Anca Dragu, fost ministru de Finante, a vorbit, la o intalnire la Academia de Studii Economice, despre riscurile interne si cele externe la adresa economiei romanesti

0
1725

Anca Dragu a fost numita ministru de Finante in 17 noiembrie 2015, cand l-a inlocuit pe Eugen Teodorovici, odata cu instalarea Guvernului Dacian Ciolos. Mai bine de un deceniu, Anca Paliu Dragu a participat la toate discutiile dintre oficialii romani care s-au succedat la putere si delegatiile Fondului Monetar.  Este licentiata in Finante-Banci, ASE, si in Politici Publice si Integrare Europeana – SNSPA. De asemenea, are un program de studii avansate de Economie si Afaceri Internationale la Universitatea George Washington, si a obtinut titlul de doctor in finante de la ASE.

Anca Dragu a vorbit, la o intalnire la Academia de Studii Economice,despre riscurile interne si cele externe la adresa economiei romanesti.

“Exista riscuri externe si interne. In 2012 am avut un curs depreciat din doua motive: cand erau probleme politice interne, cand era problema Greciei. Toti care am platit factura telefonica sau credite, toti am simtit acest curs. Riscurile externe ne afecteaza cel mai tare prin efectul de contagiune, iar cel mai usor indicator de observat este cursul valutar”, a spus Anca Dragu.

Pe riscurile interne avem socuri care ne pot costa. Cel mai important risc intern este legat de stabilitatea si predictibilitatea fiscala. “Statul roman are prostul obicei de a schimba peste noapte sistemul de taxe si impozite pentru ca uneori e o dovada de forta. Ce ministru sunt eu daca nu schimb taxele? Uneori numai pentru ca ministrul considera ca e de datoria lui sa o faca. Alteori e doar un comportament neonest care denota lipsa de respect la adresa contribuabililor. Iar cineva intotdeauna petrecerea celorlalti. Faptul ca Statul schimba frecvent fiscalitatea si ca asta nu i se pare o problema va rog sa ma credeti ca e anormal. Traim o situatie anormala pe care suntem cu totii datori sa o admonestam”, a mai spus fostul ministru al Finantelor. “Investitorii au fost neplacut surprinsi de asemenea intentii. A trecut discutia cu impozitul pe gospodarie si in scurt timp a aparut alta: cea legata de impozitul pe cifra de afaceri.”, a mai afirmat Anca Dragu.

Ea s-a referit si la colectarea slaba la buget din partea ANAF.

” Se spune ca un numar de cateva sute din marii contribuabili au primit zero in primele luni si ca asta ar justifica incasarile, cu 4 miliarde  sub program. Eu nu inteleg de unde avem crestere de aproape 6%, cand marile firme sunt pe pierdere. Bun, ni se spune ca e consumul. Dar cineva vinde acele produse pe care oamenii sa le poata consuma. Comenzile din industrie, zona de industrie e la 8-9%. Totul merge, mai putin incasarile. Undeva e un mismatch, o nepotrivire. Apoi avem incasarile din TVA. Ai crestere de consum de 9%, iar TVA-ul scade cu 4-5%?”, se intreaba retoric Dragu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here