Viscolul provoacă un vârf de consum energetic. Sunt așteptate recorduri istorice ale consumului la -31 grade Celsius. Bulgaria a solicitat ajutor de urgență pentru furnizarea energiei electrice

0
2020
cod-portocaliu-de-viscol-si-ninsori

Din cauza temperaturilor scăzute, în zilele de 9 şi 10 ianuarie sunt aşteptate recorduri istorice ale consumului de energie, astfel că se suplimentează producţia, dar costurile acestui efort nu se vor reflecta în facturile emise populaţiei, a precizat luni ministrul Energiei, Florian-Toma Petcu.

Ministrul a anunţat, la finalul şedinţei Comandamentului Energetic de iarnă, că pe partea de energie electrică consumul va depăşi 9.500 MW pe zi, iar cel de gaze ar putea ajunge la 74 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă un record istoric, în condiţiile în care până acum maximul a fost de 71,2 milioane de metri cubi. Temperaturile anunțate de meteorologi vor ajunge și la -31 grade Celsius in Transilvania.

Importăm 16 milioane de metri cubi

„Avem circa 26 de milioane de metri cubi din rezerve, 28 de milioane de metri cubi din producţia zilnică şi 16 milioane metri cubi pe care şi le-au asumat furnizorii că le importă. În plusm s-a luat decizia ca Elcen, CET Brazi şi CET Galaţi să treacă de pe gaz pe păcură, lucru care presupune costuri suplimentare. Însă vreau să precizez că aceste costuri suplimentare nu se vor reflecta în facturile emise populaţiei. Am vorbit şi cu dl Havrileţ (n.n. – preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ) şi el a fost ferm împotrivă, nu a fost de acord ca aceste costuri să se transmită la populaţie. Deci aceste costuri vor fi pe reţele, dar nu vor ajunge la populaţie”, a mai spus Florian-Toma Petcu.

I-am refuzat pe bulgari

Ministrul Energiei a semnalat, de asemenea, că duminică seara Bulgaria a solicitat ajutor de urgenţă pentru furnizarea de energie electrică din cauza unei probleme de sistem. „Ţinând cont de situaţia delicată în care se poate afla România, noi nu ne-am asumat acest lucru şi le-am spus că nu-i puteam ajuta”, a spus Florian-Toma Petcu.O nouă şedinţă a Comandamentului Energetic de Iarnă este programată pentru marţi, 10 ianuarie, în condiţiile în care această zi este prognozată ca fiind una dintre cele mai geroase din iarna actuală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here