Execuția bugetară a Primăriei Constanța în anul 2021: a încasat mult mai puțin decât și-a propus, a rămas cu 66 milioane de lei

0
924

Când a făcut bugetul pentru anul trecut, Primăria Constanța, condusă de Felicia Ovanesian și Vergil Chițac, a estimat că va strânge peste 900 de milioane de lei. A plusat apoi la un miliard, pentru ca la final să încaseze efectiv cu peste 16% sub cât își propusese. Mai rău, nici măcar nu reușește să cheltuie banii pe care îi obține (majoritatea vin de la taxele și impozitele plătite de constănțeni), astfel că încheie anul cu un excedent. Desigur, s-ar fi găsit destul de multe de făcut în oraș cu 66 milioane lei.

Când fac bugetul, primarii sunt de obicei optimiști. Momentul adevărului vine însă când ne uităm pe execuția bugetară, adică pe ce s-a întâmplat în realitate. Ei bine, execuția bugetară pe anul 2021 ne arată că primul an de administrație în care orașul a fost condus de Felicia Ovanesian și Vergil Chițac este un dezastru. O spun cifrele.

Raportul privind execuția bugetară pe anul 2021, care va fi supus atenției și votului consilierilor locali în viitoarea ședință, pe 30 mai, spune că încasările sunt mult mai mici decât cele prognozate.

„Bugetul inițial a fost aprobat la un nivel de 995.926.220 de lei, prevederile definitive influențate de rectificări s-au situat la un nivel de 1.067.500.302 lei, iar încasările au fost de 926.674.266 lei.”, se arată în raport.

Așadar, s-a încasat efectiv mai puțin cu aproape 70 de milioane de lei față de bugetul inițial.

„În 2021, gradul de realizare a veniturilor bugetului locale determinat ca raport procentual între veniturile totale încasate și veniturile programate a fost de 86,81%”, potrivit sursei citate.

La un capitol stă primăria mai bine: gradul de realizare a veniturilor bugetului locale determinat ca raport procentual între veniturile proprii încasate și veniturile proprii programate, care a fost de 104,69%. Adică primăria a încasat mai mult decât și-a propus de la constănțeni și firme. Nu a fost în stare să atragă bani din alte surse, cum ar fi guvernamentale sau fonduri europene.

De altfel, grosul încasărilor de aici provine: din impozitele, taxele locale și alte venituri de natura veniturilor proprii, care au fost de 721.168.791 lei. Din sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate au ajuns în municipiul Constanța 93 milioane lei, iar din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale 41 milioane.

Constanța a mai primit 15 milioane de lei de la bugetul de stat pentru finanțarea sănătății.

Prin Program de Dezvoltare Locală au ajuns în oraș 3.171.925 lei. De la Uniunea Europeană și/sau de la alți donatori, în contul plăților efectuate aferente cadrului financiar 2014 – 2020, au intrat în conturi 31 milioane lei.

Raportul aceasta scoate la iveală și o anomalie: un excedent bugetar. Deși veniturile au fost mult mai mici decât cele prognozate, cheltuielile primăriei au fost și mai mici, de 860.487.251 lei. Asta înseamnă că la finalul anului Constanța a avut un excedent de 66.187.015 lei.

Proiectul poate fi consultat AICI.

OPINIA AUTORULUI

Bugetul unui oraș e ca cel al unei familii. Întâi îți acoperi cheltuielile de bază, apoi te gândești la lucruri care îți fac plăcere, iar dacă îți rămâne ceva pui deoparte pentru zile negre. Ar fi absolut ilogic să economisești în timp ce copiii tăi se duc desculți la școală sau dacă nu ți-ai plătit asigurarea de sănătate, să spunem. Ei bine, Constanța este în această situație ilogică. Spitalul de Boli Infecțioase e închis și se bazează pe sponsorizări pentru renovare, mai multe școli nu au săli de sport și nici grupuri sanitare decente, nu avem parcuri și locuri de joacă pentru copii, avem străzi neasfaltate și trotuare lăsate de izbeliște, etc, etc, etc, dar avem un excedent de peste 66 de milioane de lei.

SURSA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here