Vânare de vânt! Fondul de 10 miliarde euro, anunțat de Dragnea, nu va avea atâția bani în cont  

0
732
Dragnea Impactul bugetar al programului de guvernare, pe termen scurt și lung

Liviu Dragnea precizase că Fondul de investiții va avea 10 miliarde de euro.

Noul fond care va fi creat de Guvern, nu va fi alimentat cu 10 miliarde de euro, așa cum se înțelegea din declarațiile oficialilor, ci va primi bani pe măsură ce primăriile vor trimite proiecte la care deja au o autorizație de construcție, de exemplu. Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) a declarat, pentru HotNews.ro, că va fi „un fel mecanism de granturi”.

„Evident că pe măsură ce apar proiecte, acest fond va fi finanțat cu bani de la buget. Noi trebuie să vedem dacă sunt un domeniu prioritar. Sunt niște priorități la aceste investiții locale, apă și canal, îl vedem, verificăm economic zona. Primăriile vor primi un fel de grant”, a spus Ghizdeanu.

El este de părere că noul fond va fi mai rapid și mai facil decât forma de PNDL.

„E vorba de domenii prioritare, sănătate și mai multe”, a punctat Ghizdeanu.

Se pare că noul PNDL va fi mai restrictiv pentru primării. Acestea vor fi obligate să aibă, de exemplu, o investiție realizată, precum sistemul de apă, apoi să ceară bani pentru canalizare.

Cu alte cuvinte, prima dată să finalizeze investiția, apoi să ceară bani pentru celălalt proiect.

Ministerul de Finanțe, cel mai probabil, va trimite bani către noul Fond, printr-un împrumut, în funcție de cererile primite, care la rândul său va oferi mai departe banii la primării pe anumite criterii economice.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat la finalul ședinței Comitetului Executiv, de luni, că Fondul de investiții pentru administrațiile locale va fi înființat printr-o Ordonanță care va fi adoptată în următoarea ședință de Guvern, el precizând că este vorba despre 10 miliarde de euro. Întrebat de unde vor veni acești bani, Dragnea a răspuns: „Din România”.

Liviu Dragnea a precizat că Fondul de investiții va viza administrația locală, iar suma este de 10 miliarde de euro.

Întrebat de unde vor veni acești bani, Dragnea a răspuns: „Din România”.

El a spus că proiectul va fi „finalizat azi-mâine”, iar în prima ședință de Guvern va fi adoptată o Ordonanță privind înființarea acestui fond de investiții. Dragnea nu a vrut să dea detalii despre acest fond de investiții, spunând că după adoptarea OUG Ministerul Finanțelor va explica acest proiect.

Premierul Vasilica Dăncilă preciza că acest fond de investiții va fi inclusi în bugetul pe 2019, pentru fiecare localitate în parte, cu două proiecte.

Potrivit unor surse social-democrate, ideea acestui fond ar fi fost avansată în ședința Comitetului Executiv de Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here