Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Rata şomajului calculată conform standardelor internaţionale a continuat să scadă în septembrie şi a ajuns la 5,9%, o valoare apropiată de cea din anii de creştere puternică a economiei 2007-2008. În luna decembrie 2015 rata şomajului era de 6,7%. Îmbunătăţirea pieţei muncii atât pe segmentul privat cât şi pe cel public susţine consumul populaţiei în prezent, care la rândul său este un element cheie al creşterii economice de cel puţin 4,5% prognozată pentru acest an.

  • Leul a rămas foarte aproape de nivelul de 4,50 în raport cu euro specific ultimei luni şi a fost cotat de BNR la 4,5040. Întărirea leului faţă de dolar a continuat iar Banca Centrală a afişat o cotaţie de 4,0652 după ce moneda americană s-a depreciat spre 1,11 în raport cu euro pe pieţele externe pe seama riscurilor aduse de apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA. Principalul eveniment aşteptat ieri de către investitori a fost decizia de politică monetară a FED care a fost comunicată la 20:00 ora României. Rezultatul a fost cel aşteptat de pieţe, respectiv dobândă neschimbată la 0,25-0,50%. Posibilitatea unei majorări a dobânzii la următoarea şedinţă de pe 14 decembrie este ridicată.
  • Ministerul de Finanţe va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în decembrie 2022 în valoare de 400 milioane lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here