”ziaristii” de la Profit au mai invetat o stire

0
1354

Grupul polonez Orbis, cel mai mare lanț hotelier din Europa Centrală, este interesat să preia lanțul hotelier românesc Continental, cu 13 unități de cazare în mai multe orașe din țară, deținut de omul de afaceri Radu Enache și de fondul spaniol de investiții GED, potrivit mai multor surse din piața de turism. Continental Hotels este evaluat la peste 100 de milioane de euro. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Cu 29,8% din acțiunile Continental Hotels, achiziționate în urmă cu șase ani, fondul spaniol GED ar agrea un exit, spun sursele citate. În contextul actual, în care hotelurile sunt taxate cu impozitul specific, pe număr de camere și sezonalitate, este posibil ca nici Radu Enache să nu excludă categoric ideea vânzării. Contactate de Profit.ro, niciuna dintre cele trei părți – Radu Enache, GED și grupul polonez Orbis – nu a comentat până la ora transmiterii știrii. UPDATE vineri ora 14.22 După 3 zile în care nu au dorit să comenteze, reprezentanții Orbis au transmis următorul mesaj: “Referitor la informațiile publicate în media în cursul zilei de ieri, despre un oarecare interes al Orbis de a prelua grupul hotelier Continental Hotels, compania subliniază că nu există niciun proces de negociere în curs și nicio decizie de business nu a fost luată. Chiar dacă piața din România rămâne printre principalele noastre priorități în anii ce urmează, este prematur să anunțăm orice intenție de a cumpăra vreun hotel sau vreun grup hotelier în mod special. Prin urmare, publicarea de informații cu privire la preluarea grupului hotelier Continental Hotels sau la începerea vreunei negocieri este nejustificată”. În luna mai, Orbis a deschis la Sighișoara un hotel sub brandul Mercure, primul din afara Bucureștiului. În 2015, polonezii au semnat cu acționarul său strategic, Accor, un contract de preluare a 46 de hoteluri din șase țări din Europa, printre care și România, și un contract master de licențiere.

De asemenea, a început lucrările de construcție la primul hotel ibis Styles din România, la Arad. Astfel, Orbis  deține în România mai multe hoteluri, cu peste 1.200 de camere, respectiv hotelul Pullman (World Trade Center), un Novotel, patru unități trei stele ibis (două în București și câte unul în Constanța și Sibiu) și un hotel Mercure. ”România este o piață foarte promițătoare cu un mare potențial, una dintre piețele cheie din regiune și un element important al strategiei noastre de dezvoltare”, spunea anul trecut Gilles Clavie, Președinte și CEO al Orbis Hotel Group. Lanțul Continental are 13 hoteluri în România, dintre care patru sunt sub brandul Ibis, iar celelalte, unități de la 2 la 5 stele, sunt sub sigla Continental în mai multe orașe (cu mărcile Grand Hotel Continental, Continental Forum și Hello).

În piață au apărut de mai mult timp informații că spaniolii de la GED vor să-și vândă participațiile în România, printre care și pe cea de la agenția de turism Happy Tour, operațiune confirmată oficial pentru Profit.ro de omul de afaceri Dragoș Anastasiu, care a declarat că discută preluarea agenției. GED Capital a investit în România, începând din 1996, peste 210 milioane de euro. Cea mai recentă achiziție în România a fost realizată de GED în 2012, prin preluarea hotelului Duke de pe Bulevardul Dacia din centrul Bucureștiului și a unui depozit în Popești Leordeni. GED mai deține participații în Continental Hotels și controlează grupul de servicii de turism Happy Tour și Infopress Group, cu activități pe piața tipăriturilor. De asemenea, fondul are în portofoliu afaceri precum Diamedix (diagnostic de laborator), Rosegur (servicii de securitate), Fonomat și TEB Energy Business (servicii de eficiență energetică). Grupul hotelier Orbis este cel mai mare lanț de hoteluri din Polonia și Europa Centrală, cu 117 hoteluri, și este singurul licențiator pentru toate brandurile Accor în 16 țări: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Grupul are în total 20.000 camere, iar hotelurile operează sub brandurile Sofitel, Pullman, M Gallery, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles și ibis budget.

Iata reactia grupului Orbis mai jos:
 
”Nu exista nici o tranzactie si nici o negociere in curs”
Declarație a Orbis Hotel Group eferitor la informațiile publicate în media în cursul zilei de ieri cu privire la preluarea Continental Hotels
Referitor la informațiile publicate în media în cursul zilei de ieri, despre un oarecare interes al Orbis de a prelua grupul hotelier Continental Hotels, compania subliniază că nu există niciun proces de negociere în curs și nicio decizie de business nu a fost luată.

Chiar dacă piața din România rămâne printre principalele noastre priorități în anii ce urmează, este prematur să anunțăm orice intenție de a cumpăra vreun hotel sau vreun grup hotelier în mod special.

Prin urmare, publicarea de informații cu privire la preluarea grupului hotelier Continental Hotels sau la începerea vreunei negocieri, este nejustificată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here