Vânzarea acţiunilor ELCEN se va face la cel mai mare preţ rezultat din raportul de evaluare şi valoarea nominală a pachetului de acţiuni vândute

0
1408

PMB poate plăti în 30 de zile de la data semnării contractului sau în rate, timp de 3 ani, dacă achită un avans de 30%. Ratele pot fi trimestriale sau semestriale.

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de Ordonanţă prin care reglementează transferul de acţiuni deţinute de stat la societăţile producătoare de agent termic către unităţile administraţiei publice locale. Este vorba despre ELCEN Bucureşti, ELCEN Constanţa şi Complexul Energetic Hunedoara, societăţi deţinute integral sau aproape integral de stat, prin Ministerul Energiei.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, transferul acţiunilor este condiţionat de îndeplinirea cumulativă a mai multor obligaţii, respectiv PMB să fi solicitat transferul, primăria să nu fie în insolvenţă, să existe o analiză tehnico-economică care să justifice operaţiunea şi efectele acesteia, creditorii ELCEN să fie de acord cu transferul acţiunilor, iar PMB să se angajeze să preia eventualele obligaţii financiare rezultate din împrumuturile contractate sau garantate de stat, ale respectivei societăţi producătoare de agent termic.

Ministerul Energiei arată , în motivarea proiectului, că transferul acţiunilor se impune şi „ţinând cont de faptul că, pentru asigurarea alimentării cu agent termic începând cu perioada de iarnă 2017-2018 este necesară realizarea de investiţii în infrastructura tehnico-edilitară, investiţii pentru care autorităţile publice locale sunt eligibile să acceseze granturi sau alte categorii de fonduri nerambursabile”.

 Transferul acţiunilor ar putea fi realizat în circa 5 – 6 luni, după ce Ministerul Energiei va transmite PMB o ofertă de vânzare. „Preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, atestat conform legii, ale cărui servicii vor fi achiziţionate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Vânzarea pachetului de acţiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare şi valoarea nominală a pachetului de acţiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acţiunii la numărul de acţiuni vândute. Plata preţului acţiunilor se poate face integral într-un termen de 30 de zile de la data semnării contractului sau în rate, pe o perioada de maxim 3 ani cu plata unui avans de 30% din preţul acţiunilor. Ratele pot fi trimestriale sau semestriale, în condiţiile stabilite de părţi prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni”, se arată în documentul citat.

 În situaţia în care PMB va dori să plătească în rate, pentru garantarea diferenţei de preţ, va fi obligată să constituie garanţii imobiliare sau mobiliare care să reprezinte cel puţin 120% din valoarea respectivă. Ministerul Energiei poate accepta ca, pentru garantarea diferenţei de preţ, unitatea administrativ teritorială să constituie ipotecă mobiliară asupra acţiunilor care fac obiectul contractului.

 Potrivit proiectului de ordonanţă, statul deţine la ELCEN Bucureşti 69.801.041 acţiuni (97,51%), la ELCEN Constanţa 74.783.469 acţiuni (100%), iar la Complexul Energetic Hunedoara 35.453.533 titluri (100%), în toate trei cazurile valoarea nominală fiind de 10 lei pe acţiune.

Trebuie precizat că ELCEN, controlat de Ministerul Energiei, este producător de energie termică. La rândul său, Primaria Capitalei deţine RADET, distribuitor de energie termică. RADET are o datorie către ELCEN de peste 3,6 miliarde de lei, iar Elcen are datorii către Romgaz, compania care furnizează gazele necesare producerii de energie termică şi care a ameninţat de câteva ori anul trecut că va sista furnizarea gazelor dacă nu îşi primeşte banii.

Primaria Capitalei a mai încercat să găsească o soluţie pentru fuziunea ELCEN cu RADET, tocmai ca distribuitorul de energie termică să scape de acea datorie uriaşă. Însă, o decizie a Curţii Constituţionale din 2014 nu permite transferul gratuit al unei companii deţinute de Guvern la o primărie.

 În aceste condiţii, Primăria Capitalei s-a văzut nevoită să cumpere ELCEN în loc să-l preia gratuit.  În şedinta Guvernului din 9 iunie, Ministerul Energiei a prezentat o notă de informare prin care îşi manifestă intenţia de a vinde acţiunile Elcen către Primăria Capitalei. Atunci, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, spunea că pentru vânzarea acţiunilor este nevoie de avizul Consiliului Concurenţei.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă se precizează că documentul va fi trimis spre avizare şi Autorităţ Naţionale în Domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica – pentru obligaţiile legate de Sistemul Electroenergetic Naţional – şi Consiliului Legislativ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here