Vine sfârșitul Zonei Euro ?

0
3869
sfârșitul Zonei Euro
Europa se indreapta catre un “eveniment cataclismic”, care ar putea duce la prabusirea zonei euro si la finalul proiectului european asa cum il stim, avertizeaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.
Stiglitz si-a lansat cea mai recenta carte, “The Euro: How A Common Currency Threatens the Future of Europe” (Euro: Cum o moneda unica ameninta viitorul Europei), in care sustine ca euro va inceta sa mai existe la un moment dat, asta daca nu se iau masuri drastice.
Un eveniment politic precum Brexit
“Cred ca cel mai probabil ar fi un eveniment politic cataclismic precum Brexit. Cu alte cuvinte, tarile membre ale zonei euro sunt democratii si se poate vedea o ostilitate tot mai mare fata de euro, o ostilitate care, din pacate, se extinde fata de proiectul european si valorile liberale”, a aratat Stiglitz.Intr-un interviu acordat  Business Insider, Stiglitz a declarat ca un eveniment politic “dezastruos”, similar cu decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, ar putea declansa o asemenea prabusire.
Impasul Italiei

Intrebat daca crede ca problemele curente – atat politice, cat si economice – din Italia ar putea declansa asa ceva, Stiglitz a raspuns afirmativ. “Este un mare risc. Multi oameni incearca acum sa-l convinga pe Matteo Renzi (premierul Italiei – n.red.) sa renunte la promisiunea ca isi va da demisia daca referendumul sau esueaza”, a spus economistul.
Renzi a promis in repetate randuri ca isi va da demisia din functia de prim-ministru daca italienii voteaza “nu” la referendumul pentru schimbarea Constitutiei, intr-o miscare asemanatoare cu cea a lui David Cameron de dupa votul pe Brexit.

Referendumul din Italia isi propune schimbarea Constitutiei pentru reducerea numarului de senatori si eliminarea capacitatii camerei superioare de a da jos un guvern. Astfel, Senatul ar avea mai mult control asupra problemelor locale si mai putin asupra celor nationale. Renzi spune ca de referendum, daca obtine un rezultat favorabil, depinde atat viitorul sau politic, cat si stabilitatea din Italia.
“Nu este doar un referendum pe schimbarile constitutionale, ci si pe tema Renzi”, declara premierul italian. Desi Renzi este convins ca guvernul sau va avea succes in reformarea Senatului, acesta crede, totusi, ca cea mai buna optiune pentru stabilitatea Europei ar fi renuntarea la votul popular. Joseph Stiglitz este de parere ca Renzi ar trebui sa renunte la referendum pentru a nu se ajunge la “un rezultat dezastruos”. “Altfel, ne indreptam spre un nou eveniment cataclismic”, a completat el.
In ciuda opiniei lui Stiglitz ca referendumul nu ar trebui sa mai fie organizat, este improbabil ca acesta sa fie anulat cu doar cateva luni inainte de perioada in care a fost programat, mai exact in luna noiembrie.

Problemele Italiei, neobservate in UE

In toata agitatia legata de votul pe Brexit, numeroasele probleme ale Italiei au trecut neobservate in mare parte. Totusi, in ultimele luni, liderii UE si-au indreptat atentia catre Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro. Tara nu numai ca se confrunta cu instabilitate politica, dar are si mari probleme economice.

Productivitatea a scazut la un nivel zdrobitor si, in general, a avut performante mai slabe decat restul Europei in ultimii ani. Peste toate acestea, Italia se confrunta cu un impas si in sistemul bancar, din cauza creditelor neperformante.
Problemele din sistemul bancar al Italiei, sustine Stiglitz, se lovesc acum de rigiditatea zonei euro. “Este una dintre temele cartii mele, si anume ca a avea o moneda unica ce functioneaza bine, avand in vedere diversitatea din Europa, este extrem de greu. Si trebuie sa ai reguli si politicieni sensibili la aceasta diversitate”, a aratat economistul.
El spune ca, daca detinatorii de obligatiuni din Italia vor fi pusi sa suporte costurile, atunci vor fi afectati si deponentii la banci, cum s-a intamplat in Cipru. Dacă Italia va eșua. Stiglitz crede ca acest lucru va duce la prăbușirea Zonei Euro si proiectului european.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here