Judecătoarea Camelia Bogdan, câștigătoare la CEDO: „Un moment istoric pentru justiția din România”

0
3781
Turda, 21 octombrie 2020. Laureata din 2018 a Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, judecătoarea Camelia Bogdan, a câștigat procesul intentat împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Forul european a constatat că i-a fost încălcat dreptul la apărare când a fost sancţionată disciplinar cu excluderea din magistratură, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
„Victoria de la CEDO reprezintă un moment istoric pentru justiția din România. CEDO a constatat că nu am avut cale de atac împotriva suspendării generate de o procedură în care domnul Dan Voiculescu a intervenit ca parte, prin Fundația Facias, al carui beneficiar real este. Nu cred că s-a mai auzit vreodată în istoria Statului de drept ca un judecător să fie tras la răspundere de către infractorul pe care l-a condamnat la închisoare și de la care a confiscat pentru bugetul de stat 100 de milioane de Euro, pentru că a predat anti-corupție funcționarilor României”, subliniază Camelia Bogdan.
Potrivit judecătoarei, speța prezintă interes și pentru determinarea răspunderii celor care „favorizează cleptocrația”, prin împiedicarea recuperării produsului infracțiunii: „Având în vedere că autoritățile române refuză să recupereze prejudiciile la bugetul de stat, apreciez că în cauza domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sancțiunile prevăzute de Global Magnitsky Act, ce permit sancțiuni financiare și sechestrarea averilor pentru cei vinovați de încălcarea Statului de drept.”
Detalii suplimentare despre decizia CEDO sunt disponibile .
***
Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură de două ori. Prima dată, în 8 februarie 2017, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv că s-ar fi aflat în incompatibilitate|conflict de interese. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători al Curţii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind ca judecătoarea să fie sancţionată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018. A fost exclusă pentru a doua oară din magistratură în aprilie 2018, pe motiv că ar fi încălcat principiul repartizării aleatorii a dosarelor. Recursul este pe rol la Curtea Supremă.
În 2018, Camelia Bogdan a fost distinsă cu Premiul Ion Rațiu pentru Democrație, oferit cu susținerea Fundației Caritabile a Familiei Rațiu (Rațiu Family Charitable Foundation).Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie exprimă ataşamentul profund faţă de democraţie al lui Ion Raţiu, materializat mai ales în contribuţia adusă în calitate de politician român, dar şi prin interesul manifestat în direcţia schimbărilor democratice din întreaga lume. Premiul este oferit anual și constă într-o bursă de o lună la Woodrow Wilson Center, oferind laureatului resursele instituționale de a se întâlni cu reprezentanți ai mediilor academice, politice și neguvernamentale din Washington.
https://www.ned.org/fellows/camelia-bogdan/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here