Viorel Ștefan a ascuns o realitate cruntă și anume că Fiscul, sub oblăduirea PSD, a pierdut aproape 2,1 miliarde de lei în ianuarie-aprilie 2018

1
1455

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat că în primele patru luni ale acestui an veniturile din TVA au crescut cu 1,1%, ajungând la 17,5 miliarde de lei față de 17,3 miliarde de lei cât s-au colectat în perioada similară a lui 2017.Această creștere a fost prezentată ca fiind o performanță a ANAF.

Consumul populației a crescut cu 12% în 2017 față de 2016 astfel încât cea mai mare parte din această creștere ar fi trebuit să se vadă proporțional în încasările din 2018. 12% din suma de 17,5 miliarde de lei strânsă din TVA înseamnă 2,1 miliarde de lei, bani pe care statul ar fi trebuit să-i încaseze fără să facă absolut nimic. S-au strâns în plus doar 200 de milioane de lei. Astfel, 2,08 miliarde de lei s-au evaporat în primele patru luni.

Asta înseamă 6,24 miliarde de lei, adică vreo 200 de kilometri de autostradă construiți la câmpie. În plus, Viorel Ștefan a manipulat informația prin prezentarea creșterii în sumă absolută, cu 1,1%. Dacă raportăm veniturile din TVA la PIB, vom vedea că a fost scădere: 1,92% în ianuarie-aprilie 2018 față de 2,01% în ianuarie-aprilie 2017.

“ANAF și-a făcut treaba în primele patru luni”, a concluzionat Ștefan în prelegerea de la sediul Guvernului, drept răspuns la atacurile președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește contraperformanțele PSD în materie de venituri la buget. Explicația pentru dispariția celor peste 2 miliarde de lei în doar patru luni este una singură: evaziunea a luat-o razna.

Tactica aceasta de a prezenta doar evoluțiile din prisma cifrelor absolute este o parctică pe care PSD o poartă de când a venit la putere, în ianuarie 2017. În felul acesta cifrele sunt umflate, dându-se senzația de performanțe importante. În schimb, trece sub tăcere raportarea veniturilor la PIB, acolo unde este adevărata radiografie a eficienței Ministerului Finanțelor.

De exemplu, Viorel Ștefan a spus că veniturile la Bugetul General Consolidat în primele patru luni din 2018 au crescut cu 11,8% față de perioada similară a lui 2017, ajungându-se la 89,6%. Raportându-ne la PIB, avem o creștere de 5,6%, adică 9,86% în 2018 față de 9,33% 2017 (bugetul pe acest an este construit pe un PIB de 907,85 miliarde de lei, iar PIB-ul de anul trecut a fost de 858,3 miliarde de lei).

O altă coafare a realității a reprezentat-o prezentarea situației veniturilor colectate de ANAF, în primele patru luni din 2018 comparativ cu ianuarie-februrarie 2017. Viorel Ștefan a venit cu un grafic în care se arată sumele colectate și creșterile pentru fiecare lună în parte: +8,8% în ianuarie, +17,4% în februarie, +5,4% în martie și +17,2% în aprilie. La prima vedere, aceste salturi sunt consistente. Însumând însă sumele colectate de ANAF în 2017 și în 2018, ne dă următoarea situație: 68,3 miliarde de lei în ianuarie-aprilie 2017 și 76,4 miliarde de lei în primele patru luni din acest an. Creșterea e de 11,85%. Dacă raportăm însă la PIB, acest salt nu mai este așa de spectaculos: 5,7%.

Viorel Ștefan a prezentat drept realizare creșterea investițiilor, de la 2,9 miliarde de lei anul trecut la 5,9 miliarde de lei. Însă nu a spus nimic că mare parte din această sumă s-a dus la americani, furnizorii noștri de echipament militar. Departamentul Apărării al Statelor Unite a anunțat recent că gigantul Lockheed Martin Corp. a primit o primă plată în contul sistemelor de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS. România este pe o listă a țărilor care achiziționează astfel de rachete, alături de Finlanda și Republica Coreea. Suma totală încasată de americani de la cele trei state este de 828 milioane de dolari, fără însă să spună care este partea fiecărui benficiar.

Ministerul Apărării a finalizat la începutul acestui an procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme HIMARS, prin semnarea scrisorii de oferta și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS. Fiecare sistem are 18 instalații de lansare, iar costul total al programului este de circa 1,5 miliarde de dolari cu TVA.

O altă încercare de a da o tentă în avantajul PSD este cea referitoare la transferurile de sume în Pilonul II de pensii. Viorel Ștefan spune că în ianuarie acestea au crescut cu 19,7%, ajungând la 590 milioane de lei. Ori, luna ianuarie ține cont de decembrie 2017, atunci când contribuția la Pilonul II era de 5,1%. Din prima zi a anului 2018, contribuția a scăzut la 3,75% și prin urmare transferurile au scăzut. Însă Ștefan nu spune nimic de lunile februarie, martie sau aprilie.

Toate detaliile pe;

https://www.cotidianul.ro/cum-au-disparut-2-miliarde-de-lei-in-patru-luni/

 

1 COMMENT

  1. Toata lumea COAFEAZA datele. Si le voi le coafati !!! Apropo, daca fiscul a pierdut 2,1 miliarde inseamna ca ei au ramas in piata, la pesoane fizice si juridice romane. O fi bine, o fi rau !?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here