Ca de fiecare dată, în ultima săptămână din ianuarie, decernăm premiile și mențiunile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucureşti pe anul care a trecut, pentru cele mai importante bucătării naționale și specific dominant, cei mai buni bucătari, câteva premii speciale și mențiunile „Preferințele Restocracy” pentru restaurantele apreciate de către noi.
După cum am spus-o de multe ori în ultimii ani, restaurantele din Bucureşti sunt din ce în ce mai bune, diferențele dintre ce putem mânca acum și ce mâncam în urmă cu doar cinci ani fiind remarcabile. După ceremonia de decernare a premiilor vom avea o dezbatere despre situația restaurantelor din Bucureşti în 2018 și ce se așteaptă în viitorul apropiat, pe care o voi sintetiza într-un articol ce va apărea la scurt timp după acesta de aici.
La evaluările pentru desemnarea celor mai bune restaurante din Bucureşti am ținut seama exclusiv de mâncare pentru toate categoriile, cu excepția uneia singure, “Cel mai bun restaurant din Bucureşti in 2018”, pentru care am luat în calcul și ambianta și serviciile. La toate celelalte, însă, titlul de “cel mai bun restaurant din Bucureşti in 2018” pe specificul respectiv înseamnă doar că au cea mai buna mâncare de acel fel. De aceea și scrie pe diplomele acordate “Cea mai buna bucătărie greceasca din Bucureşti în 2018”, de pildă, și nu “Cel mai bun restaurant grecesc din Bucureşti în 2018”.
Premiile au fost date pentru bucătăriile majore care au “reprezentanți” (restaurante) în Bucureşti și pentru câteva specificuri dominante: peste și fructe de mare, sushi, steaks etc.
Ca și în anii trecuți, mai dăm câteva premii speciale pentru restaurantele nou deschise, cel mai reprezentativ spectacol de restaurant și pentru servicii distinctive. Am vrut să-i dăm lui Miki premiul pentru “Cea mai încântătoare făptură întâlnită într-un restaurant bucureștean”, adică premiul pe care l-a primit anul trecut Alexandra de la MAIZE, însă nu am mai găsit-o pe Miki ca să-i spunem să vină să-și ia premiul, așa ca am renunțat.
La fel, premiem pe cel mai bun chef din Bucureşti, și dăm câteva mențiuni “Preferințele Restocracy” restaurantelor și cafenelelor care ne-au plăcut în mod special, chiar daca nu au câștigat ceva la vreo categorie.
Ne așteptăm ca o buna parte dintre restaurantele care au câștigat premiile anul trecut să le ia și anul acesta. Am anticipat bine, ceea ce ne întărește convingerea ca avem o buna cunoaștere a pieței și că suntem capabili să anticipam corect, cel puțin pe termen scurt.
Ca și în anii trecuți, nu am dat premii pentru categoriile (bucătăriile) pentru care sunt prea puține restaurante în Bucureşti spre a putea face un adevărat clasament: bucătăriile indiana, thailandeza etc., chiar dacă și acestea sunt între bucătăriile mari și reprezentative ale lumii.
La bucătăria italiană am făcut un premiu doar pentru restaurantele cu bucătărie fină, deoarece toate încercările de a diferenția și departaja restaurantele cu specific italian tradițional, cu bucătăria lor clasică, populară, eu eșuat, chiar și atunci când am făcut echipe întregi de evaluatori italieni, în încercarea de a spori obiectivitatea. Fiecare indica alt restaurant drept “cel mai bun restaurant italian tradițional din Bucureşti”, așa că ne-am îndreptat atenția doar către foarte puținele restaurante italienești cu bucătărie fină, în ciuda protestelor multor italieni care le acuză de adevărate “blasfemii” și nici măcar nu le consideră “restaurante italienești”.
Fiind cea mai importantă, bucătăria românească a făcut obiectul unei analize mai amănunțite. Anul trecut nu am dat un premiu pentru “cea mai bună bucătărie românească fină”, deoarece abia apăruse această bucătărie, de o luna. Însă anul acesta am avut cu ce compara și primesc premiul.
A fost simplu și la bucătăria boierească, însă mari probleme am avut la bucătăria tradițională românească, cea țărănească, deoarece toți, aproape fără excepție, își iau produsele din aceleași locuri (preponderent de la cash & carry sau supermarketuri) și nu prea poți găsi diferențe detectabile între gusturile mâncărurilor “tradițional românești” din aceste restaurante, oricât te-ai chinui. Și asta nu atât din vina restaurantelor respective, care și-ar aduce, poate, produse tradiționale mai bune, făcute în ferme mici, însă statul a impus niște reguli atât de aberante încât te obligă să iei aproape orice materie primă de la supermarket, deoarece doar ei pot face rost de toate avizele și hârtiile pe care trebuie să le prezinți în caz că vin unii să te controleze.
Dintre bucătăriile apropiat-orientale și nord africane, am premiat anul acesta doar pe cea libaneză, care este mult mai bine reprezentată în Bucureşti decât toate celelalte la un loc.
Am introdus, în premieră, și bucătăriile mediteraneene, deoarece multe restaurante își declară acest specific, chiar daca unele nu au vreo legătură cu el. Și am făcut împărțirea care se face peste tot: bucătăria mediteraneană vestică și nordică, adică cea europeană, și bucătăria orientală sudică și estică, adică cea nord africană și orientală.
Nu am făcut, de asemenea, o categorie distinctă pentru noile bucătarii creative fine, nouvelles cuisines, moleculare etc., pentru că încă sunt puține restaurante de acest tip în Bucureşti. Sperăm să ajungă și ele anul acesta la un număr care să permită alcătuirea unui grup distinct.
Anul acesta vom finaliza și mecanismele de repertoriere, descriere și, eventual, evaluare a altor categorii adiționale din zona food & bar (cafenele, ceainarii, berarii, terase, cofetarii și patiserii, localuri boeme etc.), așa că premiile de la începutul anului următor le vor include și pe multe dintre acestea, fără îndoială.
Premiile au fost făcute publice în ultima zi de ianuarie și au fost înmânate câștigătorilor în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri 1 februarie 2019 la Hotel Epoque, un eveniment finanțat de către partenerii noștri Ursus, Barilla, Jidvei și Maxigel, cărora le mulțumesc din nou aici, în public.
Va mulțumesc dinainte pentru comentariile pe care le veți face în legătură cu aceste clasamente și cu premiile Restocracy!
George Butunoiu
fondator și evaluator principal Restocracy
Premiile Restocracy 2018 – Bucureşti
Cel mai bun restaurant din Bucureşti în 2018 – Le Bistrot Francais
Am mai luat în calcul câteva restaurante pentru acest premiu (Maize, Ginger, Veranda Casa Frumoasa etc.), însă Le Bistrot Francais e, totuși, cel mai aproape de tipologia “restaurantului de lux” la care se așteaptă cineva când aude despre un astfel de titlu.
Bucatarii nationale si specific dominant:
Cel mai bun restaurant romanesc boieresc din Bucureşti în 2018 – Zexe
În Bucureşti sunt doar două restaurante care au mâncare românească boiereasca, Zexe și Jariștea. Am dat premiul tot lui Zexe, ca și anul trecut.
Cel mai bun restaurant cu Bucătărie Românească Fină din Bucureşti în 2018 – MAIZE
Și aici sunt foarte puține restaurante în Bucureşti, fiindcă Noua Bucătărie Fină Românească e abia la început, are un singur an de când a apărut, așa că puțini au reușit să pătrundă. Alegerea a fost simpla aici, MAIZE e încă detașat de celelalte câteva restaurante similare. Sper să se ascută concurenta anul acesta…
Cel mai bun restaurant romanesc tradițional din Bucureşti în 2018 – Caru’ cu Bere
Aici a fost greu, după cum am spus. Ne-am gândit și la Lacrimi și Sfinți al lui Mircea Dinescu, însă ei își spun (și așa si este), bucătărie creativă românească, contemporană, și nu se încadrează bine în niciuna dintre aceste trei categorii de bucătărie românească, dacă nu o punem la socoteală și pe cea urbană. Cei de la Caru’ cu Bere au câțiva furnizori speciali și referințele celor care l-au vizitat sunt bune, în ciuda volumului imens. Daca alte restaurante cu specific tradițional românesc se simt nedreptățite, poate că au dreptate, măcar într-o oarecare măsură.
Cel mai bun restaurant cu specific internațional din Bucureşti în 2018 – Joseph by Joseph Hadad
Și aici am avut mai multe restaurante pe short-list: Prime, Casa di David, Veranda Casa Frumoasa, si nu numai. I-am dat premiul lui Joseph Hadad știind, mai degrabă, ce poate face dacă vrea, și nu pentru ce găsești în farfuria de zi cu zi de la restaurantul lui din Aviatorilor.
Cel mai bun restaurant italian din Bucureşti în 2018 – Poesia
Cu mențiunea de mai sus cu privire la bucătăria italiană tradițională, aici alegerea a fost mai simplă, fiindcă Poesia e singurul restaurant cu specific italian din Bucureşti care face ceea ce noi, la Restocracy, considerăm bucătărie fină. Și alte restaurante italienești (Le Vivier, Isoletta) au produse de cea mai bună calitate și fac bucătărie fină, într-o oarecare măsură, însă Poesia ni s-a părut ceva mai original și mai îndrăzneț și de aceea l-am premiat ca restaurantul cu cea mai buna bucătărie italiană din Bucureşti în 2018. La fel ca și anul trecut, de altfel.
Cel mai bun restaurant franțuzesc din Bucureşti in 2018 – L’Atelier
Aici alegerea a trebuit sa fie făcută între Le Bistrot Francais și L’Atelier, la egalitate în evaluările noastre, așa ca am ales L’Atelier pentru cea mai buna bucătărie franțuzească din Bucuresti, și pentru ca i-am dat “premiul cel mare”, deja, lui Le Bistrot Francais.
Cel mai bun restaurant japonez din Bucureşti in 2018 – Yuki
Am luat în calcul restaurantele japoneze “generaliste”, pentru ca sushi are deja o categorie separată. Alegerea a fost făcută între Yuki și Benihana, la fel de bune în evaluările noastre, chiar dacă meniurile sunt foarte diferite. I-am dat lui Yuki, mai degrabă, fiindcă Benihana a luat premiul anul trecut…
Cel mai bun restaurant nord-vest mediteranean (european) din Bucureşti în 2018 – Corto Maltese
Oricum am luat-o, nu i-am găsit concurenți foarte puternici lui Corto Maltese, așa ca alegerea a fost aproape naturală.
Cel mai bun restaurant sud-est mediteranean (bucătărie orientală și nord-africană) din Bucureşti în 2018 – Sharkia
Lui Sharkia i-am fi putut da la fel de bine și premiul pentru cea mai buna bucătărie libaneză și apropiat-orientală din Bucureşti, fiindcă se detașează (deși nu foarte mult) de celelalte restaurante orientale, însă am preferat să introducem această categorie separată, distinctă, și de dragul simetriei, nu în ultimul rând.
Cel mai bun restaurant grecesc din Bucureşti în 2018 – Amvrosia
Surprinzător, nu sunt atât de multe restaurante grecești în Bucureşti pe cât și-ar închipui oricine. Doamna Zisi de la Amvrosia gătește foarte bine când găsește produse bune și când se și ocupă personal de la un capăt la altul. Tot ce se poate ca în anumite zile mâncarea să nu fie la fel de bună la Amvrosia, dacă nu e Doamna Zisi pe acolo. Însă când a fost bună, a fost foarte bună, nu am mâncat în altă parte mai bine grecește, așa ca i-am dat și anul acesta premiul.
Cel mai bun restaurant spaniol din Bucureşti în 2018 – Pata Negra
Pata Negra e singurul restaurant spaniol din Bucureşti – dintre cele puține, trebuie spus – care încearcă să facă mâncare ceva mai deosebită, mai originală și mai bine pusă în farfurie. Ceilalți merg exclusiv pe bucătăria tradițională, populară. De aceea i-am dat premiul pentru cea mai buna bucătărie spaniolă din Bucureşti în 2018 lui Pata Negra.
Cel mai bun restaurant libanez din Bucureşti în 2018 – Four Seasons
Aici chiar că a fost dificil! Sunt trei restaurante libaneze în top: Piccolo Mondo, Zaitoone si Four Seasons, și chiar libanezii lor le numesc alternativ și în egala măsură pe fiecare alternativ când le ceri sa spună care e cel mai bun restaurant libanez din Bucureşti. Și acum a intrat în forță și cu mare pompă și Mandaloun, de câteva luni, și are toate șansele să le ia premiul anul viitor, dacă nu-l vor închide cei care sancționează restaurantele în care se fumează fără nicio jenă.
Cel mai bun restaurant chinezesc din Bucureşti în 2018 – Zen Garden
Pentru noi a fost ușor să desemnăm Zen Garden ca fiind cel mai bun restaurant chinezesc din Bucureşti în 2018, ca și anul trecut, de altfel. Totuși, părerile pe piață sunt atât de divizate, încât nici nu ne-am mai pus problema să ținem seama și de altele.
Cea mai buna bucătărie urbana din Bucureşti în 2018 – MA Bistro
Recunosc ca nu am vizitat toate restaurantele cu bucătărie urbană din Bucureşti, creativă, modernă, contemporană, cele care au bucătari tineri, de obicei, pasionați și cu imaginație. Dintre cele pe care le știm, însă, micul MA Bistro de la Piața Floreasca ni s-a părut ca are cea mai bună mâncare. Totuși, desemnarea premiului pentru această categorie cu cea mai buna bucătărie urbană din Bucureşti în 2018 trebuie privită cu rezerva semnalată mai sus.
Cel mai bun sushi bar din Bucureşti în 2018 – Ginger
Și Argentine și Yoshi au sushi la fel de bun, când îți prepară cei doi chefs ceva special, așa cum știu ei să facă, însă la Ginger de la Radisson fac asta oricând și pentru oricine, de asta le-am dat premiul pentru cel mai bun sushi bar din Bucureşti în 2018.
Cel mai bun oister & caviar bar din Bucureşti în 2018 – Le Vivier
Le Vivier au cele mai bune fructe de mare fine și crude din Bucureşti, la fel ca și Isoletta, de altfel, Mesogios și alte câteva restaurante care, din ce am auzit, le cumpără tot de la Le Vivier. Sau, oricum, de la același furnizor de stridii și fructe de mare din Bretagne, în Franța, cele mai bune din lume. Așadar, alegerea Le Vivier drept cel mai bun oister & caviar bar din Bucureşti a fost aproape naturală.
Cel mai bun steakhouse din Bucureşti în 2018 – Red Angus
Aici am făcut o alegere subiectivă, pentru că și JW Steakhouse de la Marriott, și Osho și Vacamuu sunt la fel de bune, cu vită de cea mai bună calitate și echipamente de top în bucătărie. Or, l-am ales și noi pe cel mai mic dintre ei, Red Angus din Centrul Vechi, drept cel mai bun steakhouse din Bucureşti în 2018 spre încurajarea altor “outsiders” să intre în această competiție.
Cel mai bun restaurant de peste și fructe de mare din Bucureşti în 2018 – Mesogios
Și aici a fost greu de ales, fiindcă sunt multe alte restaurante de peste și fructe de mare la fel de bune – e suficient să vă uitați la rezultatele competiției noastre din 2018 la categoria peste și fructe de mare: Isoletta, Fish House (câștigătorul competiției), Raionul de Pește și altele. Totuși, Mesogios are o eleganță aparte, așa că l-am diferențiat și prin aceasta când am decis să-i dăm titlul de cel mai bun restaurante de peste și fructe de mare din Bucureşti în 2018.
* * *
Cel mai bun Chef din Bucureşti în 2018:
Nici aici nu am stat prea mult pe gânduri, i-am dat premiul Cel mai bun și mai creativ chef din Bucureşti în 2018 lui Alex Petricean de la MAIZE, și pentru încurajarea noii generații de tineri si talentați chefs, nu în ultimul rând.
Premiile speciale:
Cel mai bun restaurant nou deschis în Bucureşti în 2018 – KAIAMO
Alegerea a fost naturală, pentru ca acest restaurant Kaiamo are și mâncare foarte bună, e și foarte original, spectaculos amenajat, cu servicii aparte și, înainte de toate, pentru ca e un promotor al Noii Bucătarii Românești Fine și Creative.
Cel mai original spectacol de restaurant din Bucureşti în 2018 – Locanta Jariștea
Și în 2018 și înainte, Locanta Jariștea a avut mereu spectacolele acelea seara care încântă de zeci de ani pe cei care se duc acolo. Nu toți sunt admiratori ai astfel de spectacole, nici ai amenajării opulente cu toate din alte vremuri, însă nouă ne place, așa ca i-am dat premiul pentru cel mai original spectacol de restaurant din Bucureşti.
Cel mai distinctiv serviciu într-un restaurant bucureștean în 2018 – Chelnerițele de la Select
Am premiat de fiecare dată serviciile din restaurante. Extrem de subiectiv, desigur, însă e felul nostru de a arăta ce considerăm un serviciu bun într-un local și ce unul prost. Cele trei chelnerițe de la Select (în poza din dreapta sus) sunt acolo de zeci de ani, așa ca ar fi putut primi acest premiu la fel de bine și în anii trecuți. Sunt niște personaje de film, în adevăratul sens al cuvântului. Păcat că nu vor veni să-si ia premiul, nu le va lăsa managerul să plece, fiindcă nu mai are cu cine lucra în restaurant. Poate ca vom face un video cu ele într-o zi, să le vedeți și altfel decât nemișcate în poză.
Aveam în plan să-i dăm lui Miki premiul pentru «Cea mai încântătoare făptură întâlnită într-un restaurant din Bucureşti 2018», dar nu am mai găsit-o, a plecat de la restaurantul în care am văzut-o ultima dată și nu mai știm nimic de ea. Poate ca la anul…
Mențiuni – Preferintele Restocracy: Argentine și Infinitea
Anul acesta le-am dat celor de la Argentine, care au un mare chef, pe Catalin Petrescu. Le-am dat și celor de la Infinitea, mic bistrou, ceainărie și cafenea, pentru ca au avut curajul sa fie din altă lume într-un oraș care nu mai are repere.
Asta e tot pe anul acesta, urmează în câteva săptămâni să lansăm competiția «Topul mâncărurilor din Bucureşti în 2019», a doua ediție, continuarea celei bine cunoscute deja, de anul trecut…