Varianta ardelenească de Facebook

0
1316

Licitația de Valori Tradiţionale, inclusiv o colecţie de icoane Post-Brâncovenești. Marți, 23 Aprilie 2019, 19:00

Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

Acolo unde tehnologia de azi nu dă randament, ar trebui să apelăm la instrumente verificate. Tulnicul, un mijloc eficient de comunicare, util în Piața Victoriei sau oriunde este nevoie de a transmite mesaje grele.

Tulnicul a fost dintotdeanua un mesager eficient al activităților sociale prin care ființa comunitatea. În trecut, în fiecare casă exista cel puţin un tulnic, la care ştia să cânte fiecare membru al familiei. Tulnicul dădea semnalul de strângere a “ficiorilor” la oaste, tot el vestea pericolele iminente, dar și întâlnirile dintre tinerele moațe și alesul inimii. Și tot tulnicul era acela care anunța plecarea la biserică de Înviere.

Avram Iancu însuși îşi chema ostaşii în glas de tulnic. Astăzi, cântecul îl mai știu doar femeile. Bărbaţii au plecat, cum a fost pe vremuri, la război, şi femeia a rămas acasă cu tulnicul cântând a dor și jale. Tulnicăresele au devenit “tezaur uman viu”, titulatură dată de UNESCO. Se pare că și meșterii, precum și lemnul din care este modelat, “fulgerișul”, se găsesc tot mai greu.

O istorie cu cântec pentru un instrument pe cale de dispariție în lumea satului românesc. Alături de buciumul din Moldova, tulnicul este un simbol european și unul din instrumentele care leagă comunitățile locale prin cântece ancestrale.

Un Impresionant tulnic, decorat cu motive solare, Țara Moților, cca. 1930, anunță apropiata Licitație de Valori Tradiţionale, inclusiv o colecţie de icoane Post-Brâncovenești din data de 17 aprilie. Prețul de la care pleacă în licitație este de 150 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here