Venitul viitoarelor mame poate fi redus de mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat

0
1378

Claudia Sofianu, partener EY România, într-o întâlnire cu jurnaliştii, a explicat:

“​​Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal ar putea să scadă din două motive. Primul ţine de creşterea contribuţiilor la pensie, care erau 10.5% pâna în decembrie 2017 iar din ianuarie 2018 ele au crescut la 25% ca urmare a transferului de contribuţii de la angajator la angajat. In al doilea rand, baza de calcul la care se aplică această contribuţie este crescută pentru că salariul mediu a crescut de la puţin peste 3.000 de lei la peste 4000 de lei. Discutăm despre acel concediu medical de 126 de zile din care cel puţin 42 de zile după naştere. Este o indemnizaţie care înlocuieşte venitul salarial pe care ea îl obţine în mod normal.”

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că există “câteva speţe” în care viitoarele mame ar putea pierde bani la indemnizaţia copilului, în urma recentelor modificări legislative, dar acestea vor fi rezolvate în sedinţa săptămanală a guvernului.

Jurnalistul Moise Guran a explicat pe blogul său câteva situaţii punctuale în care indemnizaţia viitoarelor mame scade.

“Sunt câteva astfel de speţe”, a spus ministrul, întrebat de ziarişti despre informaţiile apărute în mediul online potrivit cărora viitoarelor mame ar putea să le fie calculată o indemnizaţie mai mică.

Începând de azi, au loc discuţii la Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei, Casa de Pensii şi Casa de Asigurări Sociale, astfel încât “să venim cu o propunere de modificare astfel încât şi aceastâ situaţie să fie acoperită”, a afirmat Teodorovici.

“Am mers pe principiul ca nimeni să nu piardă, nimeni să nu aibă de suferit”, a adăugat el, susţinând că în cel mai scurt timp se vor închide discuţiile”.

“Daca mai apar alte situatii, sper sa nu mai fie cazul”, alte eventuale probleme vor fi rezolvate la nivelul comisiilor parlamentare, unde “se mai pot aduce si alte amendamente”, a mai spus Eugen Teodorovici. uie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

“Ne intrebam cine ar putea sa compenseze cresterea, intrucat de platit il plateste angajatorul, urmand ca el sa isi recupereze banii de la Stat. Este de analizat cine ar putea compensa, atat din punct de vedere al impactului cat  si din punct de vedere a ceea ce ne dorim ca Stat ca evolutie demografica”, a mai spus Sofianu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here