Zoltan Prosszer – actionarul majoritar de la Romcab obligat de instanta sa derueze o oferta publica de vanzare

0
4277
Zoltan Prosszer
ASF a transmis, în noiembrie 2015, că procesul de restructurare a pieţei Rasdaq a fost finalizat, astfel că 311 societăţi s-au transferat pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare, iar 562 emitenţi au fost retraşi de la tranzacţionare în baza prevederilor Legii 151/2014.
Situaţia „Romcab” se adaugă altor zeci rămase neclarificate, după desfiinţarea Rasdaq, unde acţionarii au intentat procese pentru diverse speţe, precum nefinalizarea procedurii de retragere sau probleme în stabilirea evaluatorilor.
 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în procesul intentat de „Sadalbari”, acţionarul majoritar de la „Romcab” (MCAB), privind anularea deciziei Autorităţii, prin care acţionarul fusese obligat să facă ofertă publică de preluare obligatorie (OPP) a companiei.
Conform informatiilor publicate in ziarul Bursa La începutul lui 2014, ASF l-a avertizat pe Zoltan Prosszer, în calitate de acţionar indirect al „Romcab” (simbol MCAB), pentru că nu a făcut OPP, precizând că, în cadrul societăţii „Sadalbari” Târgu Mureş, care deţine 69,02% din drepturile de vot asupra „Romcab”, deţinătorul final este Zoltan Prosszer.
Potrivit legii pieţei de capital, un acţionar este obligat să deruleze o ofertă publică de preluare atunci când depăşeşte pragul de deţinere de 33%.
Dar, în 2015, Curtea de Apel a considerat că Zoltan Prosszer are dreptate şi că nu trebuie să facă OPP, ASF făcând recurs.
Între timp, piaţa Rasdaq s-a desfiinţat, prin lege, iar Romcab a ales să se listeze pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, şi nu pe sistemul alternativ AeRO. ASF a considerat că acţionarii care fuseseră obligaţi să facă oferte de preluare, atunci când emitenţii erau listaţi pe Rasdaq, nu mai au aceste obligaţii, la mutarea pe AeRO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here