Victorie uriasa a Cameliei Bogdan impotriva lui Dan Voiculescu-Camelia Bogdan ramane magistrat judecator

0
1372

Vestita judecatoare Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti nu va fi exclusa din magistratura pentru a treia oara de catre CSM. Cel putin deocamdata.

Sectia pentru judecatori a CSM a discutat miercuri, 12 mai 2021, raportul Inspectiei Judiciare prin care se cerea sa se constate ca Bogdan nu mai poate fi judecatoare intrucat nu mai indeplineste conditiile de buna reputatie (click aici pentru a citi). Decizia CSM a fost luata extrem de rapid, Sectia pentru judecatori respingand ca inadmisibila sesizarea Inspectiei Judiciare facuta in sensul de a se constata ca judecatoarea Camelia Bogdan nu se mai bucura de buna reputatie (vezi facsimil).

CSM nu a discutat insa fondul problemei, si anume daca vestita Camelia Bogdan are sau nu buna reputatie. Asta intrucat decizia CSM a fost luata in temeiul unei hotarari a Curtii Constitutionale a Romaniei care a declarat neconstitutionale prevederile privind buna reputatie. Mai exact, este vorba despre “Decizia nr. 187 din 17 martie 2021 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.14, 18, 27, 43 și 67 din Legea privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si la concursul de admitere în magistratura, precum și a legii în ansamblul sau”O decizie prin care CCR a stabilit ca articolele privind verificarea indeplinirii conditiei de buna reputatie sunt neconstitutionale. Chiar daca decizia CCR s-a referit la admiterea la INM, in magistratura si la examenul de capacitate al magistratilor, hotararea Curtii are efecte si asupra judecatorilor si procurorilor aflati deja in sistem, in conditiile in care prevederile referitoare la indeplinirea conditiei de buna reputatie prevazute de art. 76 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Amintim ca judecatoarea Camelia Bogdan a fost in trecut exclusa din magistratura de doua ori de CSM. Una dintre sanctiuni a fost insa modificata de ICCJ cu mutarea la Curtea de Apel Targu Mures pe o perioada de sase luni, iar cea de-a doua a fost atacata la ICCJ cu recurs de Camelia Bogdan, astfel incat judecatoarea este in prezent suspendata din functie pana la solutionarea recursului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here