Datele Institutului Naţional de Statistică arată că rata inflaţiei a fost de 4,1% luna trecută

0
652

Preţurile au continuat să crească şi în luna mai, la fel ca în luna aprilie. Asta înseamnă că românii plătesc în continuare mai mult pentru aceleaşi produse sau servicii. În acest timp, premierul Vasilica Dăncilă ține să precizeze că Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică au anunţat recent că România are a doua cea mai mare creştere economică din UE pe primul trimestru al acestui an.

Noile date arată o scădere uşoară a ratei inflației faţă de luna aprilie, de la 4,11% la 4,10%. Însă, chiar şi aşa nu se mai vede nici urmă din bucuria creşterii veniturilor.

Dacă ne referim la alimente, vedem că şi de această dată cel mai mult s-au scumpit cartofii, pentru care în luna mai am plătit mai mult cu 55,27%, faţă de decembrie 2018.

De asemenea, legumele şi conservele s-au scumpit şi ele cu peste 24 de procente. Iar pentru citrice şi fructe meridionale am plătit mai mult cu aproximativ 16%.

În cazul produselor nealimentare, cea mai mare creştere de preţuri s-a înregistrat la combustibili, o majorare de 6,21%. Apoi urmează tutunul şi ţigările, cu un avans de aproape 5 procente. Şi energia termică a avut o scumpire lunară de 3,3%.

În cazul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit serviciile de telefonie, unde vedem o creştere cu 6 procente. Şi pentru serviciile poştale am plătit mai mult cu 5,69%, faţă de finele anului trecut.

Banca Naţională a României a majorat prognoza de inflaţie pentru finele anului 2019, de la 3% la 4,2%.

Premierul Vasilica Dăncilă se laudă că Eurostat şi INS au anunţat recent că România are a doua cea mai mare creştere economică din UE pe primul trimestru al acestui an.

„România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creşteri economice din UE. Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică ne-au dat recent din nou veşti bune legate de creşterea PIB: avem a doua cea mai mare creştere economică din UE pe primul trimestru al acestui an. Este un avans sustenabil la care au contribuit aproape toate ramurile economiei”, a declarat Dăncilă.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here