Afacerile din industria modei cresc de la an la an în Romania, business-ul cu haine de firmă bătând recordul istoric în 2018

0
1869

Conform unui studiu KeysFin privind dinamica industriei modei, industria de modă din România este unul dintre angajatorii semnificativi din economie, dovadă că numărul angajaţilor s-a păstrat constant în intervalul 2013-2017, în jurul a 200.000 de salariaţi.

„Important şi relevant este că mai mult de trei sferturi dintre angajaţi lucrează în sectorul de producţie, care atrage afaceri pe orizontală. România produce foarte mult în lohn, cel mai mult pentru export însă şi piaţa internă devine tot mai importantă”, spun analiştii de la KeysFin.

Rezultatul net înregistrat de piaţa de fashion în 2016 a crescut de aproape patru ori faţă de 2013, de la 346,1 milioane de lei la 1,31 miliarde de lei, semn că afacerile au fost, de la an la an, tot mai profitabile. Profitul total raportat de companii s-a ridicat la 1,87 miliarde lei.

„Perspectivele lui 2018 sunt în general pozitive, pe fondul creşterii consumului. Un avans de 10-15% este de luat în calcul pentru următoarele 12 luni, pe fondul extinderii reţelelor de magazine şi, în general, a ofertei comercianţilor şi producătorilor. Principalul semn de întrebare este dat de inflaţie şi de cursul valutar, care pot influenţa politicile comerciale ale companiilor, dinamica producţiei şi a ofertei”, spun analiştii de la KeysFin.

Din punct de vedere geografic, cei mai mulţi producători din industria de fashion sunt înregistraţi în Bucureşti (865), aceştia având un business de peste 1 miliard de lei în 2016. În topul industriei, după numărul de firme, urmează judeţele Cluj (228 firme) şi Neamţ (209).

H&M, Zara, C&A şi Pepco sunt principalii actori într-o piaţă de fashion evaluată la aproape 5 miliarde de euro, afirmă experţii de la KeysFin, într-un studiu privind dinamica industriei modei.

Cel mai important jucător din lume este Nike (care deţine şi brandul Converse), cu vânzări de 30,4 miliarde de euro în anul fiscal 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here