Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Banca Națională a României a menținut dobânda de politică monetară la 1,75%, îngustând însă coridorul simetric de dobânzi la ±1,25pp de la ±1,5pp anterior. Astfel, dobânda la facilitatea de depozit este acum de 0,5%, de la 0,25%, iar dobânda la facilitate de credit a devenit 3% de la 3,25%. Guvernatorul Mugur Isărescu a sugerat în timpul conferinței de
presă că BNR ar putea îngusta încă o dată coridorul în jurul dobânzii cheie în viitor, fără însă să ofere detalii cu privire la momentul unei asemenea măsuri. Formularea ”management adecvat al lichidității în sectorul bancar” a fost menținută în
comunicatul de presă, ceea ce sugerează o fluctuație a dobânzilor pe termen scurt în intervalul 0,5-1,75%.

Banca Naţională a României a derulat ieri o operațiune repo la o săptămână, prima de acest gen din august 2015, prin care a injectat în piață lichiditate de 9,4 miliarde lei la o dobândă de 1,75%. Un număr de 13 bănci au participat la tranzacția repo. Așteptările sunt de îmbunătățire ușoară a lichidității din piață, dar aceasta depinde în mare parte și de o potențială decizie a BNR de derularea a unui nou repo la data de 10 octombrie a.c.

Estimările Ministerului Finanțelor Publice (MFP) arată că veniturile din dividendele speciale distribuite de companiile de stat se vor ridica la 1,25 miliarde lei (0,1% din PIB). Din această sumă, MFP a încasat deja 525 milioane lei. În timp ce aceste venituri vor avea un impact pozitiv asupra deficitului bugetar pe standard cash, nu este încă clar dacă ele vor fi luate în considerare la calcularea deficitului bugetar pe metodologia Eurostat. Cu toate acestea, guvernul are încă spațiu de manevră, astfel încât să mențină în acest an deficitul bugetar la 3% pe standard ESA printr-un control strict al cheltuielilor de investiții.

Dinamica anuală a comerţului cu amănuntul a accelerat până la 15,9% în august de la 10,8% pe seria brută, accelerare care a fost susținută de o creștere solidă a vânzărilor de carburanți (+18,4%) înainte de reintroducerea accizei suplimentare din toamnă. Vânzările de produse nealimentare au accelerat, de asemenea, la 18,5% la nivel anual reflectând optimismul în rândul consumatorilor care au majorat cheltuielile de bunuri ciclice. Vânzările prin internet de bunuri nealimentare au crescut anual cu numai puțin de 61,9% în august față de 28,4% în perioada ianuarie-iulie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here