Doar fiindcă familia ta are afaceri în piscicultură şi tu eşti ministrul Agriculturii, îi poţi aloca firmei acesteia 100 de milioane de lei

0
1006

Publicaţia Agrointeligenţa arată că ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea să aloce aproximativ 100 de milioane de lei către o instituţie fondată împreună cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, bani care să fie redirecţionaţi către piscicultură, domeniul în care familia sa are afaceri.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii aprilie, o Hotărâre prin care majorează cu 93 milioane de euro capitalul social al Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea” SA. Acesta este proiectul prin care Petre Daea şi Liviu Dragnea doreau să învie „Alimentara” şi „Aprozarul”, magazine de stat care să concureze cu hipermarketurile şi care să vândă produse exclusiv româneşti.

Banii, conform hotărârii de guvern, urmau să fie cheltuiţi de Casa Unirea în primul rând în domeniul în care familia lui Daea are afaceri, mai precis pentru eficientizarea activităţii de pescuit, însemnând organizare şi consolidarea unor mecanisme de valorificare (vânzare – cumpărare) peşte şi produse din peşte.

Totuşi, pentru a se realiza propriu-zis această majorare de capital, surse din Ministerul Agriculturii au explicat pentru Agrointeligenţa că este nevoie şi de un ordin de ministru. Aici, Daea se loveşte de funcţionarii din minister, care nu ar dori să semneze documentul, deoarece majorarea de capital social ar putea fi considerată ajutor de stat.

„În Adunarea Generală a Acţionarilor de la Casa Unirea s-a făcut o hotărâre prin care se majorează capitalul social cu o sumă de peste 90 de milioane de lei. Pentru ca această infuzie de capital să fie legală este nevoie şi de un Ordin de ministru care trebuie să fie girat de direcţiile din Ministerul Agriculturii. Funcţionarii şi şefii de birouri nu vor să semneze acest proiect de ordin de ministru pentru că este vorba de ajutor de stat, fapt interzis de instituţiile europene. S-a cerut şi un punct de vedere oficial de la experţi în astfel de probleme şi răspunsul a fost că este ajutor de stat”, a declarat un specialist în domeniu pentru Agrointeligenţa.

Coincidenţa face ca şi familia ministrului Agriculturii să aibă afaceri în domeniul piscicol şi să poată beneficia de aceşti bani. Potrivit G4Media, fiica cea mare a lui Petre Daea deţine din 2006 o fermă piscicolă în Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Firma Piscicultorul SA are luate în concesiune şi 650 de hectare de luciu de apă de la Agenţia Domeniilor Statului. Acesta ar putea fi şi unul din motivele pentru care Petre Daea a demarat o bătălie împotriva cormoranilor, problemă pe care a dus-o până la Bruxelles.

Ministrul Agriculturii a prezentat, în ianuarie, în Comisia pentru pescuit a Parlamentului European, un plan de vânătoare pentru cormorani, în prezent specie protejată la nivelul UE, deoarece aceştia s-au înmulţit foarte mult şi distrug acvacultura. „Cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulţi. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ şi un sector complementar”, spunea atunci Daea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here