Valentina Saygo: Proiectul de OUG, cu cele 57 pagini ale sale, ascunde multe lucruri greu de digerat, însă pot să concluzionez două lucruri: disperare şi populism

0
1105
Teoria profitului si etica antreprenoriatului

Mediul de business a reacţionat ieri foarte dur la propunerea Guvernului de a introduce noi taxe în sectoarele bancar, energie şi telecom, solicitând Executivului să oprească acest demers.

Bursa de la Bucureşti s-a prăbuşit cu 11%.

„Este haos şi şoc! Nu îţi vine să crezi: aşa cum sunt formulate prevederile, băncile ar trebui să plătească această taxă pe active de patru ori într-un an. Sunt sigur că cei care au scris nici nu au înţeles foarte bine ce au scris.

Taxă pe lăcomie? Nici nu poate fi concepută o astfel de denumire a unei taxe într-o ţară normală. Dar nu mai suntem o ţară normală. Cine este lacom? Am intrat într-o zonă foarte gri, cu foarte multă neîncredere în mediul de afaceri şi se vede ce s-a întâmplat nu numai pe bursa românească, ci şi în regiune. Este o lovitură grea, neaşteptată pentru mediul de business, o ordonanţă scrisă pe genunchi, nediscutată, nepredictibilă“, a spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul firmei de audit şi consultanţă Deloitte.

Introducerea taxei pe lăcomie pe activele bancare şi creşterea taxării în rândul companiilor din sectoarele energie şi telecomunicaţii sunt printre propunerile care au şocat cel mai mult businessul.

„Îmi este ruşine, în calitate de expert contabil şi consultant fiscal, că voi fi nevoită să citesc în Monitorul Oficial sintagma «taxă pe lăcomie». Iniţial am crezut că este o declaraţie de presă, o exprimare arogantă, dar când am văzut că este folosită de 12 ori în proiectul de OUG, mi s-a făcut jenă de jena Executivului. Este o batjocură la adresă profesioniştilor şi consultanţilor, au dus Codul fiscal în derizoriu.

Din păcate, cele 57 pagini de proiect de OUG ascund multe lucruri greu de digerat, însă pot să concluzionez două lucruri: disperare şi populism.

Mai mult de atât, proiectul de OUG a fost promovat prin conferinţa de presă a ministrului finanţelor, fără o consultare cu partenerii de dialog social şi deja vedem primele efecte prin scăderea abruptă a bursei“, a spus Valentina Saygo, managing partner al firmei de consultanţă fiscală Ask for Accounting.

Toate detaliile pe:

https://www.mediafax.ro/economic/zf-mediul-de-business-la-unison-aduceti-haos-si-soc-in-economie-prin-noile-taxe-opriti-va-17792131

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here