Veniturile la buget sunt cu mult sub cele estimate. Guvernul ține deficitul din cheltuieli

0
1302

Ministerul Finanțelor a raportat venituri cu mult sub cele estimate pentru principalele taxe și impozite colectate de stat. Veniturile fiscale din primele trei luni ale anului sunt cu circa 2 miliarde de lei sub cele estimate, iar singurele creșteri de încasări au venit din zonele influențate direct de creșterile salariale dictate de Guvern.

Ministerul Finanţelor Publice, notează în raportul privind execuţia bugetară pe primul trimestru: ” Comparativ cu anul anterior veniturile fiscale s-au redus cu 1,5%, iar ca pondere în PIB s-au redus cu 0,4 puncte procentuale de la 4,2% în primul trimestru al anului 2017 la 3,8% în trimestrul I 2018 în special ca urmare a diminuării încasărilor din impozitul pe venit determinate de reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018.”

Statul român a reuşit să colecteze din accize doar 87,6% din ce şi-a propus pentru primul trimestru al acestui an, în ciuda faptului că vânzările produselor purtătoare de accize (combustibili, alcool, ţigări) au continuat să crească.

Este, însă, doar o mică parte din ceea ce, ne spun cifrele execuţiei bugetare, a fost unul dintre cele mai proaste trimestre din ultimii ani pentru ANAF.

Veniturile din TVA, cele mai importante ca  pondere în total, au fost de 13,3 miliarde de lei, cu aproape 9 puncte procentuale mai mici decât estimase MFP că va realiza.  Și din impozitul pe profit s-au colectat mai puţini bani decât era aşteptat, aidcă 95% din obiectiv. “Nivelul veniturilor din taxa pe valoarea adăugată au fost influenţate negativ şi de creşterea rambursărilor de taxă în primul trimestru al anului 2018 cu 42,4% (un plus de 1,2 miliarde lei) comparativ cu primul trimestru al anului 2017.”, explică MFP.

Singurele categorii unde s-au înregistrat creşteri sunt impozitele pe salarii şi contribuţiile din asigurări (pensii, şomaj, asigurări de sănătate), însă aceste depăşiri ale ţintei au fost generate direct de creşterile salariale decise prin lege şi de schimbările în ceea ce priveşte mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Din asigurări, statul a luat cu 2 miliarde de lei mai mult decât se aştepta şi a depăşit ţinta cu aproape 6 puncte procentuale.

Impozitul pe salarii a adus 6,5 miliarde de lei statului, adică 115% din ce era estimat.

MFP pare că a mers pe o execuţie bugetară prudentă şi a reuşit să compenseze scăderile din zona veniturilor fiscale prin reducerea chletuielilor, pe toate categoriile. Totalul cheltuielilor din primele trei luni au fost de 78 de miliarde de lei, la doar 90% din estimări.

Per ansamblu, deficitul bugetului a fost de doar 0,48% din PIB, la jumătate faţă de ţintă.

Pe de altă parte, majoritatea guvernelor României au avut obiceiul de a amâna plăţi în prima parte a anului, pentru a obţine deficite decente. Către finalul anului, însă, mai ales după luna octombrie, se realizează majoritatea cheltuielilor, inclusiv decontările către administraţiile locale, motiv pentru care au existat situaţii când deficitul a urcat şi cu 2-3 puncte procentuale doar în utimele trei luni ale anului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here