Valoarea facturilor plătite pe fonduri nerambursabile se ridică, la ora actuală, la 800 de milioane de euro

0
1701
fonduri europene

Această sumă se va regăsi în declarația de cheltuieli ce va fi solicitată spre rambursare imediat după acreditarea Autorităților de management, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Trebuie precizat că acreditarea Autorităților de Management a trebuit reluată din cauza modificării structurii Guvernului din urmă cu șase luni. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a fost trecut la Ministerul Dezvoltării, iar această decizie s-a dovedit până în prezent, în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, una dezastruoasă.

“În ceea ce priveşte accesul la fondurile europene, inclusiv la instrumentele financiare de care are nevoie mediul de business, acestea vor fi cu siguranţă puse la dispoziţia dumneavoastră. Vrem să avem o deschidere totală, să existe transparenţă, dar în acelaşi timp vrem să existe o simplificare a procedurilor. Noutatea cu care vrem să venim pe piaţa instrumentelor financiare am preluat-o ca model din Germania. În spaţiul public există anumite discuţii legate de rambursarea fondurilor europene nerambursabile.

Din 28 de aprilie, s-a transmis către Autoritatea de Audit din România tot ceea ce înseamnă pachete în vederea desemnării. Desemnarea este necesară pentru ca România să poată să ceară bani de la Uniunea Europeană şi să se întoarcă în România. Desemnarea nu este neapărat necesară atunci când vorbim despre obligaţiile pe care le are statul în ceea ce priveşte plata către beneficiari şi ea se realizează în fiecare zi. Avem plătite până în momentul de faţă facturi de 800 de milioane de euro care se vor regăsi în declaraţia de cheltuieli ce va fi solicitată spre rambursare imediat după acreditare”, a subliniat Plumb.

Conform ministrului Fondurilor Europene, Autoritatea de Audit solicită multe adăugiri faţă de regulamentele europene, dar până la sfârşitul lunii august este în plan lansarea un pachet integrat privind simplificarea procedurilor birocratice faţă de completarea documentelor de finanţare.

“Vreau să vă spun că misiunile de audit şi procedura de acreditare în baza noilor regulamente ale Uniunii Europene — 1013 şi 1014 pentru Fondul Social European, sunt respectate de către tot ceea ce înseamnă componenta fondurilor europene din cadrul Ministerului Dezvoltării. M-am opus cu fermitate la solicitările Autorităţii de Audit care vor cât mai multe adăugiri faţă de regulamentele europene. În cursul zilei de luni vom avea o discuţie finală şi sper ca acest lucru să se finalizeze şi să avem autorităţile management acreditate în România. Este un lucru foarte important, vrem ca fondurile europene, inclusiv instrumentele financiare, să fie aproape de dumneavoastră.

Vrem să fim parteneri, nicidecum să introducem componentă suplimentară de birocraţie. Vrem să debirocratizăm şi acest lucru vreau să vă asigur că se va întâmpla. Este inadmisibil ca, în calitate de beneficiar, ca să depui o aplicaţie trebuie să completezi nu ştiu câte criterii şi nu ştiu câte cerinţe. Suntem în plin proces de simplificare şi cred că, până la sfârşitul lunii august, vom ieşi cu acest pachet de simplificări. Vrem să le lansăm ca un pachet integrat”, a explicat Rovana Plumb.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here