul Executivului, se va face la nivelul Parlamentului, la dezbaterea proiectului. Șeful PSD a afirmat că „sume importante de aici pot fi alocate serviciilor de sănătate” și a citat ca exemple un program național de acordare gratuită de vitamina D pentru copii – care este „tot un program de siguranță națională” – sau programe pentru diabetici.

După solicitarea lui Dragnea, premierul Viorica Dăncilă a declarat că susţine o relocare de fonduri bugetare de la serviciile secrete la sănătate. Ideea se regăsește și într-un comunicat postat, ieri, de PSD.

Mai mulți bani pentru sănătatea copiilor, mai puțini pentru practicile nesănătoase ale serviciilor . Decizia politică a PSD a fost de a pune copiii și sănătatea înaintea serviciilor secrete, care în ultimii ani s-au ocupat mai mult de protocoalele secrete ilegale decât de apărarea securității naționale. Dacă își vor restrânge activitatea strict la atribuțiile prevăzute în lege se vor descurca foarte bine cu mai puțini bani, iar diferența poate fi transferată la programele naționale de sănătate pentru copii”, a transmis PSD, pe pagina de Facebook.

Este o situație fără precedent ca un partid să își amendeze propriul buget, la doar trei zile după ce a fost făcut public. Mai mult, pentru modificarea bugetelor serviciilor secrete este necesar un nou aviz al CSAT, care are carcater consultativ, dar care trebuie să însoțească proiectul de buget trimis de Guvern Parlamentului. Confruntat cu această întrebare, Liviu Dragnea a preferat un atac la adresa președintelui: ”E nevoie de avizul lui Iohannis și pentru viață?”.

Solicitarea avizului CSAT poate duce la amânarea adoptării bugetului, dar, în acest caz, PSD va muta răspunderea în curtea lui Klaus Iohannis.

Bugetul care este acum criticat a fost realizat de Guvernul PSD, sub coordonarea lui Darius Vâlcov,  și a fost  supervizat de Liviu Dragnea personal. Guvernul Dăncilă a obținut avizul CSAT pentru bugetele serviciilor secrete pe 16 decembrie anul trecut dar discuțiile pe buget s-au prelungit încă o lună și jumătate.  

Pe 25 ianuarie, Liviu Dragnea a postat pe o rețea de socializate o fotografie în care apărea la o masă cu Darius Vâlcov, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Teodorovici, Daniel Chițoiu și Niculae Bădălău, având în față mai multe hârtii. ”Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine”, scria Dragnea.

Bugetul a fost publicat pe 31 ianuarie și, potrivit draftului, bugetele tuturor celor patru servicii de informaţii ale României urmau să crească anul acesta.

Conform proiectului, bugetul Serviciului Român de Informații (SRI) este de 2,4 miliarde lei, cu o creştere de 4,8% faţă de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul Serviciului de Pază și Protecție (SPP) de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul Serviciului de Informații Externe (SIE) de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%.

Cifrele au provocat semne de întrebare, date fiind declarațiile critice ale liderilor PSD la adresa serviciilor secrete. Analiștii politici apropiați de PSD au vorbit chiar de o înțelegere a social-democraților cu președintele Klaus Iohannis: mărirea bugetelor serviciilor secrete în schimbul promulgării rapide a bugetului.

Pe de altă parte, România deține, în acest moment, președinția Consiliului UE,  ceea ce poate presupune cheltuieli suplimentare. Recent, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat că premierul Viorica Dăncilă va beneficia pe perioada președinției României la Consiliul Uniunii Europene de protecția Serviciului de Prptecție și Pază (SPP), la care renunțase în 2018. De o protecție similară beneficiază și demnitarii străini pe timpul șederii lor în România.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că prin această cerere liderul social-democraţilor pare că ”a intrat în opoziţie faţă de propriul Guvern”.

Readuc aminte că bugetele serviciilor, aşa cum sunt ele în proiectul de buget iniţiat de Ministerul Finanţelor, sunt rezultatul unui aviz care a fost dat în CSAT, ori doamna Vasilica Dăncilă este vicepreşedinte CSAT, ministrul Apărării, ministrul de Interne şi mulţi alţi miniştri sunt membri în CSAT. Cred că în CSAT două treimi din membri sunt reprezentanţii Guvernului. Ca atare, nu înţeleg nemulţumirile lui Liviu Dragnea, ar trebui să vorbească cu colegii săi de Guvern privitor la acest subiect”, a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Dincolo de jocul de imagine al liderului PSD, amânarea adoptării bugetului vine și în contextul nemulțumirilor primarilor de municipii, inclusiv cei din PSD. Parlamentarii care votează bugetul  depind în campania electorală de primarii din zona lor și sunt atenți la nemulțumirile acestora. Or, opoziția unor edili PSD, precum primarul Captialei Gabriela Firea sau Robert Negoiță (sector 3) amenință strângerea voturilor necesare pentru proiectul de buget.

Gabriela Firea, și-a continuat, la rândul ei, ofensiva de imagine. Primarul general, Gabriela Firea, a transmis, ieri, că îl invită pe Liviu Dragnea la o dezbatere pe tema bugetului, ”cu cifrele şi dovezile pe faţă”, la orice televiziune ”prietenoasă cu el”.

A tăiat aproape 25% din bugetul Primăriei Capitalei şi spune senin că bucureştenii nu vor fi afectaţi, pentru că a suplimentat repartiţia de bani la sectoare. O mare manipulare”, afirmă primarul general. ” Dl Dragnea se face că nu ştie că Primăria Capitalei şi cele 6 primarii de sector au prin lege atribuţii diferite şi, deci, facturi de plătit diferite”, a scris pe Facebook, Gabriela Firea.

Liviu Dragnea a declarat că Guvernul va aloca sume îndestulătoare pentru administraţia locală, astfel încât dezvoltarea comunităţilor locale să fie un obiectiv major. În privinţa bugetului Bucureştiului, Liviu Dragnea a spus că „e prea multă minciună”.

Bugetul Bucureştiului nu s-a diminuat, ci s-a mărit, dar primarii de sectoare au solicitat o întâlnire cu ministrul de Finanţe. Ministrul doar le-a spus: toţi banii sunt pentru bucureşteni, dar hotărâţi cum vreţi să se repartizeze între Primăria Generală şi sectoare. Ce au propus şi şi-au asumat în scris primarii de sectoare, aşa a asumat ministrul de Finanţe. Nu vor înceta minciunile, nu voi mai lăsa nicio minciună să nu fie taxată, explicată. Oricine lucrează în administraţia locală să se concentreze pe ce a promis – să aloce banii pe dezvoltarea comunităţilor, nu pe prostii”, a declarat Dragnea.

Toate detaliile pe:

https://romanialibera.ro/politica/psd-schimba-bugetul-facut-de-psd-771644

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here