Negocierile pentru vânzarea Băncii Româneşti se apropie de final. Se pregăteşte Bancpost

0
2653

Săptămâna viitoare urmează să fie anunţat numele instituţiei de credit care va cumpăra entitatea cu acţionariat grec, după cum au spus surse apropiate tranzacţiei. Acestea au precizat că OTP Bank ar urma să achiziţioneze, cu o probabilitate de 95%, Banca Românească.

Conform aceloraşi surse, negocierile sunt la nivel de Head Office şi încă nu au fost finalizate 100%. Cel mai probabil, săptămâna viitoare vom şti cine este cumpărătorul, care va fi OTP Bank, cu o probabilitate de 95%, pentru că nimic nu este sigur 100% în acest moment. Şi preţul tranzacţiei este negociat tot între acţionari, iar acesta cred că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente.

Se pare că instituţia care va cumpăra Banca Românească va prelua şi datoria de 550 de milioane de euro pe care entitatea din ţara noastră o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.

Pe lângă OTP Bank, în cursa pentru preluarea Băncii Româneşti se mai află şi Banca Transilvania. Niciuna din cele două bănci interesate de Banca Românească nu ar fi la prima achiziţie, în ultimii ani acestea finalizând şi alte tranzacţii – respectiv OTP Bank a achiziţionat Millennium Bank, iar Banca Transilvania a cumpărat Volksbank.

La finalul lunii februarie 2017, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, a anunţat că banca pe care o conduce este posibil să achiziţioneze o bancă în acest an, menţionând că instituţia financiară care ar urma să fie cumpărată ar trebui să aibă o cotă de piaţă în ţara noastră de cel puţin 1%, obiectivul OTP Bank fiind să atingă o cotă de piaţă de 5%, în trei ani. Acest lucru este aproape imposibil de realizat doar pe cale organică, conform domnului Diosi.

 Potrivit datelor BNR, Banca Românească se numără printre băncile cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%.

 NBG, al doilea mare grup bancar elen, urmează să vândă mai multe active din Balcani, conform declaraţiilor făcute recent de directorul general Leonidas Fragiadakis, într-un interviu acordat Reuters. Domnia sa a menţionat: “Suntem pe punctul să anunţăm un cumpărător pentru Banca Românească. Vânzarea va fi finalizată în următoarele luni şi va majora capitalul şi nivelul lichidităţilor grupului”. Tranzacţia beneficiază de consultanţa băncii elveţiene Credit Suisse.

 Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, care vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.
La începutul acestui an, NBG a vândut o participaţie de 99,1% din subsidiara sa din Bulgaria, United Bulgarian Bank, şi din divizia de leasing Interlease EAD către grupul bancar belgian KBC, pentru 610 milioane de euro. De asemenea, în luna iunie 2016, NBG şi-a vândut divizia din Turcia, Finansbank, către Qatar National Bank, pentru 2,7 miliarde de euro.
NBG a mai înstrăinat divizia de private equity NBGI, complexul hotelier Astir Palace şi subsidiara din Africa de Sud.
După trei runde de recapitalizare, NBG este controlată în proporţie de 40% de fondul elen de salvare a băncilor, HFSF.

OTP Bank şi Banca Transilvania s-au arătat interesate şi de achiziţionarea Bancpost, potrivit informaţiilor din piaţă.
Termenul pentru depunerea ofertelor ar urma să fie tot săptămâna viitoare, după care vor mai fi necesare încă cel puţin două luni până la adoptarea unei decizii.
Kathimerini a scris, conform Agerpres, că Eurobank urmează să finalizeze, până la sfârşitul anului în curs, vânzarea subsidiarei sale din România (Bancpost), mişcare ce va însemna sfârşitul programului de restructurare a activităţilor externe ale grupului bancar elen.

Sandor Csanyi a declarat, potrivit Agerpres: “Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început”.

 Acesta a precizat că OTP derulează procedurile de due diligence pentru achiziţionarea unei bănci din ţara noastră şi este pe punctul de a finaliza o altă achiziţie în Muntenegru, menţionând că, în România, OTP vrea să facă o ofertă pentru preluarea Bancpost atunci când Eurobank o va scoate la vânzare. “Sunt mai multe bănci de vânzare în România şi le vom examina pe fiecare în parte”, a adăugat CEO-ul de la OTP.

 Bancpost, cu active totale de 3,4 miliarde de euro şi 2.255 angajaţi, are o reţea de 174 de sucursale în România, care este una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei.  Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine 2,4% din Eurobank, al treilea creditor elen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here