Viitorul politic pe termen lung al țării se prezintă sub unele auspicii cu tentă de roz. Și asta, pentru că politicienii noștri au avut mai multă grijă de soarta propriilor copii decât de cea colectivă

0
2518
studii-in-Marea-Britanie

In schimb,viitorul politic al României pe termen scurt pare încâlcit. În timp ce societății i s-a băgat mereu mâna în buzunar, până la fund, pentru împlinirea agendei politice, dar și pentru eternele derapaje democratice ale diverșilor lideri, copiii aleșilor au trăit în puf și s-au școlit la cele mai titrate universități străine.

Noul val de politicieni cu educație aleasă, făcută la export, ar trebui să ne scutească, pe viitor, atât de costurile deloc neglijabile ale unor proteste de stradă, referendumuri fără prea multă noimă, cât și de jocurile fără sorți de izbândă, dar legitime, ale moțiunilor de cenzură și ale unor legi redundante.

Astfel economia ar urma să meargă brici, având în vedere că pe unii dintre copiii de politicieni îi atrage acest domeniu și se și implică în diverse afaceri. Politicienii mai mici sau mai mari se înghesuie să-și trimită peste hotare copiii la studii. Aleg fie universități celebre, cu tradiție de sute de ani din Europa, fie pe cele mai titrate din SUA.

 Nu este doar vreun moft al majorității celor care ne conduc, ci o dovadă a lipsei de încredere în calitatea actului de învățământ autohton, precum și a ambiției de a-și lăsa urmașii pe locurile lor din politică.

Unul dintre primii politicieni care a investit în educația copiilor săi este fostul premier Adrian Năstase. Fiul cel mare al familiei Năstase, Andrei, a studiat economia la Universitatea Bocconi, din Milano. Fratele său mai mic, Mihnea, a absolvit liceul Alpinum Zuoz din Elveția, după care a studiat la Universitatea Americană din Paris şi London School of Economics and Political Science.

Fiicele fostului premier Petre Roman au și ele diplome de studii superioare de la o școală de elită din Franța.

Ada, fiica lui Theodor Stolojan, și-a făcut studiile superioare în Anglia, iar pe cele postuniversitare, de consultanță financiară, în Belgia. Nici fratele ei nu s-a lăsat mai prejos. Fiul europarlamentarului PNL a făcut un doctorat în fizică atomică la Cambridge.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și-a trimis fiica la școală la Londra. Pentru fiul său a optat mai întâi pentru exclusivistul colegiu Le Rosey, din Eleveția (unde taxele anuale se ridică la 60.000 de franci elvețieni, la care adăugând banii de buzunar, drumurile sale și ale părinților la diverse evaluări, se ajunge la 70-75 mii de euro pe an), apoi l-a trimis să-și definitiveze studiile la George Washington University din Statele Unite.

Tot peste Ocean și-a trimis odraslele și Mircea Geoană. Copiii fostului șef al Senatului învață la Universitatea din Pennsylvania. Alex Geoană studiază tehnici de business, iar sora sa se pregătește să devină medic.

Tânăra deputată PNL Mara Mareș a cheltuit peste 100.000 de lire sterline în cei opt ani de studii făcute în Marea Britanie. Liberala nu s-a spetit muncind ca să se întrețină la Londra și nici nu s-a împrumutat la statul englez să-și finanțeze școlile, așa cum fac majoritatea englezilor.

Costurile școlarizării mezinei liberale au fost achitate din vânzarea cartofilor tatălui său, Ioan Mareș, consilier județean în Brașov și afacerist cu state vechi în agricultură.

Mara Mareș a plecat în Marea Britanie la vârsta de 16 ani, după ce și-a întrerupt liceul din România. Liberala a absolvit Liceul St. Clare’s Oxford, Facultatea de Studii Europene şi Internaţionale din cadrul King’s College University of London, apoi a urmat studiile de master la Facultatea de Politici Publice Europene, University College London.

Nici fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu n-a ratat politica, nici studiile în afara țării. Elena Băsescu a urmat cursurile­­ Universității James Madison­­­ timp de două semestre. La scurtă vreme, aceasta a fost trasă spre politică de către tatăl său, ajungând europarlamentar.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, se poate mândri că fiica sa, Oana, a studiat în aceeași instituție de învățământ ca și juniorul fostului președinte al Americii, Bill Clinton.

Supranumit „primarul care este“, pentru stângăciile sale gramaticale și politice, fostul edil al sectorului 5 Marian Vanghelie a ținut morțiș să-și „lumineze“ fiul din punct de vedere intelectual. Alexandru Vanghelie a studiat științele politice în America, la Boston, acolo unde taxele de școlarizare se ridică, anual, la peste 50.000 de dolari.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a ales două continente ca destinații de studiu pentru fiul său, Ștefan. Fiul diplomatului a vrut să-şi urmeze tatăl în carieră și a învățat, mai întâi, la Universitatea SciencesPO din Paris. Acesta studiază în prezent la Columbia University din New York.

Radu Mazăre, fostul edil al Constanței, și-a trimis fiul, pe Răducu, să studieze la Londra

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here