Răspunsul primit din partea domnului Gheorghe Huja, primar al oraşului Cisnădie, pe care îl publicăm, mai jos, în baza dreptului la replică

3
3861

Publicăm, mai jos, în baza dreptului la replică, adresa transmisă Primăriei Cisnădie, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi pe cea de răspuns, la întrebările adresate, primită din partea domnului primar Gheorghe Huja.

Răspunsul primit miercuri, 11.09.2019, ora 13:23

Catre dl. Florian Schiponca

Pentru o mai bună înţelegere publicăm şi întrebările noastre trimise pe adresa [email protected], marţi, 27.08.2019, ora 17:26

Buna ziua, domnule primar Huja,

De curand am vizitat Cisnadie, orasul pe care il conduceti. In urma celor cateva zile petrecute acolo am scris articolul pe care il puteti citi accesand urmatorul link:

https://www.sfin.ro/recomandari/cisnadie-judetul-sibiu-romania-uniunea-europeana-anul-2019/

Tot ce am scris reprezinta cateva impresii si pareri, sincer exprimate ca jurnalist specializat pe domeniul economic al unei publicatii care este total libera si echidistanta, departe de orice influenta politica sau de alta natura. Citind articolele noastre veti intelege, cu siguranta, acest lucru.

Toate informatiile folosite in acest articol au fost culese de pe site-ul oficial al primariei, www.cisnadie.ro.

In cele ce urmeza, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la cateva intrebari pe care vi le adresez in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de inters public, dupa cum urmeza:

 1. Care este in acest moment situatia juridica a cladirii fostei fabrici de covoare Textila Cisnadie?
 2. Ce actiuni concrete ati intreprins sau sunt in curs de derulare pentru indepartarea ruinei fostei fabrici, pentru ca despre reabilitare nu cred ca mai poate fi vorba, in situatia actuala?
 3. Ati angajat, pana in prezent, un consilier pentru Compartimentul de accesare fonduri Europene? In Raportul dvs. de activitate pe anul 2017, publicat pe site-ul primariei, www.cisnadie.ro, declarati ca postul este vacant.
 4. Daca raspunsul dumneavoastra este afirmativ, ce proiecte aveti in lucru pentru a fi depuse in vederea accesarii de fonduri europene?
 5. Care este valoarea individuala a contractelor jucatoarelor echipei de handbal Magura Cisnadie?
 6. Cat au costat transferurile realizate anul acesta?
 7. In cadrul CS Magura Cisnadie exista si o sectie de handbal pentru copii si juniori?
 8. Cand veti publica pe site-ul primariei Raportul de activitate al primarului orasului Cisnadie pe anul 2018?

In incheire va asigur de toata disponibilitatea noastra de a publica integral raspunsurile duneavoastra.

Astept, cu mare interes, sa aflu punctul dumneavoastra de vedere.

Cu stima,

Florian Schiponca
Senior Editor

Domnule primar al oraşului Cisnădie,

Vă mulţumesc pentru că v-aţi îngăduit timpul necesar în vederea formulării unui răspuns la adresa noastră, transmisă către Primăria Cisnădie, marţi, 27.08.2019, ora 17:26, înregistrată, după 6 zile, sub numărul 11372/02.09.2019. Aici, nu pot să trec mai departe fără să fac o scurtă remarcă… Să înţeleg că o săptămână nu s-a uitat nimeni pe mail-ul Primăriei?!

După cum vedeţi, ne-am ţinut cuvântul dat şi am publicat atât răspunsul dumneavoastră cât şi întrebările noastre. Considerăm că toate opiniile, pe un anumit subiect, trebuie să fie aduse în atenţia cititorilor noştri pentru justa şi echidistanta lor evaluare.

Vă repet, nu am avut nici cea mai mică intenţie de ingerinţă în viaţa politică sau socială a Cisnadiei dar este dreptul dumneavoastră să vă îndoiţi şi să aveţi o opinie contrară. Fiecare dintre noi are dreptul la opinie şi la respectul cuvenit acesteia.

După cum am relatat, am ajuns în Cisnădie, am vizitat, am văzut şi am scris… De asemenea, ca şi dumneavoastră, am dreptul de a-mi exprima liber opiniile şi de a descrie în cuvinte ceea ce am văzut. Până la urmă în aceasta constă dreptul la liberă exprimare iar din confruntarea de idei pot fi găsite căile corecte, demne de urmat, pentru mai binele comunităţii. Pertinenţa spuselor mele rezidă tocmai în faptul că am spus lucrurile exact aşa cum le-am văzut eu, în oraş şi în documentele de pe site-ul Primăriei. Nu am deformat absolut nimic, ba mai mult, am adăugat şi link-urile către documentele la care făceam referire. Pertinenţa mea a fost direct proporţională cu cea a respectivelor documente. Am mai explicat aceste lucruri în ambele materiale publicate dar, evident, sunteţi liber să credeţi şi să înţelegeţi ce vă convine.

Nu cred că este cazul să vă victimizaţi plângându-vă de agresivitatea scrierii mele prin faptul că v-aş fi adresat jigniri sau că aş fi folosit expresii arogante. Dumneavoastră interpretaţi pamfletul, folosit pe alocuri, drept agresivitate. Aici, cu tot respectul, faceţi o gravă confuzie! Pamfletul reprezintă o creaţie publicistică cu caracter satiric menit să aducă culoare şi tuşe distincte, textului publicat. Face parte din arsenalul folosit adesea de publicişti pentru captarea atenţiei cititorului. Satira n-ar trebui să deranjeze pe nimeni, mai ales pe cei care sunt convinşi şi liniştiţi în privinţa justeței deciziilor pe care le-au luat. Deţin complet proprietatea cuvintelor mele şi le folosesc în deplină cunoştinţă de cauză. Nu v-am jignit cu absolut nimic, tonul folosit în adresările directe, către dumneavoastră, a fost cât se poate de respectuos. De asemenea am făcut referire doar la stări de fapt, exact aşa cum se prezintă ele sau mai bine zis, aşa cum le-aţi prezentat dumneavoastră în documente oficiale. Haideţi să înţelegem corect sensul semantic al cuvintelor! Sunteţi de ani buni în administraţie şi aţi ştiut de la bun început că intraţi într-un joc dur, în sensul că veţi primi o mulţime de întrebări şi că deciziile dumneavoastră vor fi analizate în amănunt, atâta timp cât sunteţi persoană publică, aleasă să conducă, vremelnic, o comunitate. Sănătos ar fi să vă feriţi de cei care vă fac un laudatio continuu. Vă induc în eroare creându-vă false impresii.

Dacă este să vorbim despre etică, în general şi despre cea a profesiei de jurnalist, în special, consider că am obligaţia ca, de fiecare dată când constat anumite lucruri, să fac vorbire despre acestea. Eu aşa procedez, deschis şi la obiect cu dorinţa sinceră de a ajuta. Nu am denaturat subiectele şi nu le-am mutat în planuri personale sau de altă natură. Într-un cuvânt, nici aprecierea dumneavoastră că aş fi “interesat de cancan” nu se susţine. Nu v-am propus să intraţi în niciun fel de joc ci doar să avem un dialog deschis şi constructiv pe problemele reale ale comunităţii cisnădiene. Din acest motiv v-am adresat o mulţime de întrebări, în cuprinsul articolelor, dar nu aţi binevoit să le luaţi în seamă…

Răspunsul pe care l-aţi primit de la Zacaria Business Center, actualul proprietar al site-ului fostei fabrici Textila Cisnădie, din care mi-aţi citat un fragment, este exact cel pe care l-am anticipat în primul articol. Nu mi-aţi spus nimic nou! Cu toate acestea, iată că se nasc alte întrebări… De când zace fosta clădire a Textilei Cisnădie în starea deplorabilă în care se află acum? Pe site-ul companiei www.zacaria.ro, spaţiul fostei fabrici de covoare redenumit Hermann Industrial Park, apare ca fiind achiziţionat în noiembrie 2015! Când, în ce dată, i-aţi interpelat pe proprietari, în mod oficial, pentru a le pune în vedere remedierea situaţiei? Când, în ce dată, aţi primit răspunsul plin de promisiuni ale celor de la Zacaria Business Center? Când, în ce dată, s-au angajat că:” Vom demara în cel mai scurt timp acoperirea peretelui demolat şi vom continua lucrările de curăţare a site-ului”? La ce an se referă când spun: “Sperăm ca la începutul anului să avem toate expertizele clădirilor, gata şi master planul aprobat de acţionari pentru a vă prezenta spre autorizare noul proiect şi a demara lucrările în decursul anului viitor.” V-a mulţumit acest răspuns, mai mult decât ambiguu, prin care, de fapt, Zacaria Business Center nu se angajează cu absolut nimic, din moment ce doar “speră”? Iată că în noiembrie, anul acesta, se împlinesc 4 ani de la momentul achiziţiei. O companie atât de mare, aşa cum se prezintă a fi Alf Mizzi & Sons, cea care deţine Zacaria Business Center, cu o tradiţie de “102 ani de business la nivel multinaţional”, după patru ani de la achiziţia unui obiectiv aflat pe teritoriul oraşului pe care îl conduceţi, “doar speră” iar dumneavoastră “doar aşteptaţi” să li se îndeplinească dorinţele?

În legătură cu accesară fondurilor europene îmi aduceţi în atenţie acelaşi proiect:” Reabilitare şi dotare cu aparatură medicală a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc Cisnădie” despre care am făcut şi eu vorbire în primul articol, deşi eu v-am întrebat când veţi angaja un consilier specializat pe acest domeniu care să ocupe postul vacant din schema de organizare a Primăriei.

Da, aveţi dreptate, am văzut că respectivul contract despre care dumneavoastră, în răspunsul formulat, îmi spuneţi că “există”, a fost semnat.

În preambulul comunicatului de presă emis de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în data de 16 iulie 2019, se arată: “La sediul Consiliului Județean Sibiu, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru a semnat – alături de doamna Daniela Câmpean, Președinte CJ Sibiu, împreună cu primarul orașului Avrig, domnul Adrian-Dumitru David, în prezența administratorului public al orașului Cisnădie, doamna Otilia Man și a managerului Spitalului Județean Sibiu, Cornel Benchea – trei noi contracte de finanțare nerambursabilă cu fonduri REGIO 2014-2020. Este vorba despre alocarea de fonduri pentru proiectele ” Dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic județean de Urgență Sibiu”, în valoare totală de peste 4,3 milioane lei, ” Construire creșă în orașul Avrig, împrejmuire imobil și drum de acces”, în valoare totală de aproape 8 milioane lei și ” Reabilitare și dotare cu aparatură medicală a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Cisnădie”, în valoare totală de peste 19,7 milioane lei. Fondurile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 pentru proiectele din domeniul medical și Axa prioritară 10, pentru proiectul în domeniul educațional.” Dumneavoastră nu a trebuit să semnaţi acest contract care „există”? Nu aţi fost invitat să participaţi la un moment atât de important pentru Cisnădie? A fost suficient faptul că documentele au fost semnate „în prezenţa administratorul public al oraşului Cisnădie, doamna Otilia Man”?

 În comunicatul ADR Centru apar şi declaraţii ale celor responsabili, pentru fiecare proiect în parte… Numai proiectul din Cisnădie, care are cea mai mare valoare, este prezentat succint şi sec, fără nicio declaraţie. Cred că v-aţi dorit foarte tare acest proiect, mai ales că include şi o valoare neeligibilă în sumă de 8.999.910,07 lei, inclusiv TVA, pe care va trebui să o acoperiţi din bugetul local. Fix sumele, pe doi ani, pe care le alocați echipei de handbal! Nu este nici jignire, nici aroganţă, nici agresivitate şi nici cancan… Este doar o constatare bazată pe un simplu calcul aritmetic. Dacă acest contract „există” semnat de la jumătatea lunii iulie, aţi demarat lucrările de reabilitare? Aveţi banii necesari pentru finanţarea acestor lucrări până la momentul decontării din fondurile europene, în baza contractului care „exista”? Dar pentru acoperirea valorii proporţionale din suma neeligibilă? V-aţi asigurat din toate punctele de vedere că vă veţi încadra în termenul de implementare al proiectului care se încheie la data de 30 iunie 2021, când ambulatoriul va trebui să fie dat în folosinţă?

Citiți aici: http://regio-adrcentru.ro/sibiu-educatie-sanatate-regio/

*Citiți și fișa de proiect atașată la finalul comunicatului ADR Centru.

Tot din comunicatul ADR Centru aţi copiat şi cele patru paragrafe referitoare la fondurile europene pe care mi le-aţi transmis în răspunsul formulat, fără a le pune ghilimele de rigoare. Aici am constatat un copy-paste, sănătos! Aceiaşi practică am observat-o şi în Raportul de activitate al primarului oraşului Cisnădie… 2018 este copy-paste după 2017, la partea literară. V-au trebuit 8 luni pentru ca să înlocuiţi cifrele, din moment ce raportul a fost publicat la început de septembrie 2019!

Într-un articol publicat pe site-ul www.tribuna.ro , in data de 15.07.2019, se vorbeşte despre semnarea acestui contract atât de important pentru spitalul orăşenesc, dar, îmi cer scuze pentru insistența mea, nu văd numele primarului Cisnadiei, nicăieri… Oare, din acest motiv v-aţi limitat la a spune, în adresa de răspuns, că: „În legătură cu fondurile europene există semnat un contract de finanţare…”, în loc de „am semnat un contract de finanţare”?

Citiți aici: https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/19-milioane-lei-pentru-spitalul-din-cisnadie-cladirea-din-anii-40-va-fi-modernizata-extinsa-si-dotata-145431.html

Fraza de încheiere a răspunsului dumneavoastră este de-a dreptul consternantă prin modul în care evitați să furnizaţi informaţiile cerute în legătură cu echipa de handbal. Mă trimiteţi, pur şi simplu, la plimbare, la clubul sportiv, în condiţiile în care preşedintele acestuia este adjunctul dumneavoastră, viceprimarul Danuţ Mihai Filip. Chiar nu ştiţi nimic legat de echipa de handbal? O finanţaţi cu 1 milion de euro pe an şi nu ştiţi pe ce se duc aceşti bani? Sunt multe întrebări care îmi încolţesc în minte, în acest moment, dar prefer să mă opresc aici… Pe rând, poate în viitorul interviu…

Vă mulţumesc pentru invitaţia adresată de a realiza, “la sediul primăriei, un interviu sincer, despre situaţia reală din Cisnădie. În măsura timpului pe care îl voi avea la dispoziţie, intenţionez să dau curs invitaţiei dumneavoastră dar va fi nevoie de programarea unei deplasări pe mai multe zile pentru că situaţia reală din Cisnădie nu se compune doar din imaginea văzută de la nivelul Primăriei… Un material serios va trebui să conţină şi opiniile cisnădienilor, ale cisnădiorenilor, ale celor din Cartierul Arhitecţilor şi nu în ultimul rând, ale factorilor de decizie din Consiliul Judeţean Sibiu. Dinspre toate aceste componente ale comunităţii cisnădiene, am primit o mulţime de mesaje despre care nu am făcut vorbire în articolele mele, tocmai pentru a nu intra în disputele locale, pe care nu le cunosc şi pentru a nu fi acuzat de subiectivism. Nu ar fi etic din partea mea să nu ţin cont şi de opiniile acestor oameni în construcţia unui „material real despre Cisnădie”, asa cum va doriți. Din toate aceste motive, invitaţia dumnevoastră este binevenită şi mă bucură. Vă mulţumesc, încă o dată!

La final, cu permisiunea dumneavostră, aş dori să fac o scurtă recapitulare…

Răspunsul dumneavoastră conţine un preambul în care mă acuzaţi de interes pentru cancan şi de abordare lipsită de etică şi pertinenţă prin jignirile şi expresiile arogante folosite. Nu ati probat niciuna dintre aceste acuzații! Au urmat doua citate, unul din răspunsul primit de la Zacaria Business Center, cu ghilimele şi altul, din comunicatul ADR Centru, fără ghilimele, just copy-paste!. La final, cireaşa de pe tort… O „etică şi lipsită de aroganţă” trimitere la plimbare, către Clubul Sportiv Măgura Cisnădie… Este corectă o asemenea abordare, în răspunsul dumneavoastră, domnule primar, Cetăţean de Onoare, Gheorghe Huja?!

3 COMMENTS

 1. De ce nu a semnat Dl Primar Gheorghe Huja proiectul de finantare a Spitalului Cisnadie ? Fiica Domniei sale este din 2019 , managerul spitalului si beneficiara ( indirecta) a proiectului.
  De ce sunteti trimis la Clubul sportiv Magura Cisnadie? Primarul a delegat aproape toate atributiile , asa incat nu are cunostinta de ceea ce se intampla in urbea sa, de cum se cheltuie banii publici.
  De ce raspunsul nu cuprinde argumente legale?Pentru ca ele nu exista.
  De unde bani pentru finantarea proiectului din bugetul local? Din taxele si impozitele locuitorilor pe care le poate majora oricand, prin amanarea altor proiecte cerute de cetateni pentru imbunatatirea calitatii vietii lor. Evident ca investitia in sanatate este binevenita, dar a avut primarul in vedere si resursa umana( medici, asistente,infirmiere)?Si spitalul din Sibiu se confrunta cu lipsa medicilor si asistentelor medicale.

 2. Ar fi interesant sa aflati si opiniile factorilor de decizie din Consiliul Local Cisnadie, componenta acestuia ( nu apartenenta la partidele politice) competentele consilierilor, pentru a intelege de ce pentru “maretele proiecte ale primarului”se pot aloca fara retinere bani de la bugetul local.
  Este suficient sa parcurgeti procesele verbale din sedintele Consiliului local, pentru a constata cum se aproba proiectele de hotarari initiate de primar ( pe banda rulanta), cate proiecte de hotarari sunt initiate de consilierii locali in interesul tuturor cetatenilor,atitudinea primarului si a consilierilor fata de problemele locuitorilor din Cartierul Arhitectilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here